Medicul nutriționist, Mihaela Bilic A început Postul Crăciunului. Ce greșeli trebuie evitate în alimentație

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care atrage atenția că în timpul Postului Crăciunului trebuie evitate mai multe greșeli în alimentație. 

„A început Postul Crăciunului, haideți să vedem care sunt beneficiile acestui tip de alimentație. “Post” înseamnă să renunți la mâncare pentru o perioadă de timp, din motive diferite și cu reguli diverse: postul terapeutic, postul detox, postul religios etc. Văzut ca o pauză de la plăcerile vieții, ca o metodă de tratament a diverselor boli sau ca un exercițiu de penitență, postul a fost din cele mai vechi timpuri un instrument de autovindecare și autoeducare. Prin eliminarea produselor de origine animală și diminuarea drastică a cantității de alimente consumate, postul este o metodă de a curăța organismul, îi dă posibilitatea să se regenereze, să se echilibreze, să se repare, să se odihnească“ - se arată în mesajul transmis de Mihaela Bilic. 


Aceasta a precizat care sunt greșelile care trebuie evitate în post:


1.Mâncatul excesiv: principiul de bază al postului alimentar este să nu fii sătul, să mănânci cât să supraviețuiești; obiectivul nu este să te îndopi cu produsele permise (“de dulce”), ci să experimentezi senzația de foame.


2.Consumul de produse ultraprocesate, de proastă calitate: ca să fie benefic pentru sănătate, în post trebuie consumate alimente cât mai simplu preparate, cât mai puțin procesate. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este ambalat, bogat în soia și grăsimi vegetale; încercați să gătiți mâncăruri simple, din ingrediente proaspete (ciorbe, ghiveci de legume).


3.Excesul de dulciuri: postul religios nu interzice zahărul, deși este principalul vinovat pentru creșterea stresului oxidativ din organism. Există o mulțime de dulciuri de post care nu hrănesc celulele, ci mai degrabă le “ruginesc”.


4.Excesul de sare și de grăsime prezent în alimentele procesate, care solicită metabolismul și mecanismele de detoxifiere. Atenție, în postul religios strict se limitează inclusiv consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește.


De asemenea, conform Mihaelei Bilic acestea sunt obiectivele care trebuie atinse în post:


1.Creșterea consumului de produse de origine vegetală, în special legume- cu cat mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine; pigmenții vegetali sunt fitonutrienti benefici pentru organism.


2.Hidratarea optimă care înseamnă consum de apă sub diferite forme: apă cu lămâie, ceai verde, infuzii de plante, zeamă de supă/ciorbă, cafea etc.


3.Respectarea unor pauze alimentare de 5-6 ore între mese, perioadă în care nu trebuie să mâncăm/ronțăim nimic, ca să-i dăm organismului timp să digere și să proceseze masa anterioară. Postul înseamnă disciplină și foame, este un exercițiu psihologic, nu doar alimentar.


4.Redimensionarea porților și moderația vizavi de cantitatea de mâncare consumată. Produsele de post mâncate pe săturate duc rapid la îngrășat, din făinoase și grăsime organismul face rapid kilograme în plus.

„Dacă ții post cu adevărat, nu trebuie să te scoli de la masă cu burta plină!
În Postul Crăciunului ne abținem de la mâncare ca să ne putem delecta apoi cu toate preparatele culinare tradiționale. Însă postul alimentar este un instrument ce poate și trebuie să facă parte din viața noastră de zi cu zi. Chiar și în afara perioadelor de post ar fi bine să mâncăm carne roșie de 3 ori/săpt (max. 500g), pește de 2 ori/săpt și minimum 2 zile/săpt să avem o dietă vegetariană.

Prin post dobândim o disciplină și un echilibru, ne impunem reguli și limite alimentare, redescoperim bucuria și plăcerea mâncării după o perioadă în care aceasta ne-a lipsit. Postul înseamnă stăpânire de sine acolo unde, dacă ne lăsăm dominați de instincte, nu ne mai oprim din mâncat. După o perioadă de post este minunat să mâncăm din nou DE TOATE... dar asta nu înseamnă să mâncăm TOT!!“ - a mai precizat Mihaela Bilic. 


Sursa text: Facebook/Mihaela Bilic
Sursa foto: Pixabay

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ești în luptă cu kilogramele? Nutriționistul detaliază o strategie de slăbire

28 Jan 2024 901

De ce a explodat numărul intoleranțelor alimentare? Nutriționistul ne răspunde

13 Jan 2024 906

Mâncatul cu poftă îngrașă mai tare? Nutriționistul ne răspunde

06 Jan 2024 912

Slăninuță afumată, leber și caltaboș, un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate?

23 Dec 2023 688

Super-alimentul care alungă rapid răceala. E un fel de “confort food”, ceva ce ne alină și ne răsfață

19 Dec 2023 855

Un aliment ignorat de mulți. ”Are multe proteine, puțină grăsime și sare mai deloc”

16 Dec 2023 1376

Bucurie în farfurie Nutriționistul ne dezvăluie trucurile unui meniu de sărbători echilibrat

16 Dec 2023 967

Avantajele neștiute ale unui preparat tradițional!

13 Dec 2023 985

De ce „fără gluten nu înseamnă mai bun”. „Credem că oferă beneficii, dar e invers!“

02 Apr 2023 3197

Alimente care vă influențează starea de spirit. Ce puteți introduce în meniu

16 Mar 2023 1254

Explicația pentru care nu ne plac anumite alimente. Ce spune nutriționistul

12 Mar 2023 1434

10 semne că îți lipsește Vitamina C din organism. Ce spune nutriționistul

04 Mar 2023 2713

Mirajul ambalajului Cât de important este modul de prezentare al mâncării pe care urmează să o consumi. Anunțul nutriționiștilor

10 Dec 2022 1237

Care sunt alimentele care ne îmbolnăvesc. Nutriționistul Mihaela Bilic- „Degeaba există legislație... Au potențial cancerigen“

30 Jun 2022 1394

Există alimente falsificate? Nutriționistul Mihaela Bilic ne răspunde

19 Jun 2022 1270