Medicul Tudor Ciuhodaru „Moderaţia ar trebui să fie cheia alimentaţiei şi de sărbatorile pascale“

Foto: Facebook/Tudor CiuhodaruMedicul Tudor Ciuhodaru a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care transmite mai multe recomandări pentru a evita problemele diugestive după masa de Paște. 

10 reguli pentru pentru masa pascală. Moderaţia ar trebui să fie cheia alimentaţiei şi de sărbatorile pascale. În caz contrar veţi avea nevoie de serviciul de urgenţă şi ne vom vedea în gardă chiar din prima zi. Dacă vreţi însă să petreceti în familie şi nu prin spitale:

1. Nu daţi startul la mese copioase chiar de la 12 noaptea sau imediat dupa slujbă. Aşteptaţi măcar până dimineaţă sau mai bine până la orele prânzului.

2. Alimentele trebuie introduse treptat. Puteţi începe cu friptură de miel, precedată eventual de o salată de crudităţi, asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. Cei care au postit trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală începand cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob.

3. Fiecare masă trebuie să conţină un singur aliment ,,concentrat”. Consideraţi ,,concentrat” tot ce nu e fruct sau legumă, aşa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau al cărnii de miel cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă.

4. Asiguraţi o pauză de cel puţin jumătate de oră între felurile de mâncare pentru a evita atât senzatia de suprasaturaţie cât şi sindroamele dispeptice.

5. Indiferent de starea de sănătate alcoolul trebuie băut cu prudenţă putând, mai ales în asociere cu mancarea grasă, duce la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare.

6. Precauţii speciale trebuie avute în vedere la cei cu afecţiuni digestive, metabolice
sau cardiace, ce trebuie să respecte regimul igienodietetic (fără dulciuri, sare etc) şi medicamentos.

7. Pacienţii cu afecţiuni metabolice (diabet) vor respecta indicaţiile terapeutice pentru că, în caz contrar, decompensarile pot fi grave, mergând până la comă.



8. Pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare (hipertensiune, insuficienţă cardiacă, cardiopatii ischemice) vor fi atenţi la excesul de sare şi grasimi. Orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică susipiciunea unui sindrom coronarian acut ce necesită prezentare urgentă la spital.

9. Cei cunoscuţi cu alergii alimentare vor avea grijă la tipurile produselor consumate, vor avea la ei medicaţia de urgenţă şi se vor prezenta la spital în cazul erupţiilor pruriginoase asociate tulburarilor respiratorii.

10. Nu întrerupeţi medicaţia cronică pentru a manca sau bea în exces.

Rețineți:

1.Când mergem la spital? Nu ignoraţi apariţia simptomelor digestive precum greaţă, vărsături, dureri abdominale, tulburări de tranzit, a febrei sau frisoanelor sau a celor cardiace ce includ dureri precordiale, palpitaţii, cefalee, vertij şi nu temporizaţi prezentarea la consult.

2. Nu în ultimul rând, excesul caloric va creea suficiente probleme celor care ţin la siluetă. Încercaţi să înlocuiţi carnea, dulciurile şi grasimile cu salate şi fructe şi rezervaţi timp pentru plimbari în aer liber sau sport sau veţi fi nevoiţi sau nevoite să vă luptaţi mai târziu cu kilogramele dobândite în aceste zile.

3. Oare când vor adopta legea Ciuhodaru privind introducerea educație (inclusiv noțiuni de prim ajutor și educație nutrițională) pentru sănătate de care să beneficieze toți românii?!


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Medicul Tudor Ciuhodaru De 1 Mai se dă startul la „patologia de iarbă verde“. Cei mai afectaţi sunt „gratargiii“, „sportivii“, „insolaţii“ şi „căpuşaţii“

01 May 2023 947

Tragedie în prima zi de Crăciun Un bărbat a murit după ce o petardă i-a explodat în gură

26 Dec 2019 2963

Candidaţii PSD la europarlamentare 2019. Rovana Plumb şi Carmen Avram deschid lista

08 May 2019 3000

PSD a stabilit lista de candidaţi pentru alegerile europarlamentare. Cine se află pe lista prezentată de Liviu Dragnea

25 Mar 2019 2420

Prognostic extrem de rezervat pentru pilotul rănit în accidentul aviatic de la Suceava. Starea lui este extrem de gravă

04 Aug 2018 2097

Femeile însărcinate ar putea beneficia de analize și investigații gratuite. Măsurile prevăzute într-un proiect de lege

19 Feb 2018 1697

În atenția viitorilor șoferi Un nou curs ar putea deveni obligatoriu pentru obţinerea permisului auto

14 Oct 2017 2279

Dr Tudor Ciuhodaru ne spune ce copii se pot trata gratuit la Iași

27 Jun 2017 2947

SMURD, Salvarea, UPU şi terapia intensivă-statut similar ca demnitarii şi ca magistraţii. Cine spune asta

10 Oct 2016 10678

Proiectul dr Tudor Ciuhodaru privind beţivii sau drogaţii care ajung în spital. Ce părere aveţi?

07 Oct 2016 3252

Domnule ministru dormiți bine? Doctorul Tudor Ciuhodaru mesaj dur pentru drama fetiței accidentate la Valu

13 Sep 2016 5965

Lecția doctorului Tudor Ciuhodaru Putem muri de la o cutie de bere. Ce trebuie să facem. Cine este inamicul nevăzut

14 Aug 2016 11352

Ceva ce n-am mai auzit. Avertismentul doctorului Tudor Ciuhodaru Atenţie. E cod roşu de epuizare termică

22 Jun 2016 4555

Codul Rutier s-ar putea modifica Pedepse mai aspre pentru şoferii care se urcă băuţi la volan

06 Aug 2015 1989

Propunere - Închisoare pe viață pentru violatori

03 Aug 2015 2291