Mesaj puternic de 1 Decembrie Prefectul Silviu Coșa - „Tuturor românilor care încă nu văd lumina din pădurea deasă a dezinformării, le urez să fie români adevărați”



La parada militară organizată de 1 Decembrie, la Constanța, prefectul Silviu Coșa a citit mesajul prim-ministrului României, Nicolae-Ionel Ciucă.  


Silviu Coșa a continuat cu un discurt propriu, încarcat de emoție, patriotism și cu o voce tremurândă, a transmis gânduri puternice către auditoriu.


„Bravi militari, Stimați oaspeți, Dragi români,
 
România de astăzi este rezultatul unor tranziții și momente definitoare. România de astăzi este pe harta lumii datorită unor indivizi cutezători și înțelepți, care nu doar au revoluționat, dar au reformat și au unit oameni.
 
Dacă, pentru a pătrunde prezentul, ne uităm în trecut, momentul 1848, cu a sa revoluție, a reprezentat punctul de plecare al modernizării țării noastre. Din regiuni eterogene, aflate sub stăpânire străină, românii au înțeles că au o ființă națională comună și doar prin reîntregire pot lua în mâini soarta unui popor care se dorea liber și suveran. 11 ani mai târziu, sub domnia lui Cuza, statul începea să prindă contur, prin unirea Moldovei și a Țării Românești, pentru ca mai apoi, la 1878, Principatul României să reușească să aducă înapoi și Dobrogea noastră.
 
Ultimul punct din istoria ante-comunistă pe care îl voi marca, este cel care ne-a adus împreună astăzi. Finalul Primului Război Mondial, atunci când Transilvania, Bucovina, Basarabia s-au unit cu Regatul României, unire ratificată prin tratatele de la Versailles, Trianon și Saint Germain. S-a împlinit atunci, o dorință arzătoare a românilor, dorință care s-a concretizat după lupte asidue, după pierderi de vieți omenești, după sacrificii pe care astăzi cu greu ni le putem imagina din confortul secolului XXI. Vorbesc despre Marea Unire, care a creat România de astăzi.
 

Procesul de creștere și evoluție al României a fost stagnat voluntar și parșiv de către comuniști, care nu și-au dorit ca țara noastră să facă parte dintr-un bloc comunitar reformat și modern. Marasmul economic, vitrinele goale, batjocura la adresa drepturilor noastre ca oameni, teama de a spune ceea ce gândești, acestea sunt lucrurile pe care eu mi le amintesc din acea perioadă. Acestea sunt aspecte pe care și nostalgicii ar trebui să le rememoreze, nu falsul sentiment de liniște și siguranță, care plana asupra unui stat fără viitor, doar plin de ură și de frică.
 
A urmat momentul '89, când revoluția ne-a injectat brutal o doză de libertate care a fost greșit interpretată de mulți, care au văzut-o ca pe o oportunitate de a diviza, au văzut-o ca pe o oportunitate pentru a rupe bucăți din conștiința unui stat fraged, care abia făcea ochi în capitalism. Guvernările ulterioare, fie ele liberale sau socialiste, dincolo de antiteza între reformă și stagnare, au pus, dincolo de ideologii și caractere, cărămidă peste cărămidă la intregrarea României în NATO și UE, au reșapat o democrație infantilă care părea că are nevoie de premergător chiar și după 20 de ani de libertate.

 
Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să lăsăm resentimentele deoparte. Trebuie să ne unim în eforturile care ne vor duce pe o pantă ascendentă, să ne unim în fapte, nu doar în discursuri. România a fost prea mult un stat divizat, iar pandemia a învrăjbit multă lume. A venit vremea să conștientizăm că trebuie să ne ridicăm, ca indivizi și ca nație, construind, nu demolând și apoi cățărându-ne pe ruine. A venit vremea să vorbim despre proiecte pentru oameni, despre drumuri, pensii, rețele de gaze, despre angajați și angajatori.
 
A venit vremea unei altfel de uniri. Pentru că astăzi nu ne mai mor copiii pe front, astăzi nu trebuie să stăm la cozi de sute de metri pentru un litru de lapte, astăzi putem spune ce gândim fără teama că vom fi ridicați în miez de noapte de securitate, astăzi putem lua contact liber cu Vestul și cu Estul, spunând lumii întregi că suntem o nație, de la Beba Veche, până aici, la Constanța. Unirea de care avem nevoie azi este o unire a conștiințelor, care să elimine false principii, megalomanii, unire care să ne curețe de tot ceea ce ne poate umple sufletul de ură.
 
Tuturor românilor care simt nevoia de consens și empatie, tuturor românilor care înțeleg că avem nevoie de unitate pentru a trece peste pandemie, tuturor românilor care încă nu văd lumina din pădurea deasă a dezinformării, le urez să fie români adevărați, care țin la cei dragi și la semenii lor.
 
La mulți ani, România!”
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Pista de biciclete de pe bulevardul Tomis a prins... culoare!

14 Apr 2024 601

ABADL Constanța caută firmă de pază!

10 Apr 2024 518

Locuri de muncă Constanța Primăria Comunei Poarta Albă angajează

08 Apr 2024 581

Unde și cum vom putea vota la alegerile din 2024? Află care este secția ta de votare în municipiul și județul Constanța! (DOCUMENT)

07 Apr 2024 1488

Accident rutier pe bulevardul 1 Mai din Constanța, în zona Gării CFR (GALERIE FOTO)

06 Apr 2024 1045

Șoferiță beată, implicată într-un accident rutier pe bulevardul 1 Decembrie 1918 din Constanța. Ce alcoolemie avea femeia

06 Apr 2024 1015

ISU GiurgiuIncendiu într-un apartament din municipiul Giurgiu

04 Apr 2024 459

În atenția biciliștilor! Pe bulevardul 1 Decembrie 1918 din Constanța s-a trasat direcția de mers pe pista destinată bicicletelor (Galerie FOTO+VIDEO))

03 Apr 2024 785

Câte zile libere vor avea românii în luna mai?

02 Apr 2024 830

Judecătorii aprobă desecretizarea martorilor cu identitate protejată „Scațiu” și „Colibri” audiați în doarul lui Valentin Vrabie, primarul din Medgidia

01 Apr 2024 634

Constanța Atenție șoferi! Nu funcționează semafoarele din intersecția de la Casa de Cultură (GALERIE FOTO)

01 Apr 2024 503

Accident rutier, în Constanța. O victimă este rănită (FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 2675

Știri Constanța azi Atenție, șoferi! Blocaj în trafic pe bulevardele 1 Decembrie 1918 și Alexandra Lăpușneanu (GALERIE FOTO+VIDEO)

22 Mar 2024 1246

Date din proiect Ce lucrări se vor face în vederea extinderii Spitalului Municipal Medgidia? (DOCUMENT)

18 Mar 2024 464

Acte de vandalism în Constanța! Făptașii, doi tineri, identificați de polițiști (VIDEO)

13 Mar 2024 879