Actualitate

Mesajul Consulului General al Republicii Turcia la Constanţa la recepţia oferită de Ziua Turciei „Ne dorim ca ţările şi popoarele noastre să progreseze în cadrul unei viziuni comune” (galerie foto)

Numeroşi oaspeţi au participat marţi seară la recepţia oferită de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la fondarea statului turc modern de către Mustafa Kemal Atatürk.
Gazdele, reprezentanţii consulatului în frunte cu noul consul general, Ali Bozçalışkan şi soţia sa, Pouneh, le-au pregătit oaspeţilor un film documentar despre Turcia, un program artistic susţinut de artişti turci şi tătari din comunităţile din Dobrogea şi nelipsitele preparate culinare specifice bucătăriei tradiţionale turceşti. În deschiderea recepţiei, Consulul General Ali Bozçalışkan a adresat şi un mesaj numeroşilor invitaţi, punând accent, în intervenţia sa, pe evoluţia relaţiilor dintre Turcia şi România şi pe modelul de convieţuire interetnică specific Dobrogei.

„Nivelul la care republica noastră fondată la 23 octombrie 1923 a ajuns în 90 de ani ne face mândri şi fericiţi. Datorită nivelului său de democraţie, a faptului că este cea de-a 17-a mare economie a lumii, a infrastructurii şi suprastructurii sale dezvoltate, a armatei sale puternice şi a diplomaţiei sale proactive, multilaterale şi umanitare, Turcia ocupă pe plan mondial locul pe care îl merită. Ţara noastră îşi dezvoltă relaţiile cu ţările vecine şi cu statele din regiune pe baza principiilor de prietenie şi beneficiu reciproc, asumându-şi un rol important în asigurarea păcii şi stabilităţii regionale. În acest context, nivelul relaţiilor cu România, o ţară cu care împărţim aceeaşi istorie şi acelaşi spaţiu geografic, este îmbucurător. Parteneriatul strategic început în anul 2011 între ţările noastre a deschis calea cooperării în multiple domenii. Ne dorim ca ţările şi popoarele noastre să progreseze în cadrul unei viziuni comune.

Comunitatea turcă şi tătară din România, concentrată în Dobrogea şi în special la Constanţa, formează o legătură importantă între ţările noastre. Faptul că etnicii noştri se bucură de drepturi politice, sociale, culturale şi altele ne bucură în mod deosebit. Apreciem această atitudine democratică a României şi o felicităm pentru aceasta.
Exprimându-mi fericirea de a lucra în Constanţa multiculturală, în acest loc unde etnicii turci şi tătari trăiesc în pace cu celelalte minorităţi etnice, doresc ca acest model de convieţuire în armonie să fie urmat şi de alte ţări”, a spus diplomatul turc.

Oaspeţi de seamă

Printre cei care au răspuns invitaţiei Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa s-au numărat: prefectul Judeţului Constanţa, Eugen Bola, subprefectul Iucsel Selamet, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir şi Cristian Darie, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, comisar şef Constantin Dancu, preşedintele şi directorul Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, Mihai Daraban şi Dănuţ Jugănaru, primari din judeţul Constanţa, Consulul General al Republicii Populare Chineze la Constanţa, Su Yanwen, Consulul General al Federaţiei Ruse la Constanţa, Mikhail Reva, Consulul Onorific al Italiei, Adrian Bavaru, Consulul Onorific al Regatului Norvegiei la Constanţa, Laurenţiu Lazăr, preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, însoţit de mai mulţi membri ai conducerii uniunii, o delegaţie din partea UDTR, condusă de preşedintele Fedbi Osman, Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea, Zeki Uysal, reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ din judeţul Constanţa, cadre universitare, şefi ai deconcentratelor constănţene, oameni de afaceri din România şi din Turcia.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Încă o misiune îndeplinită de marinarii militari Fregata „Regele Ferdinand” se va întoarce acasă, în portul militar Constanța

20 Nov 2019 253

#citeşteDobrogea Cum arăta orașul Mangalia la sfârșitul secolului al XIX-lea? (II)

19 Nov 2019 567

Vizita Asociației Exportatorilor din Anatolia de Est (DAIB) la CCINA Constanţa

18 Nov 2019 427

Simpozion cultural religios „Profetul și importanța familiei în islam”

18 Nov 2019 775

Instrucție în Marea Mediterană Marinarii militari români, prezenți la una dintre cele mai complexe activități de manevră a navei (galerie foto)

15 Nov 2019 546

Județul Constanța Bunuri nedeclarate și susceptibile a fi contrafăcute, descoperite într-un autocamion

14 Nov 2019 537

Bunuri nedeclarate și susceptibile a fi contrafăcute, descoperite de inspectorii vamali constănțeni (galerie foto)

12 Nov 2019 487

Fregata „Regele Ferdinand” a participat la Operația NATO „Sea Guardian 19” în bazinul estic al Mării Mediterane

07 Nov 2019 443

Interviu cu Sulhi Turan, consulul general al Republicii Turcia la Constanța „România este o țară frumoasă din punct de vedere al istoriei, turismului și culturii“

01 Nov 2019 2861

Garda de Coastă Haine contrafăcute, descoperite în Vama Veche, într-un autocar venit din Turcia

31 Oct 2019 378

Istoria Dobrogei - Bibliografie Hecateu (sec. VI-V î. H.) (galerie foto)

31 Oct 2019 1199

Trei juniori de la HC Dobrogea Sud Constanța au jucat pentru România la Trofeul Carpați (galerie foto)

30 Oct 2019 718

Școala Gimnazială Nr. 1 din Eforie Nord, gazda unei delegații din Istanbul (galerie foto)

26 Oct 2019 940

Ultima secvență pe mare la exerciţiul NUSRET 19

18 Oct 2019 308

Fregata „Regele Ferdinand”, o nouă misiune NATO în Marea Mediterană

18 Oct 2019 505