Mesajul Consulului General al Republicii Turcia la Constanţa la recepţia oferită de Ziua Turciei „Ne dorim ca ţările şi popoarele noastre să progreseze în cadrul unei viziuni comune” (galerie foto)

Numeroşi oaspeţi au participat marţi seară la recepţia oferită de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la fondarea statului turc modern de către Mustafa Kemal Atatürk.
Gazdele, reprezentanţii consulatului în frunte cu noul consul general, Ali Bozçalışkan şi soţia sa, Pouneh, le-au pregătit oaspeţilor un film documentar despre Turcia, un program artistic susţinut de artişti turci şi tătari din comunităţile din Dobrogea şi nelipsitele preparate culinare specifice bucătăriei tradiţionale turceşti. În deschiderea recepţiei, Consulul General Ali Bozçalışkan a adresat şi un mesaj numeroşilor invitaţi, punând accent, în intervenţia sa, pe evoluţia relaţiilor dintre Turcia şi România şi pe modelul de convieţuire interetnică specific Dobrogei.

„Nivelul la care republica noastră fondată la 23 octombrie 1923 a ajuns în 90 de ani ne face mândri şi fericiţi. Datorită nivelului său de democraţie, a faptului că este cea de-a 17-a mare economie a lumii, a infrastructurii şi suprastructurii sale dezvoltate, a armatei sale puternice şi a diplomaţiei sale proactive, multilaterale şi umanitare, Turcia ocupă pe plan mondial locul pe care îl merită. Ţara noastră îşi dezvoltă relaţiile cu ţările vecine şi cu statele din regiune pe baza principiilor de prietenie şi beneficiu reciproc, asumându-şi un rol important în asigurarea păcii şi stabilităţii regionale. În acest context, nivelul relaţiilor cu România, o ţară cu care împărţim aceeaşi istorie şi acelaşi spaţiu geografic, este îmbucurător. Parteneriatul strategic început în anul 2011 între ţările noastre a deschis calea cooperării în multiple domenii. Ne dorim ca ţările şi popoarele noastre să progreseze în cadrul unei viziuni comune.

Comunitatea turcă şi tătară din România, concentrată în Dobrogea şi în special la Constanţa, formează o legătură importantă între ţările noastre. Faptul că etnicii noştri se bucură de drepturi politice, sociale, culturale şi altele ne bucură în mod deosebit. Apreciem această atitudine democratică a României şi o felicităm pentru aceasta.
Exprimându-mi fericirea de a lucra în Constanţa multiculturală, în acest loc unde etnicii turci şi tătari trăiesc în pace cu celelalte minorităţi etnice, doresc ca acest model de convieţuire în armonie să fie urmat şi de alte ţări”, a spus diplomatul turc.

Oaspeţi de seamă

Printre cei care au răspuns invitaţiei Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa s-au numărat: prefectul Judeţului Constanţa, Eugen Bola, subprefectul Iucsel Selamet, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir şi Cristian Darie, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, comisar şef Constantin Dancu, preşedintele şi directorul Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, Mihai Daraban şi Dănuţ Jugănaru, primari din judeţul Constanţa, Consulul General al Republicii Populare Chineze la Constanţa, Su Yanwen, Consulul General al Federaţiei Ruse la Constanţa, Mikhail Reva, Consulul Onorific al Italiei, Adrian Bavaru, Consulul Onorific al Regatului Norvegiei la Constanţa, Laurenţiu Lazăr, preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, însoţit de mai mulţi membri ai conducerii uniunii, o delegaţie din partea UDTR, condusă de preşedintele Fedbi Osman, Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea, Zeki Uysal, reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ din judeţul Constanţa, cadre universitare, şefi ai deconcentratelor constănţene, oameni de afaceri din România şi din Turcia.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Amănunte exclusive! Ce le-a spus judecătorilor din Constanța cetățeanul turc extrădat pentru crimă cu premeditare

18 Oct 2021 932

Era frizer la Negru Vodă, apoi a făcut carieră la Farul Constanța. În Turcia, un fost farist - recompensat cu aur după goluri

16 Oct 2021 16867

Dragorul maritim, în misiune în cadrul Grupării Navale Permanente NATO, SNMCMG-2 (galerie foto)

08 Oct 2021 530

Calificări pentru Euro Fotbalista Adelina Voinescu, de la Selena SN Constanța, în lotul României Under-17 care a promovat în Liga A

08 Oct 2021 1471

Oaspeți din Turcia, vizită în Portul Constanța

28 Sep 2021 574

Constanța Lista navelor avizate la operare în porturile maritime românești

25 Sep 2021 800

Constanța Nave pe lista de sosire sau la operare în porturile maritime românești. Două sub pavilion Italia. Lista completă

18 Sep 2021 845

UPDATE Incident naval pe Canalul Sulina. Implicată, o navă maritimă încărcată cu mii de tone de grâu

15 Sep 2021 1017

Constanța Cinci nave avizate pentru sosire în porturile maritime românești. Una pentru reparații

13 Sep 2021 793

Vama Veche Articole de îmbrăcăminte de peste 18.000 lei, descoperite într-un autocar venit din Turcia

10 Sep 2021 995

Oficial! Judecătorii din Constanța, arestare fulger în cazul turcului condamnat la închisoare pe viață pentru crimă cu premeditare

10 Sep 2021 8379

Județul Constanța Bărbat, căutat de autoritățile din Turcia pentru omor calificat, reținut de polițiști

09 Sep 2021 1590

Bărbat căutat pentru omor cu premeditare în Turcia, prins la Constanţa

08 Sep 2021 749

Șase nave la operare, astăzi, în porturile din administrarea CNAPM Constanţa

07 Sep 2021 726

La o cafea turcească cu Fatih Terim Luna viitoare, Farul Constanța ar putea găzdui revanșa cu Galatasaray Istanbul

07 Sep 2021 12635