Mesajul ministrului afacerilor externe, Bogdan Aurescu, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni

  • Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu,  a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni.
  • Ministrul Bogdan Aurescu a precizat că în activitatea de politică externă, atât în relaţiile bilaterale, cât şi pe plan multilateral, protejarea şi respectarea drepturilor, intereselor, a demnităţii şi a viitorului românilor de pretutindeni reprezintă un obiectiv prioritar al Ministerului Afacerilor Externe.

Cu ocazia celebrării Zilei Românilor de Pretutindeni, mă bucur să am ocazia de a transmite gânduri de sănătate, prosperitate și încredere tuturor românilor aflați în afara granițelor țării. 

În momentele de bucurie, ca și în împrejurările dificile cum sunt cele pe care le-am trăit în ultimele luni, gândurile și acțiunile mele și ale personalului din Ministerul Afacerilor Externe se îndreaptă către românii din afara granițelor.

În acest an, prioritățile au impus soluții imediate pentru situații limită sau delicate și au făcut mai dificile activități pe care le consideram normale în condiții obișnuite.

Ziua Românilor de Pretutindeni reprezintă o sărbătoare și este cu atât mai important să o celebrăm când legăturile de suflet rămân puntea cu cei dragi și o reconfirmare a valorilor și identității care ne leagă oriunde ne-am găsi. 

În activitatea de politică externă, atât în relațiile bilaterale, cât și pe plan multilateral, protejarea și respectarea drepturilor, intereselor, a demnității și a viitorului românilor de pretutindeni reprezintă un obiectiv prioritar al Ministerului Afacerilor Externe.

În contextul special din acest an, impus de pandemia de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe s-a concentrat în mod deosebit pe asigurarea drepturilor și sprijinirea românilor din străinătate, atât cei care sunt rezidenți în alte state, cât și cei care au fost surprinși acolo temporar din rațiuni personale, medicale, pentru studii sau la muncă în afara țării. Misiunea cea mai importantă, dincolo de continuitatea serviciilor, a fost oferirea de asistență consulară și facilitarea repatrierii pentru cei în situații deosebite, respectiv informarea constantă a acestora asupra măsurilor adoptate de celelalte state, inclusiv din perspectiva riscurilor și a dificultăților pe care deplasările în străinătate le implică. A fost dificil și am învățat cu toții din aceasta criză. Este motivul pentru care pot să spun că MAE este astăzi cu mai multe lecții învățate pe acest palier atât de important pentru români și comunitățile românești de pretutindeni.

Am acționat atât instituțional, împreună cu alte ministere, cât și în strânsă cooperare cu celelalte state membre ale Uniunii Europene și cu Aliații noștri din NATO, în spiritul responsabilității și al solidarității, pentru a găsi soluții la provocările nemaiîntâlnite generate de pandemia de COVID-19.

În această perioadă, când distanțele s-au dovedit mult mai greu de parcurs, legăturile cu românii de pretutindeni s-au dovedit mai strânse.


În acest spirit, dorim să consolidăm relația cu comunitățile de români pe baza experiențelor care au întărit încrederea noastră reciprocă. Subliniez, o dată în plus, importanța menținerii și dezvoltării legăturilor cu românii din afara granițelor, care contribuie constant, fiecare în parte, dar mai ales împreună, la promovarea României și a limbii române, precum și a valorilor noastre culturale.

La mulți ani tuturor românilor de pretutindeni!,  a transmis ministrul Aurescu.


Sursa foto: MAE

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fostul ministru MAE, Bogdan Aurescu ales în funcția de judecător al Curții Internaționale de Justiție

09 Nov 2023 780

MAEMAE salută adoptarea primelor listări de persoane sancționate în baza regimului de sancțiuni al UE

30 May 2023 736

Ministrul afacerilor externe, mesaj cu prilejul marcării Zilei Românilor de Pretutindeni

28 May 2023 771

Fostul militar din Constanța, aflat în custodia autorităților din Libia, eliberat. Anunțul MAE

26 May 2023 993

MAE Informare de presă

25 May 2023 611

MAEDin Agenda de lucru a MAE de miercuri, 24 mai 2023, vă semnalăm

24 May 2023 561

Ministrul Aurescu a înmânat Ordinul Național „Serviciul Credincios” lui David Muniz, fost însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei SUA la București

19 May 2023 980

Primirea de către ministrul afacerilor externe a Grupului ambasadorilor și șefilor de misiune africani acreditați la București

19 May 2023 814

Studentă a Universității Ovidius, premiată în cadrul concursului „Tineri ambasadori ai României”, organizat de MAE

11 May 2023 1052

Ministrul Bogdan Aurescu „Sărbătorim astăzi Ziua Europei, un prilej pentru a reflecta la beneficiile proiectului european“

09 May 2023 726

MAE Continuă evacuările din Sudan și activitatea task force-ului interinstituțional convocat de ministrul afacerilor externe

03 May 2023 817

MAE salută obținerea de către România a funcției de director al Centrului pentru Cooperare în domeniul Securităţii (RACVIAC)

26 Apr 2023 982

MAE, precizări despre românii evacuați din Sudan în contextul situației de securitate foarte dificile

24 Apr 2023 864

Fost militar din Constanţa, aflat în custodia autorităţilor din Libia. Anunţul MAE

15 Apr 2023 1201

România şi Polonia instituie ziua de 3 martie ca ''Ziua Solidarităţii româno-polone''

14 Apr 2023 1022