Actualitate

Mesajul ministrului Sănătății, Sorina Pintea, la patru ani de la tragedia din Colectiv


Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a transmis un mesaj la patru ani de la tragedia de la Colectiv: 

”Astăzi se împlinesc 4 ani de la una dintre cele mai negre zile din istoria recentă a României.

Gândurile noastre se îndreptă către zecile de tineri pentru care timpul s-a oprit, către familiile rămase în urmă, dar și către cei care au avut și încă au nevoie de ajutorul nostru.

Este un moment greu pe care îl trăim împreună, umăr la umăr, stat și societate, pentru că această tragedie reprezintă o lecție dureroasă din care trebuie să învățăm cu toții. Suntem datori celor care nu mai sunt între noi, suntem datori celor care au rămas. Rănile lor sunt și ale noastre, ale întregii societăți. Imaginile Colectiv nu trebuie șterse din minte, ele trebuie să devină un catalizator pentru acțiunile noastre viitoare.

Un pas  în învățarea acestei lecții dureroase este să analizam cu atenție cum am acționat atunci, ce am făcut pana acum, unde ne aflăm și ce trebuie să mai facem pentru a răspunde cat mai promt unor astfel de situații și provocări.

Lucrurile s-au schimbat, poate nu atât de repede și de mult cum ne-am dori cu toții. S-au făcut  pași importanți pe care putem să-i demonstrăm, există. Inclusiv procesul de îngrijire s-a îmbunătățit calitativ, pentru că medicii și personalul medical au fost la specializări în străinătate, și încă mai merg. În România există în acest moment 23 de paturi pentru tratamentul marilor arși.

Modificăm legislația astfel încât să reducem și să optimizăm timpii de transfer în străinătate al persoanelor cu arsuri grave pentru care nu se găsește loc în unitățile sanitare din țară.

Am mai învățat că trebuie să cerem ajutor când este nevoie și am facut-o în cazul crizei imunoglobulinelor, pentru că nicio țară nu poate să acorde îngrijiri medicale prin forțe proprii pentru atât de mulți pacienți. Am învățat că trebuie să recunoaștem că în spitale există infecții nosocomiale pe care nu trebuie să le mai ascundem.

Chiar dacă peste câteva zile mandatul meu se încheie, voi rămâne în sistemul sanitar, și voi continua să fiu un susținător al colaborării și dialogului, în folosul tuturor pacienților,  indiferent de afecțiunea de care suferă”.


Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sorina Pintea spune că Ministerele Educației și Sănătății nu pot rezolva problema rezidenţiatului

21 Oct 2019 453

Sorina Pintea, prezentă la evenimentul “Supraviețuirea copilului cu cancer în România – prima analiză pe date naționale “

18 Oct 2019 631

Sorina Pintea, despre examenul de rezidentiat. Au avut loc proteste în țară

17 Oct 2019 389

Constanța, printre județele fără un spital de psihiatrie Inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de Sănătate Publică au finalizat controlul dispus în unitățile sanitare de psihiatrie

15 Oct 2019 454

Un deputat USR anunță că va sesiza Direcția Națională Anticorupție cu privire la neregulile Ministerului Sănătății

13 Oct 2019 677

Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale Sorina Pintea, despre îmbunătăţirile spitalelor de psihiatrie din ţară

10 Oct 2019 1458

Continuă programul "Şpaga sub acoperire" în spitalele din România. Ce aspecte se verifică

09 Oct 2019 660

Sorina Pintea "România poate construi o bancă de sânge, plasmă şi produse din plasmă"

08 Oct 2019 341

Fosta şefă a Clinicii de Psihiatrie de la Palazu Mare a intrat în politică şi candidează la alegerile locale de anul viitor

07 Oct 2019 3127

Viorica Dăncilă „Am primit scrisoarea victimelor tragediei de la Colectiv și am căutat soluții pentru a le putea oferi sprijinul de care au nevoie”

04 Oct 2019 355

Sorina Pintea Examenul de rezidențiat se amână în lipsa unui ministru al Educației

04 Oct 2019 383

Ministrul Sănătăţii, despre neregulile Agenţiei Naţionale de Transplant

30 Sep 2019 634

Ministrul Sorina Pintea - „450.000 de doze de vaccin antigripal vor ajunge în teritoriu începând din 10 octombrie”

29 Sep 2019 539

Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, declaraţii despre condiţiile de la Secţia Psihiatrie a Spitalului Judeţean Constanţa

22 Sep 2019 1034

Ministerul Sănătăţii poate aloca bani pentru Psihiatrie, dacă există un proiect şi o solicitare. Sorina Pintea - „Există o problemă de management la nivelul Spitalului Judeţean Constanţa“

23 Aug 2019 1703