Actualitate

Mesajul premierului Ludovic Orban la marcarea a 106 ani de la nașterea lui Corneliu Coposu

  • Premierul Ludovic Orban a transmis un mesaj la marcarea a 106 ani de la nașterea lui Corneliu Coposu.
  • Acesta l-a caracterizat pe Coposu ca având vocație de fondator și de călăuzitor. Mulțumită seniorului, căruia i s-au alăturat Șerban Ghica și Ion Diaconescu, tradiția Partidului Național Țărănesc a rezistat presiunilor greu de imaginat.

”În urmă cu 106 ani, se năștea la Bobota cel care avea să devină un mare om de stat al României, patriot și energic apărător al valorilor democratice.

Educat în spiritul iluminismului transilvan, discipol și continuator al lui Iuliu Maniu, Corneliu Coposu și-a dedicat viața luptei anticomuniste, pluralismului politic și cauzei legate de revenirea țării noastre între democrațiile europene. Cu o consecvență de neclintit față de crezul său politic, a refuzat orice compromis cu forțele totalitare, a trăit în adevăr și dreptate, asumându-și cu mult curaj această opțiune și plătind-o cu ani grei de temniță și repercusiuni ale mai marilor politici ai momentului.

Corneliu Coposu a dovedit în numeroase situații vocația de fondator și de călăuzitor. Mulțumită seniorului, căruia i s-au alăturat Șerban Ghica și Ion Diaconescu, tradiția Partidului Național Țărănesc a rezistat presiunilor greu de imaginat. În primele zile după căderea regimul comunist, Corneliu Coposu a înființat Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat ca succesor al Partidului Național Țărănesc, care, împreună cu Partidul Național Liberal, a oferit României șansa pluralismului politic și a garantat reinstaurarea regimului democratic.

În acei ani tulburi, de căutări, în care țara noastră reînvăța valorile libertății, iar tânăra noastră democrație era amenințată, Corneliu Coposu a cultivat dialogul, fără a abdica vreodată de la morală și principii, a impus autoritatea etică și a apărat neobosit valorile pentru care tinerii au plătit cu sânge în 1989. Mare vizionar, seniorul Coposu a fost între primii oameni politici care au susținut public că locul României este în structurile euro-atlantice. A militat pentru dezvoltarea economică și a luptat pentru ca viitorul țării noastre să rămână legat de valorile europene și occidentale.

Românii au înțeles și prețuit lupta sa. Deși nu a fost înmormântat cu onoruri, la trecerea sa în veșnicie sediul PNȚCD din Piața Rosetti a devenit loc de pelerinaj pentru românii care au simțit că România pierde un mare patriot, care, cu modestie și înțelepciune, a știut să le apere libertatea.

Apreciat deopotrivă de aliați și adversari politici, dar mai ales de oamenii pe care i-a însuflețit cu dârzenia și crezul său, Corneliu Coposu va rămâne în memoria societății românești reper al valorilor neamului românesc, luptător înflăcărat al democrației și model inspirațional pentru generații de români”.


Sursa foto: Facebook/ Guvernul României 


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanţa a emis certificatul de urbanism Proiectul imobiliar al C&C Real Ambient, pe masa consilierilor locali! (document)

30 Jun 2020 540

Iată cum va arăta imobilul de patru etaje ridicat în Palazu Mare de C&C Real Ambient! (document)

28 Jan 2020 1222

Imobilul de patru etaje ridicat în Palazu Mare de către C&C Real Ambient SRL, la mâna constănţenilor

22 Nov 2019 1319

Mesajul premierului Ludovic Orban la 24 de ani de la moartea lui Corneliu Coposu

11 Nov 2019 513

Un nou imobil de patru etaje, în Palazu Mare. Ce firmă a primit undă verde de la APM Constanţa

09 Nov 2019 1833

Klaus Iohannis, prezent la parastasul lui Corneliu Coposu

03 Nov 2019 826

Conducători auto, băuţi la volan, în Mangalia şi Tuzla. S-au întocmit dosare penale

28 Jul 2019 729

Proprietate imobiliară deţinută de un cetăţean iranian în staţiunea Saturn, scoasă la mezat

26 Feb 2019 904

Clădire de șase etaje, pe strada Corneliu Coposu. Ce act a obținut C&C Real Ambient SRL de la Primăria Constanța

19 Oct 2018 1327

Se împlinesc 104 ani de la naşterea lui Corneliu Coposu

20 May 2018 1618

Bloc de patru etaje, pe strada Corneliu Coposu. Ce a obţinut investitorul de la municipalitate

14 Dec 2017 1197

Carte de condoleanțe la sediul PNȚCD Constanța pentru Regele Mihai. Ce mesaj a transmis liderul PNȚCD Constanța

05 Dec 2017 897

Împușcături în centrul oraşului Trei tineri drogaţi au tras cu arma

18 Oct 2016 4166

Se intervine în staţiunea Saturn pentru o avarie

26 Jun 2016 1320

Cinci duplexuri de vacanţă ale SC Teen Trans RO SRL în Saturn, de vânzare

16 Apr 2016 1700