Mesajul preşedintelui Iohannis transmis musulmanilor din România la începerea lunii postului Ramadan. Ce este Luna Postului Ramadan

Aseară, președintele României, Klaus Iohannis, a transmis, un mesaj comunităţii musulmane din România cu ocazia începerii lunii postului Ramadan.

Iată, în continuare, textul mesajului:


„Adresez salutul meu călduros membrilor comunităţii musulmane din România, cetăţeni români de etnie turcă şi tătară care celebrează, în luna Ramadan, revelaţia Coranului.

Vă invit să vă regăsiţi în respectul, toleranţa, filantropia şi solidaritatea faţă de semeni.


În România, dialogul interconfesional şi interetnic este pilonul solid al unei convieţuiri armonioase, garanţia unui viitor mai bun, în prosperitate şi bună înţelegere.


Fie ca perioada Ramadanului, consacrată postului şi rugăciunii, să vă aducă pace şi bucuria comuniunii spirituale, în familie şi în societate, reînnoindu-vă încrederea în puterea deplină a credinţei, pentru binele comun.”


Despre Postul din Luna Sfântă Ramazan

Comunitatea musulmană din România astăzi, 16mai, Postul din Luna Sfântă Ramazan.

Luna Ramazan semnifică începutul revelării Coranului Cel Sfânt,  acest eveniment fiind consemnat a fi avut loc în Noaptea Sfântă de Kadir, a 27 noapte din Luna Sfântă Ramazan, în peştera Hira din muntele Nur de lângă oraşul Mecca, în anul 610 revelaţie ce a durat 23 de ani.

 

“Aceste zile sunt luna Ramazan, în care a fost trimis Coranul, drept călăuză pentru oameni, dovezi limpezi pentru drumul cel drept și Îndreptar [Al-Furqan].



Și oricare dintre voi  care este prezent în această lună, să o țină ca Post”

Sura Bakara 185


Învăţăturile islamice impun ca de la începerea Postului, timp de 30 de zile, credincioşii musulmani să parcurgă un ciclu spiritual profund, distinct normelor cotidiene de pe parcursul anului, cele patru săptămâni fiind petrecute în reculegere şi rugăciune, pentru primenirea corporală şi spirituală.

Potrivit tradiţiei şi preceptelor religioase, postul  şi efectuarea celor cinci rugăciuni zilnice, de preferinţă în cadrul unei geamii, sunt urmate în perioada nocturnă de cina  - 'Iftar', pe care musulmanii o împart cu prietenii, rudele, cunoscuţii sau pelerinii. În aceaşi perioadă, masa  rituală de dinaintea zorilor - 'Sahur', este luată în familie.

Pentru a marca semnificaţia deosebită a acestei Luni Sfinte, slujbele din moschee, ‘mukabele’, încep dimineaţa, cu citirea Coranului Cel Sfânt, de catre imami, la care participă femeile. Seara are loc slujba, ‘teraavih’, cu participarea bărbaţilor cât și a femeilor din comunitate.

Postul în Luna Sfântă Ramazan nu înseamnă doar abstinența fizică ci și cea spirituală. Călătorii, femeile gravide, femeile care alăptează și bolnavii pot amâna postul, urmând a-l ține ulterior.

În această lună, considerată a iertării și a milei, musulmanii trebuie să aibă un alt comportament specific perceptelor islamului. Religia islamică stabilește postul ca un mijloc de purificare, un exercițiu de autocontrol și o dovadă de credință.

Conform religiei islamice, Postul Ramazanului este un act de pietate şi recunoştinţă faţă de Allah, Cel Care i-a revelat Profetului Muhammed (Pbuh) Cartea Sfântă, Coranul. Tradiţia islamică spune că tot în această perioadă porţile Paradisului sunt deschise, cele ale iadului sunt ferecate, iar diavolii sunt încătușați.

Un moment important pentru credincioşii musulmani în perioada Lunii Ramazan este Noaptea de Kadîr (Kadîr Gecesi–Noaptea Atotputernică), celebrată anul acesta în noaptea de 10/11 iunie. În această noapte se consideră că Allah Atotputenicul i-a revelat Cartea Sfântă, Coranul – Profetului Muhammed(Pbuh). Tradiţia spune, de asemenea, că tot în această noapte rugăciunile sunt îndeplinite, adică se înfăptuiesc.

Referindu-se la acest eveniment, Muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf,dorește ca această Lună Sfântă Ramazan să umple sufletele cu adorarea lui Allah, să ne întoarcă către Creator și să ne fie acceptată căința de păcate! Fie ca Postul să nu ne fie în zadar și să fie primit de către Allah!


RAMAZAN FERICIT !
RAMAZAN AYINIZ QAYIRLI BOLSIN!
RAMAZAN  AYI  HAYIRLI  VE MÜBAREK OLSUN !
ŞEHR-U RAMADAN MUBARAK  !


Sursa foto: Facebook/Muftiatul

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Muftiatul Cultului Musulman a obținut documentul de la Primăria Constanța pentru restaurarea și punerea în valoare a Moscheii Regele Carol I

05 Mar 2024 693

Primăria Cumpăna Zi de sărbătoare! Conviețuirea interetnică pe plaiuri dobrogene (GALERIE FOTO)

28 May 2023 1315

Comunitatea musulmană din România celebrează Kurban Bayram-ul

08 Jul 2022 2424

Musulmanii intră în Cele Trei Luni Sfinte- Recep, Şaban şi Ramazan. Urmează Noaptea Sfântă de Regaib

01 Feb 2022 1847

Comunitatea musulmană din România celebrează Kurban Bayram

20 Jul 2021 8487

Centru de activități pentru comunitatea musulmană, la Independența. Primăria caută firmă pentru execuție

14 Apr 2021 1976

Varol Amet, deputatul UDTTMR, mesaj de felicitare celor care sărbătoresc NAWREZ-UL

21 Mar 2021 5630

Muftiatul Cultului Musulman din România şi Comunitatea Musulmană Cernavodă, la judecată cu Primăria Hârşova

30 Jan 2020 2194

Comunitatea musulmană din România, în doliu Ne-a părăsit fostul muftiu Osman Negiat

30 Dec 2019 6676

Primăria Constanța a curățat azi mormintele și aleile de acces din cele două cimitire musulmane (galerie foto)

21 Aug 2018 2276

ENEL. Lucrările de mentenanţă şi investiţii din perioada 21-23 august 2018, amânate

20 Aug 2018 2003

Comunitatea musulmană din România sărbătorește astăzi Berat Kandili

30 Apr 2018 2220

Comunitatea musulmană din Constanța a sarbătorit astăzi Mirac Kandili (galerie foto)

13 Apr 2018 1865

Eveniment editorial de Ziua Minorităților Naționale „Comunitatea musulmană din România în ilustrate (1898-1940)“, un album cât un muzeu

16 Dec 2017 3233

Musulmanii din România intră în postul din Luna Ramazan. Iată ce le urează Muftiul Cultului Musulman

26 May 2017 7083