Mesajul prim-ministrului Nicolae Ciucă, cu ocazia concertului în Memoria Holocaustului

Nicolae Ciucă, foto: Facebook/ Nicolae Ionel Ciucă

Premierul României, Nicolae Ciucă a transmis, joi, 14 aprilie, într-un mesaj cu ocazia concertului în Memoria Holocaustului, organizat de Opera Naţională Bucureşti, că amintirea Holocaustului reprezintă o datorie permanentă şi a reafirmat angajamentul ferm şi necondiţionat al Guvernului cu privire la prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, discursului instigator la ură şi a tuturor formelor de violenţă politică sau simbolică.
 

„În această seară, aici, la Bucureşti, în preajma zilei de Yom HaShoah, ne amintim cu durere şi compasiune de milioanele de victime ale Holocaustului, ucise de nazişti şi colaboratorii lor. Holocaustul a fost cea mai mare tragedie a umanităţii din toată istoria globală, iar amintirea victimelor de Yom HaShoah creează mereu o puternică legătură cu Statul Israel de astăzi, cu moştenirea memoriei poporului evreu, a Diasporei evreieşti şi a întregii lumi care deplânge mereu suferinţele şi victimele Holocaustului.

Cuvintele lui Elie Wiesel vor dăinui pentru eternitate: De ce atât de mulţi cetăţeni au trădat umanitatea, a lor şi a noastră, alegând să persecute, să chinuiască şi să ucidă bărbaţi, femei şi copii inocenţi şi fără apărare?.

De aceea, trebuie să reafirmăm continuu responsabilitatea noastră de cetăţeni, de astăzi şi dintotdeauna, de a nu uita niciodată ororile şi crimele Holocaustului.

Această datorie este esenţială pentru a onora victimele, a condamna permanent actele asasinilor şi ale complicilor lor, dar şi pentru a pune bazele unei reconcilieri clădite pe adevăr şi rememorare", afirmă premierul în mesajul său.


El amintește că Yom HaShoah este şi despre izbândă şi despre supravieţuire.
 

„Îi onorăm, totodată, şi pe cei care au învins suferinţa şi moartea, dar şi pe salvatorii şi protectorii lor. Evreii care au supravieţuit Holocaustului, trecând prin frig, foame, trenuri ale morţii, ghetouri, lagăre de exterminare şi execuţii individuale sau colective, ne-au lăsat o moştenire colosală.

Ei au vorbit decenii la rând despre Iadul prin care au trecut, despre iertare şi durere, au scris o istorie pe care ne-au lăsat-o moştenire pentru eternitate. Supravieţuitorii Holocaustului şi mărturisirile lor sunt cea mai importantă resursă de educaţie şi de rememorare profundă a îndemnului de a fi vigilenţi şi de a nu repeta greşelile trecutului", a afirmat Nicolae Ciucă.


Nicolae Ciucă punctează că astăzi nu putem rămâne tăcuţi în faţa ororilor care se comit departe de noi şi cu siguranţă a celor care se petrec chiar peste graniţă.
 

„Atacurile teroriste recente din Israel, unde oameni nevinovaţi au fost ucişi cu barbarie, invazia ilegală şi neprovocată a Ucrainei de către Federaţia Rusă, crimele de război şi crimele împotriva umanităţii produse zilnic de către forţele ruse, uciderea supravieţuitorilor Holocaustului acolo sau atacurile împotriva simbolurilor Holocaustului, toate acestea ne demonstrează că misiunea noastră de a combate antisemitismul, extremismul, ura şi rasismul are nevoie de noi aliaţi şi instituţii.Negarea, distorsionarea sau trivializarea Holocaustului, elogierea criminalilor de război, revizionismul istoric, naţionalismul şovin, teoriile conspiraţiei produc sau sunt ele însele parte din naraţiuni ce prejudiciază grav democraţia noastră", a mai precizat prim-ministrul. 


Şeful Executivului reaminteşte că România, care a asumat în urmă cu două decenii participarea sa în Holocaust în anii celui de-al Doilea Război Mondial, este astăzi o naţiune democratică şi stabilă, care luptă pentru valorile libertăţii, alături de partenerii noştri europeni şi trans-atlantici.

 

„De aceea, este de datoria mea, în calitate de prim-ministru, să reafirm angajamentul ferm şi necondiţionat al Guvernului României cu privire la prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, discursului instigator la ură şi a tuturor formelor de violenţă politică sau simbolică", a arătat premierul.


În încheierea mesajului, acesta a salutat cu deschidere iniţiativa memorială culturală şi civică organizată de Opera Naţională Bucureşti şi de Ambasada Israelului.
 

„Prin fiecare astfel de gest, de moment de aducere aminte, memoria lor, a victimelor Holocaustului, este onorată şi păstrată la loc de cinste.

Amintirea Holocaustului reprezintă o datorie permanentă, de aceea, iniţiativa dumneavoastră şi a altor instituţii, care prin concerte, prin acţiuni publice şi evenimente onorează atât ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului, ziua naţională, dar şi Yom HaShoah, reprezintă un pios omagiu adus victimelor, o mângâiere pentru supravieţuitori şi o reafirmare a angajamentului nostru colectiv, de a nu uita!

Să ne amintim de toţi cei care au pierit în Holocaust şi să ne rugăm în fiecare zi pentru ca memoria lor să rămână neştearsă! AM YISRAEL CHAI (Naţiunea Israelului trăieşte)!", a afirmat Nicolae Ciucă. 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nicolae Ciucă, după evaluarea miniştrilor- „Nu este nevoie de remanieri“

04 Jul 2022 134

Nicolae Ciucă - Executivul va acţiona „responsabil" pentru continuarea procesului de modernizare a României

04 Jul 2022 280

Nicolae Ciucă, de Ziua Justiției „Provocarea este să aducem cât mai aproape perspectiva finalizării procesului de monitorizare a României prin MCV“

03 Jul 2022 298

Nicolae Ciucă „Salut decizia SUA de a suplimenta prezenţa trupelor americane în România“ (VIDEO)

01 Jul 2022 396

Premierul Nicolae Ciucă „De astăzi, intră în vigoare încă două măsuri importante din pachetul Sprijin pentru România”

01 Jul 2022 334

Nicolae Ciucă, despre alimentarea cetățenilor cu gaze naturale din Marea Neagră Eforturile instituţiilor şi companiilor trebuie să se concentreze pe creşterea capacităţilor de producţie, depozitare şi extracţie

01 Jul 2022 313

Întâlnire la Palatul Victoria. Ciucă l-a primit pe Secretarul General al Ligii Statelor Arabe

29 Jun 2022 369

Nicolae Ciucă, fostul ministru al Apărării Naționale, amendat cu 20% din salariu! Curtea de Apel București, un nou termen în recurs

29 Jun 2022 1583

Nicolae Ciucă și Virgil Popescu, declarații la Constanța. Cum va fi acoperită compensarea de 50 de bani la carburant

29 Jun 2022 490

Premierul Nicolae Ciucă, despre scăderea cu 50 de bani a prețului carburantului

28 Jun 2022 432

Comemorarea pogromul de la Iași Premierul Ciucă - „Holocaustul a fost cea mai mare tragedie a umanității din toată istoria noastră globală“

28 Jun 2022 352

LIVE TEXT Nicolae Ciucă și Virgil Popescu, prezenți la ceremonia de începere a exploatării gazelor naturale în cadrul Proiectului MGD (GALERIE FOTO și VIDEO)

28 Jun 2022 948

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă „David Popovici este purtătorul de stindard al generației sale“

27 Jun 2022 434

„Sunteți modele pentru copii și tineri“ Ciucă s-a întâlnit cu Lotul Național al României de Culturism și Fitness

27 Jun 2022 320

SUA, finanțare de 14 milioane de dolari pentru etapa preliminară a studiilor de proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici din România

26 Jun 2022 473