Mesajul prim-ministrului Nicolae Ciucă, cu ocazia concertului în Memoria Holocaustului

Nicolae Ciucă, foto: Facebook/ Nicolae Ionel Ciucă

Premierul României, Nicolae Ciucă a transmis, joi, 14 aprilie, într-un mesaj cu ocazia concertului în Memoria Holocaustului, organizat de Opera Naţională Bucureşti, că amintirea Holocaustului reprezintă o datorie permanentă şi a reafirmat angajamentul ferm şi necondiţionat al Guvernului cu privire la prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, discursului instigator la ură şi a tuturor formelor de violenţă politică sau simbolică.
 

„În această seară, aici, la Bucureşti, în preajma zilei de Yom HaShoah, ne amintim cu durere şi compasiune de milioanele de victime ale Holocaustului, ucise de nazişti şi colaboratorii lor. Holocaustul a fost cea mai mare tragedie a umanităţii din toată istoria globală, iar amintirea victimelor de Yom HaShoah creează mereu o puternică legătură cu Statul Israel de astăzi, cu moştenirea memoriei poporului evreu, a Diasporei evreieşti şi a întregii lumi care deplânge mereu suferinţele şi victimele Holocaustului.

Cuvintele lui Elie Wiesel vor dăinui pentru eternitate: De ce atât de mulţi cetăţeni au trădat umanitatea, a lor şi a noastră, alegând să persecute, să chinuiască şi să ucidă bărbaţi, femei şi copii inocenţi şi fără apărare?.

De aceea, trebuie să reafirmăm continuu responsabilitatea noastră de cetăţeni, de astăzi şi dintotdeauna, de a nu uita niciodată ororile şi crimele Holocaustului.

Această datorie este esenţială pentru a onora victimele, a condamna permanent actele asasinilor şi ale complicilor lor, dar şi pentru a pune bazele unei reconcilieri clădite pe adevăr şi rememorare", afirmă premierul în mesajul său.


El amintește că Yom HaShoah este şi despre izbândă şi despre supravieţuire.
 

„Îi onorăm, totodată, şi pe cei care au învins suferinţa şi moartea, dar şi pe salvatorii şi protectorii lor. Evreii care au supravieţuit Holocaustului, trecând prin frig, foame, trenuri ale morţii, ghetouri, lagăre de exterminare şi execuţii individuale sau colective, ne-au lăsat o moştenire colosală.

Ei au vorbit decenii la rând despre Iadul prin care au trecut, despre iertare şi durere, au scris o istorie pe care ne-au lăsat-o moştenire pentru eternitate. Supravieţuitorii Holocaustului şi mărturisirile lor sunt cea mai importantă resursă de educaţie şi de rememorare profundă a îndemnului de a fi vigilenţi şi de a nu repeta greşelile trecutului", a afirmat Nicolae Ciucă.


Nicolae Ciucă punctează că astăzi nu putem rămâne tăcuţi în faţa ororilor care se comit departe de noi şi cu siguranţă a celor care se petrec chiar peste graniţă.
 

„Atacurile teroriste recente din Israel, unde oameni nevinovaţi au fost ucişi cu barbarie, invazia ilegală şi neprovocată a Ucrainei de către Federaţia Rusă, crimele de război şi crimele împotriva umanităţii produse zilnic de către forţele ruse, uciderea supravieţuitorilor Holocaustului acolo sau atacurile împotriva simbolurilor Holocaustului, toate acestea ne demonstrează că misiunea noastră de a combate antisemitismul, extremismul, ura şi rasismul are nevoie de noi aliaţi şi instituţii.



Negarea, distorsionarea sau trivializarea Holocaustului, elogierea criminalilor de război, revizionismul istoric, naţionalismul şovin, teoriile conspiraţiei produc sau sunt ele însele parte din naraţiuni ce prejudiciază grav democraţia noastră", a mai precizat prim-ministrul. 


Şeful Executivului reaminteşte că România, care a asumat în urmă cu două decenii participarea sa în Holocaust în anii celui de-al Doilea Război Mondial, este astăzi o naţiune democratică şi stabilă, care luptă pentru valorile libertăţii, alături de partenerii noştri europeni şi trans-atlantici.

 

„De aceea, este de datoria mea, în calitate de prim-ministru, să reafirm angajamentul ferm şi necondiţionat al Guvernului României cu privire la prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, discursului instigator la ură şi a tuturor formelor de violenţă politică sau simbolică", a arătat premierul.


În încheierea mesajului, acesta a salutat cu deschidere iniţiativa memorială culturală şi civică organizată de Opera Naţională Bucureşti şi de Ambasada Israelului.
 

„Prin fiecare astfel de gest, de moment de aducere aminte, memoria lor, a victimelor Holocaustului, este onorată şi păstrată la loc de cinste.

Amintirea Holocaustului reprezintă o datorie permanentă, de aceea, iniţiativa dumneavoastră şi a altor instituţii, care prin concerte, prin acţiuni publice şi evenimente onorează atât ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului, ziua naţională, dar şi Yom HaShoah, reprezintă un pios omagiu adus victimelor, o mângâiere pentru supravieţuitori şi o reafirmare a angajamentului nostru colectiv, de a nu uita!

Să ne amintim de toţi cei care au pierit în Holocaust şi să ne rugăm în fiecare zi pentru ca memoria lor să rămână neştearsă! AM YISRAEL CHAI (Naţiunea Israelului trăieşte)!", a afirmat Nicolae Ciucă. 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă „România este alături de Israel și poporul israelian și condamnă ferm atacul Iranului asupra acestuia“

14 Apr 2024 354

Tulcea Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, susţine dezvoltarea infrastructurii porturilor de la Dunăre

13 Apr 2024 406

Declarațiile primarului Chițac și ale lui Nicolae Ciucă referitor la stadionul Farul din Constanța (VIDEO)

13 Apr 2024 846

Președintele PNL, Nicolae Ciucă „Sunt sigur că, pe 9 iunie, echipa liberală din Constanța va ieși învingătoare“

12 Apr 2024 653

LIVE VIDEO+TEXT Liderii PNL sunt prezenți la Constanța la lansarea candidaților partidului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

12 Apr 2024 1201

PNL Constanța își lansează candidații pentru alegerile locale! Președintele PNL, Nicolae Ciucă, prezent la eveniment

10 Apr 2024 738

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă „Trebuie să continuăm politicile care promovează egalitatea de șanse și combat violența împotriva femeilor”

08 Mar 2024 355

Nicolae Ciucă „În momentul în care Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE, atunci vom fi cu adevărat uniţi în UE"

02 Mar 2024 577

LIVE VIDEO TEXT Liderii Coaliției anunță când vom merge la vot anul acesta

21 Feb 2024 945

UPDATE Preşedinţii Ciolacu şi Ciucă, vor anunţa la ora 19,00, decizia în privinţa organizării alegerilor din acest an!

21 Feb 2024 587

Românii din Spania pot avea, din acest an, dublă cetăţenie

19 Feb 2024 1185

Liderii Coaliției ar fi ajuns la un acord în privința comasării alegerilor! PNL și PSD ar avea candidați comuni la toate alegerile

19 Feb 2024 570

Nicolae Ciucă, despre organizarea alegerilor „Am întrerupt negocierile aseară, urmând a fi reluate vineri”

13 Feb 2024 692

Se va introduce serviciul militar obligatoriu în România? Anunțul președintelui Senatului, Nicolae Ciucă

13 Feb 2024 768

ARBDD Care sunt zonele alocate pescuitului pentru consumul familial din Delta Dunării

13 Feb 2024 753