Mesajul primarului Vergil Chițac, cu ocazia Zilei Culturii Naționale „Constanța merită să redevină culturală“

  • Primarul municipiul Constanța, Vergil Chițac, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Culturii Naționale.
Vergil Chițac spune că acest oraș deține un patrimoniu fabulos, o poziție geopolitică strategică, oportunități semnificative de dezvoltare, precum și resurse umane calificate și orientate spre coeziuni. Mai mult, îndrăznesc să cred că orașul Tomis și-a consumat frustrările provinciale și este gata să simtă din nou aerul tonic al unei metropole care să conteze cu adevărat în plan național și european

Iată conținutul integral al mesajului:
 

Celebrăm astăzi Ziua Culturii Naționale, la Constanța și pretutindeni în țară, cu încrederea nedezmințită în funcția binefăcătoare a culturii. Nici o criză din cele pe care le-am trăit nu a alterat semnificativ această încredere – mai ales aici, la Tomis, unde cultura înaltă este acasă de peste 2.000 de ani, odată cu Ovidius și chiar cu predecesorii acestuia.

În semn de prețuire pentru cultură, am decis să așezăm astăzi prima bornă a unui lung drum colectiv al comunității noastre locale, care are ca obiectiv realizarea primei Strategii culturale din perioada modernă și contemporană a municipiului Constanța. Acest oraș deține un patrimoniu fabulos, o poziție geopolitică strategică, oportunități semnificative de dezvoltare, precum și resurse umane calificate și orientate spre coeziuni. Mai mult, îndrăznesc să cred că orașul Tomis și-a consumat frustrările provinciale și este gata să simtă din nou aerul tonic al unei metropole care să conteze cu adevărat în plan național și european.

Acest oraș mitic, cu rădăcini culturale ancestrale, care a produs necontenit forme culturale semnificative în toată istoria sa, unde Ovidius și-a scris Tristele și Ponticele, unde s-a scris primul poem în limba getă atestat literar, acest oraș, care a reunit armonios universuri mentale și culturale creând o sinteză unică în România, în Europa și în lume, merită să reintre în circulația culturală de amplitudine.

Primăria municipiului Constanța vă propune astfel, printr-un efort comun, mai ales al resursei umane valoroase a Cetății, elaborarea primei noastre Strategii culturale, ca „semn de viață” și asumare ambițioasă a unui ideal. Plecăm de la un patrimoniu cultural local inestimabil, pentru care am găsit, în anii și deceniile din urmă, forme modeste de punere în valoare.

Avem intenții și planuri solide de reconstrucție culturală a Cetății, care includ valorizarea creativă a acestui patrimoniu, consolidarea infrastructurii culturale, punerea în valoare a Peninsulei ca spațiu istoric și cultural emblematic al orașului, preluarea și repunerea în circulație culturală a unor locuri, clădiri și instituții simbolice – Cazinoul, Palatul Regal din Mamaia, Grădina de Vară Tomis, diversificarea vieții culturale locale și ridicarea progresivă a standardelor ei de calitate, realizarea unor programe educaționale care să aducă din nou tinerii în jurul valorilor culturale, artistice și spirituale în sens larg.

Coordonatorul acestei Strategii culturale este consilierul meu personal Dorin Popescu, în capacitățile căruia de coagulare a resursei umane valoroase a Cetății am totală încredere. Am, de asemenea, toată încrederea în capacitatea Dumneavoastră și prin extensie în capacitatea comunității noastre culturale de a sprijini cu generozitate și substanțial acest nou proiect de anvergură al orașului Constanța.

Constanța merită să redevină puternică. Tomisul merită să redevină metropolă. Constanța merită să redevină frumoasă. Constanța merită să redevină culturală.



Vă doresc mult succes, vă mulțumim pentru generoasa Dvs. participare de astăzi, mizăm pe sprijinul Dvs. de lungă durată și declar deschise lucrările primei dezbateri tematice a Strategiei culturale a municipiului Constanța!

Dezbaterea tematică “Strategia culturală a municipiului Constanța. Kilometrul zero” poate fi vizionată pe canalul de YouTube al Primăriei Constanța.


Sursa foto-video: Facebook/ Vergil Chițac, Primăria Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul vizând pensia amiralului Vergil Chițac, primarul din Constanța, declinat la Curtea de Apel (MINUTA)

19 Apr 2024 445

Licitații publice Primăria Constanța achiziționează lucrări de reabilitare enegetică pentru două blocuri din zona Badea Cârţan

18 Apr 2024 337

Scenariu rupt din SF Pasajul rutier de la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu va avea 5 deschideri (DOCUMENT)

18 Apr 2024 4131

Este nașul fiicei afaceristului Comănescu de la GSP Plecare din echipa Chițac. O nouă demisie din Consiliul Local Municipal Constanța!

17 Apr 2024 2806

Dosarele lui Vergil Chițac și IPS Teodosie vor fi repartizate altui procuror Bodean Andrei părăsește DNA Constanța, după 11 ani de Anticorupție

15 Apr 2024 1383

Administrația Chițac, în proces cu Mazăre și Nicușor pentru Fundația Fantasio! Surpriză la Tribunalul Constanța (MINUTA)

14 Apr 2024 651

„Maurul și-a făcut datoria, maurul poate să plece” Asociația care în 2020 îl făcea primar pe Vergil Chițac a cerut dizolvarea la Judecătorie!

14 Apr 2024 921

Declarațiile primarului Chițac și ale lui Nicolae Ciucă referitor la stadionul Farul din Constanța (VIDEO)

13 Apr 2024 848

Președintele PNL, Nicolae Ciucă „Sunt sigur că, pe 9 iunie, echipa liberală din Constanța va ieși învingătoare“

12 Apr 2024 655

LIVE VIDEO+TEXT Liderii PNL sunt prezenți la Constanța la lansarea candidaților partidului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

12 Apr 2024 1207

Licitații Constanța Investiție estimată la trei milioane de euro pentru creșterea eficienței energetice a Liceului Tehnologic Tomis (DOCUMENT)

12 Apr 2024 459

Primarul Vergil Chițac - „Mi-am asumat, am făcut. Investiții în cultura și în sportul din Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 514

Administrația Chițac încearcă să recupereze în instanță terenul vilei unde a stat Radu Mazăre! Ce s-a întâmplat la Tribunalul Constanța

09 Apr 2024 620

Primarul Constanței, Vergil Chițac, anunță că a început noi lucrări

08 Apr 2024 5420

Teren în Piața Ovidiu Judecătorii din București explică de ce UAT Constanța prin primar Vergil Chițac a pierdut procesul deschis de Banca Națională a României (MOTIVARE+DOCUMENT)

07 Apr 2024 3609