Actualitate

Migrația de toamnă, un spectacol al păsărilor migratoare (galerie foto)

  • Migrația de toamnă începe încă din luna august și este influențată în principal de lungimea zilei, lipsa hranei din abundență, scăderea temperaturilor.
  • Din cele circa 360 de specii de păsări înregistrate în RBDD, categoria dominantă este cea a oaspeților de vară, (aprox. 30%), fapt ce denotă importanța deosebită a Rezervației Biosferei Delta Dunării pentru reproducerea și cuibăritul ornitofaunei.
Unul dintre culoarele mari de migrație a ornitofaunei trece peste Delta Dunării și Dobrogea, zonă care oferă iubitorilor de păsări un spectacol extraordinar al speciilor aflate în pasaj. Poziția geografică a Deltei Dunării la interfața a trei bioregiuni – continental, stepică și pontică, oferă condiții optime pentru ornitofaună, aflate în această perioadă în pasaj, în pregătire de plecare, sau de sosire pentru iernare.

Printre păsările de apă care pleacă în această perioadă din Rezervația Biosferei Delta Dunării se numără pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), pelicanul cret (Pelecanus crispus), cormoranul mic (Phalacrocorax pygmeus), stârcul pitic (Ixobrychus minutus), stârcul de noapte (Nycticorax nycticorax), stârcul galben (Ardeola ralloides), stârcul roșu (Ardea purpurea), egreta mică (Egretta garzetta), barza albă (Ciconia ciconia), țigănușul (Plegadis falcinellus), lopătarul (Platalea leucorodia), călifarul alb (Tadorna tadorna), călifarul roșu (Tadorna ferruginea) și multe altele.

Dintre speciile limicole (ce trăiesc pe malurile apelor) care pleacă din Delta Dunării, amintim ciocântorsul (Recurvirostra avosetta), piciorongul (Himantopus himantopus), scoicarul (Haematopus ostralegus), prundărașul gulerat mic (Charadrius dubius), nagâțul (Vanellus vanellus).

Și specii de răpitoare se îndreaptă spre zone mai calde, precum acvila țipătoare mică (Aquila pomarina), eretele de stuf (Circus aeruginosus), vânturelul de seară (Falco vespertinus), șoimul rândunelelor (Falco subbuteo), șoimul dunărean (Falco cherrug).

Printre speciile care sosesc la noi pentru iernare se numără gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis), rața cu ciuf (Netta rufina), ferestrașul moțat (Mergus serrator), ferestrașul mare (Mergus merganser), lebăda de iarnă (Cygnus cygnus).

Din cele circa 360 de specii de păsări înregistrate în RBDD, categoria dominantă este cea a oaspeților de vară, (aprox. 30%), fapt ce denotă importanța deosebită a Rezervației Biosferei Delta Dunării pentru reproducerea și cuibăritul ornitofaunei.

Urmăriți în această toamnă spectacolul migrației, în care păsările însoțite de pui zboară într-un ritm mai puțin alert față de cel cu care vin în zona noastră pentru a-și găsi locurile de cuibărit.

Sursa foto-text: Facebook/ ARBDD - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ARBDD, licitație pentru mediatizarea proiectului de protejare a speciilor periclitate din Delta Dunării

16 Oct 2020 2221

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, anunț în atenția agenților economici

15 Oct 2020 602

Dobrogea e frumoasă Delta Dunării, paradisul pelicanilor

13 Oct 2020 690

Diploma Europeană pentru Arii Protejate, reînnoită pentru Rezervația Biosferei Delta Dunării

12 Oct 2020 570

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării Se suspendă activitatea directă cu publicul

09 Oct 2020 830

Se modernizează Aeroportul Delta Dunării

08 Oct 2020 1816

Acțiune de curățenie pe plaja Sulina. Cine a participat

03 Oct 2020 911

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, despre zone de pescuit în RBDD

26 Sep 2020 712

ARBDD Un pescărel albastru a zburat 1400 kilometri, în două săptămâni, până în Israel (galerie foto)

20 Sep 2020 805

Dobrogea e frumoasă Pasărea ogorului. Cuibărește în regiunile aride dobrogene și în grindurile nisipoase din Delta Dunării

16 Sep 2020 786

Rezervația Biosferei Delta Dunării Sancțiuni pentru pescarii care nu respectă legea (galerie foto)

15 Sep 2020 478

Persoană dispărută în Delta Dunării. Intervin și echipajele ARSVOM

15 Sep 2020 537

Intervenție pe Dunăre. O persoană ar fi dispărut în Deltă!

15 Sep 2020 555

Aero Project prestează servicii pentru Aeroportul din Tulcea. În ce constă contractul (document)

14 Sep 2020 1901

Pelicanul comun și pelicanul creț, specii iconice pentru Delta Dunării

11 Sep 2020 709