Migrația de toamnă, un spectacol al păsărilor migratoare (galerie foto)

  • Migrația de toamnă începe încă din luna august și este influențată în principal de lungimea zilei, lipsa hranei din abundență, scăderea temperaturilor.
  • Din cele circa 360 de specii de păsări înregistrate în RBDD, categoria dominantă este cea a oaspeților de vară, (aprox. 30%), fapt ce denotă importanța deosebită a Rezervației Biosferei Delta Dunării pentru reproducerea și cuibăritul ornitofaunei.
Unul dintre culoarele mari de migrație a ornitofaunei trece peste Delta Dunării și Dobrogea, zonă care oferă iubitorilor de păsări un spectacol extraordinar al speciilor aflate în pasaj. Poziția geografică a Deltei Dunării la interfața a trei bioregiuni – continental, stepică și pontică, oferă condiții optime pentru ornitofaună, aflate în această perioadă în pasaj, în pregătire de plecare, sau de sosire pentru iernare.

Printre păsările de apă care pleacă în această perioadă din Rezervația Biosferei Delta Dunării se numără pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), pelicanul cret (Pelecanus crispus), cormoranul mic (Phalacrocorax pygmeus), stârcul pitic (Ixobrychus minutus), stârcul de noapte (Nycticorax nycticorax), stârcul galben (Ardeola ralloides), stârcul roșu (Ardea purpurea), egreta mică (Egretta garzetta), barza albă (Ciconia ciconia), țigănușul (Plegadis falcinellus), lopătarul (Platalea leucorodia), călifarul alb (Tadorna tadorna), călifarul roșu (Tadorna ferruginea) și multe altele.

Dintre speciile limicole (ce trăiesc pe malurile apelor) care pleacă din Delta Dunării, amintim ciocântorsul (Recurvirostra avosetta), piciorongul (Himantopus himantopus), scoicarul (Haematopus ostralegus), prundărașul gulerat mic (Charadrius dubius), nagâțul (Vanellus vanellus).

Și specii de răpitoare se îndreaptă spre zone mai calde, precum acvila țipătoare mică (Aquila pomarina), eretele de stuf (Circus aeruginosus), vânturelul de seară (Falco vespertinus), șoimul rândunelelor (Falco subbuteo), șoimul dunărean (Falco cherrug).

Printre speciile care sosesc la noi pentru iernare se numără gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis), rața cu ciuf (Netta rufina), ferestrașul moțat (Mergus serrator), ferestrașul mare (Mergus merganser), lebăda de iarnă (Cygnus cygnus).

Din cele circa 360 de specii de păsări înregistrate în RBDD, categoria dominantă este cea a oaspeților de vară, (aprox. 30%), fapt ce denotă importanța deosebită a Rezervației Biosferei Delta Dunării pentru reproducerea și cuibăritul ornitofaunei.

Urmăriți în această toamnă spectacolul migrației, în care păsările însoțite de pui zboară într-un ritm mai puțin alert față de cel cu care vin în zona noastră pentru a-și găsi locurile de cuibărit.

Sursa foto-text: Facebook/ ARBDD - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Tulcea, siub cod galben de vânt. Ce localități sunt vizate

29 Mar 2024 25

Ziua Mondială a Apei, marcată la Tulcea (FOTO)

22 Mar 2024 589

ARBDD Întâlnire cu fermierii din zona brațului Chilia privind desfășurarea activităților agricole și creșterea animalelor în Delta Dunării

15 Mar 2024 394

Administratia Rezervației Biosferei Delta Dunării Pelicanii creți, deja la clocit pe Insula Ceaplace! (VIDEO)

12 Mar 2024 518

Județul Tulcea, sub cod galben de vânt puternic! Lista localităților vizate

12 Mar 2024 463

Operațiune de salvare în Delta Dunării Doi adulți și un copil, surprinși de un incendiu de vegetație uscată

10 Mar 2024 664

Noi resurse valorificabile în perimetrul Rezervației Biosferei ”Delta Dunării”

07 Mar 2024 368

Garda de Coastă Peste 1.000 metri de plase mono-filament cu 243 kilograme de pește scoase dintr-o zonă strict protejată a Biosferei Deltei Dunării

01 Mar 2024 403

ARBDD Cuiburi artificiale pentru dumbrăvence în Rezervația Biosferei Delta Dunării (FOTO)

28 Feb 2024 538

Întâlnire și discuții la ARBDD pe tema gestionării șacalului auriu în Delta Dunării

24 Feb 2024 517

Centrul Muzeal Eco-Turistic „Delta Dunării” din municipiul Tulcea găzduiește expoziția „Pești marini și oceanici”

22 Feb 2024 696

Pompierii din Tulcea, prietenii copiilor din Deltă. Vizită educativă la Școala din Letea (FOTO)

20 Feb 2024 412

Prognoza INHGA pentru debitele Dunării în perioada 17 - 24 februarie

18 Feb 2024 534

ARBDD Care sunt zonele alocate pescuitului pentru consumul familial din Delta Dunării

13 Feb 2024 653

Fondul de Garantare a Creditului Rural cere insolvența Grupului de Fermieri Delta Dunării Cooperativa Agricolă

11 Feb 2024 646