Mihai Lupu, președintele CJC La Poarta Albă vom ridica Muzeul Memorial în Aer Liber, dedicat celor care și-au dat viața în lupta anticomunistă


 
  • Primul Președinte al Consiliului Județean Constanța care vizitează Monumentul Memorial Poarta Albă.
  • Mihai Lupu, președintele CJC, a transmis că la Poarta Albă se va realiza Muzeul Memorial în Aer Liber, pentru ca generațiile viitoare să aibă un reper foarte clar a tot ceea ce s-a întâmplat la construcția Canalului Dunăre-Marea Neagră.

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a depus o coroană de flori la Monumentul Memorial Poarta Albă cu ocazia Zilei Eroilor. Evenimentul a fost organizat de Asociația Foștilor Deținuți Politici, filiala Constanța care a ținut să omagieze memoria celor care au suferit și și-au pierdut viața în lagărele comuniste. La eveniment a fost prezent, Administratorul Public al Județului Constanța, Gabriel Monea, precum și primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti.

Monumentul este închinat memoriei celor care au fost exterminați de regimul comunist la lucrările Canalului în anii 1950-1953. Construcția a durat aproape un an, din noiembrie 1999 și până în 21 septembrie 2000. Are o înălțime de 24 metri și este construit din 9 module pe verticală și 2 pe orizontală, din beton, în formă de cruce, simbolul îndurărilor și pătimirilor din cele nouă colonii înscrise pe fiecare modul. Autorul proiectului este arhitectul Ioan Puschilă, el însuși, o victimă a regimului comunist. 

Am preferat de această dată să fiu prezent în județ, la Monumentul Memorial din localitatea Poarta Albă pentru a comemora, cu ocazia Zilei Eroilor, toți eroii neamului românesc.

Consider că, este de datoria mea și a noastră să ne amintim de foștii deținuți politici care au îndurat chinuri groaznice în aceste lagăre ale morții. Sângele a mii de oameni a fost vărsat, mulți dintre aceștia au murit, cuvintele sunt de prisos. Trebuie să nu uităm și să învățăm din tragediile acestui popor, iar această zi să rămână de referință în inimile noastre, astfel încât aceste atrocități să nu mai aibă loc niciodată.

Avem datoria să creăm locuri în care să facem cunoscută suferința și aici împreună cu domnul primar ne angajăm să realizăm Muzeul Memorial în Aer Liber, dedicat celor care și-au dat viața în lupta anticomunistă.

Împreună cu domnul primar, vom construi acest muzeu, pentru ca generațiile viitoare să aibă un reper foarte clar a tot ceea ce s-a întâmplat la construcția Canalului Dunăre-Marea Neagră.


Nimeni nu are voie să distrugă viețile oamenilor și demnitatea umană. Este de cuviință să aducem un omagiu și să nu uităm de sacrificiul făcut de eroii neamului românesc pentru binele României, dar și pentru libertatea de care ne bucurăm astăzi, cu toții.

Mulțumesc pentru invitație Asociației Foștilor Deținuți Politici, filiala Constanța. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe toți eroii noștri! Tot astăzi, sărbătorim și Înălţarea Domnului, prilej cu care doresc să adresez tuturor, creştinescul Hristos S-a Înălțat! - a declarat Mihai Lupu, Președintele Consiliului Județean Constanța.


Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, filiala Constanța, Paul Andreescu a lipsit din motive medicale de la această ceremonie, însă a ținut să precizeze:

Sunt emoționat și bucuros să aflu că Președintele Consiliului Județean, Mihai Lupu, împreună cu Administratorul Public al Județului Constanța, Gabriel Monea au fost alături de noi la ceremonia organizată de asociație în fiecare an. Este primul președinte de consiliu județean care vine să vadă monumentul, de când acesta a fost ridicat!

Mai multe imagini în galeria foto.




Sursă foto: Consiliul Județean Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anăstase Caraiola, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA Constanța! Condamnare

28 Mar 2024 442

Mihai Lupu, despre candidatura la Consiliul Județean Constanța- „Cu siguranță voi candida!“ (VIDEO)

27 Mar 2024 1216

Proiect pe masa consilierilor din Constanța Peste 55 de milioane de lei pentru modernizarea tronsonului de drum cuprins între Tuzla și Biruința (DOCUMENT)

26 Mar 2024 393

Ședință CJ Constanța Rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Constanța pe 2024, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

25 Mar 2024 482

Două terenuri vor trece din proprietatea Primăriei Băneasa în domeniul public al UAT Județul Constanța. Iată de ce! (DOCUMENT)

24 Mar 2024 475

Majorare de capital pentru Drumuri Județene Constanța SA, proiect dezbătut de consilierii locali (DOCUMENT)

24 Mar 2024 444

Un angajat al Consiliului Județean și-a cerut transferul la Agenția pentru Pescuit și Acvacultură din cadrul Ministerul Agriculturii! Despre cine este vorba?

15 Mar 2024 670

Consiliul Județean Constanța organizează concurs pentru conducerea executivă a DGASPC. Până când se pot depune dosarele?

10 Mar 2024 3789

Managerul de la Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” intră în evaluarea anuală!

10 Mar 2024 551

Au fost stabilite calendarul și comisia de evaluare a managerului de la Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare”

10 Mar 2024 539

Ce notă a obținut în cadrul evaluării anuale managerul de la Biblioteca Județeană ,,I.N.Roman” Constanța (DOCUMENT)

07 Mar 2024 550

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 761

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1247

Ce notă a obținut la evaluarea anuală managerul de la Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare”(DOCUMENT)

22 Feb 2024 769

LIVE text Consiliul Județean Constanța, în ședință ordinară! Ce proiecte sunt pe ordinea de zi (FOTO+VIDEO)

21 Feb 2024 1015