Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, mesaj de Ziua Unirii (video)

Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța a transmis un mesaj cu preilejul Zilei Unirii, în cadrul evenimentului marcat în Piaţa Ovidiu din Constanţa.

Dragi locuitori ai județului Constanța, azi sărbătorim o zi foarte importantă pentru istoria noastră națională, o zi în care ne amintim de primul pas spre crearea României moderne. Pentru toți românii, munteni, moldoveni, transilvăneni, bucovineni, basarabeni, bănățeni sau dobrogeni, ziua de 24 ianuarie trebuie să fie o zi de mare sărbătoare, o zi în care să ne aducem aminte cu reverență de faptele politice și diplomatice care au dus la dubla alegere ca domnitor al Moldovei, la 5 ianuarie 1859 și mai apoi la 24 ianuarie, ca domnitor al Țării Românești, a lui Alexandru Ioan Cuza, dar mai ales neclintita dorință de unire a românilor din cele două principate.
Actul de voință politică de la 24 ianuarie a reprezentat primul pas către crearea statutui unitar român.

A urmat o perioadă de dezvoltare pentru România modernă, prin crearea primului Parlament unic al României şi a primului Guvern unitar, precum și adoptarea primei Constituții românești. Procesul de modernizare început în urma unirii principatelor române dar și contribuția majoră a diplomatului Mihail Kogălniceanu, au dus la obținerea independenței și mai apoi la reintegrarea Dobrogei la patria-mamă, proces ce s-a continuat cu repopularea Dobrogei cu români veniți din toate colțurile țării.

Despre locul aparte pe care-l ocupa Mihail Kogălniceanu în modernizarea teritoriului dintre Dunăre și Mare, ne povestește un mocan care își aducea aminte de cuvintele lui Kogălniceanu: “Măi băieţi, ne-a zis el, aici e raiul vostru. Ceea ce aţi găsit voi în Dobrogea n-o să mai apuce nici copil de copilul vostru. Scuturaţi-vă pungile, vindeţi ce-aţi aveţi, lipsiţi-vă şi de oi şi cumpăraţi pământ, c-aveţi să fiţi bogaţi.”

Vreau să nu uitați că proiectele mari se realizează cu timp, multă muncă și devotament. Astăzi, avem o țară cu anvergură în Europa, iar acest lucru se datorează iluștrilor noștri înaintași, care prin diplomație și sacrificiu, au făcut posibil acest deziderat.

Astăzi, să retrăim cu bucurie ziua de 24 ianuarie 1859 și să prețuim acești pași importanți făcuți de strămoșii noștri în recunoașterea identității naționale, a granițelor și statalității României. Nu le putem cinsti mai bine memoria, decât prin continuarea eforturilor lor și stabilirea unor obiective clare pentru a construi o țară unită, dezvoltată, stabilă și prosperă.

Este de datoria noastră, a tuturor să continuăm idealul inaintașilor noștri: o Românie puternică, modernă, dezvoltată, o Românie de care să fim mândri!

Aș vrea să închei cu vorbele diplomatului Dimitrie C. Brătianu, care spunea: "Unirea este singura temelie statornică a edificiului viitorului nostru: fără dânsa, ce se va clădi va fi clădit pe nisip.", a transmis Mihai Lupu, Președintele Consiliului Județean Constanța.
 



Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nicolae Ciucă „În momentul în care Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE, atunci vom fi cu adevărat uniţi în UE"

02 Mar 2024 513

Rezultatele „Cupa Unirii" la ping-pong, în cadrul Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza", Constanța

31 Jan 2024 543

24 Ianuarie 1859 – 165 ani de la Fondarea Statului Român Modern N. Iorga - „Ceea ce s’a făcut la 1859 este numai traducerea în fapt a ceea ce era în gând și în simțire de veacuri”

24 Jan 2024 5751

#ConstanțaEsteBine Valul 1 – partea a doua – ziua 13. 24 ianuarie 2024. Energia crește și se intensifică.

24 Jan 2024 716

Ședinţă solemnă dedicată aniversării Zilei Naţionale a României - 1 Decembrie, la Parlament

04 Dec 2023 675

Premierul Ciolacu „Istoria şi Marea Unire din 1918 au confirmat puterea unităţii noastre"

01 Dec 2023 805

Primăria Cumpăna, județul Constanța Mesajul transmis de Ziua Națională a României

01 Dec 2023 986

Klaus Iohannis, la recepția de Ziua Națională „România este o ţară sigură şi cetăţenii săi nu au motive să se teamă”

01 Dec 2023 658

De Ziua Națională a României, în județul Constanța Celebrarea istoriei și patriotismului la Liceul Teoretic Murfatlar

30 Nov 2023 723

"Te Deum" în biserici de Ziua Naţională a României

28 Nov 2023 851

#Dobrogea145 Ligia Dima, manager Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea, mesaj de Ziua Dobrogei

20 Nov 2023 1340

#Dobrogea145 Florin Vizan, director general CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

17 Nov 2023 1841

#Dobrogea145 Prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, manager Biblioteca Județeană „I.N. Roman“ Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

16 Nov 2023 850

IPJ GalațiTânăr fără permis în zona intersecției dintre strada Siderurgiștilor cu strada Basarabiei

06 Nov 2023 516

Accident rutier în zona Grădinii Botanice din Galați. Două femei din Tulcea, rănite (FOTO)

31 Oct 2023 845