Mihai Lupu, vești bune despre Mormântul pictat Hypogeu (FOTO)

Președintele CJC, Mihai Lupu a anunțat pe pagina de Facebook vești bune despre Mormântul pictat Hypogeu. 

Construcția sarcofagului care va proteja mormântul și cu ajutorul căreia vom putea pune în valoare acest obiectiv începe să fie din ce în ce mai vizibilă.

Ne aflăm pe un trend pozitiv în ceea ce priveşte evoluţia lucrărilor, pe care le vom duce la bun sfârsit într-un termen apropiat de cel agreat., se arată în postarea lui Lupu. 


Iată ce spune președintele CJC, Mihai Lupu:  

Încep să se vadă rezultatele eforturilor noastre de a salva și pune în valoare un deosebit monument istoric: Mormântul pictat Hypogeu. Construcția sarcofagului care va proteja mormântul și cu ajutorul căreia vom putea pune în valoare acest obiectiv începe să fie din ce în ce mai vizibilă.

Fiind amplasat într-o zonă de necropole din perioada antică, acest obiectiv necesită o atenţie specială şi o cercetare amănunţită, astfel încât investiția să poată continua fără a afecta eventualele noi descoperiri. Respectăm întru totul condiţiile impuse şi absolut tot ceea ce înseamnă norme arheologice, pentru a păstra autenticitatea acestui mormânt şi a-l reda patrimoniului cultural istoric al judeţului Constanţa. Ne aflăm pe un trend pozitiv în ceea ce priveşte evoluţia lucrărilor, pe care le vom duce la bun sfârsit într-un termen apropiat de cel agreat.

Mai sunt câteva lucrări esenţiale de consolidare a mormântului, urmând a se intra în faza în care îi vom da propriu-zis valoare acestui obiectiv excepţional.


Amintim că, Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu a semnat Ordinul de începere a execuției lucrărilor de reabilitare a Mormântului Pictat Hypogeu.

Proiectul are o valoare de aproximativ 6,5 milioane de lei, iar lucrările sunt estimate a fi finalizate în luna octombrie 2023.

Mormântul pictat de tip hypogeu este unic în România și a fost descoperit în Constanța în anul 1988. Se presupune că mormântul aparținea unei importante familii tomitane, care trăia la începutul secolului al IV-lea, când Tomisul a fost una dintre cele mai înfloritoare metropole de la pontul de vest.

Proiectul “Salvarea și punerea în valoare a Mormântului pictat hypogeu" este finanțat prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 5: “Ȋmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural", Prioritatea de investiție 5.1: “Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural", Operatiunea: “Impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale".

Primăria Constanța a eliberat pe 7 noiembrie 2022, o autorizație de construire pentru UAT Județul Constanța. Documentul este valabil 24 de luni.



foto: Facebook/ Mihai Lupu 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Research Consorzio Stabile Societa Consortile A.R.L. execută lucrările Proiectul de salvare și punere în valoare a Mormântului pictat hypogeu s-a majorat cu 10%! (DOCUMENTE)

17 Apr 2024 441

Licitații Constanța CJC achiziționează servicii de digitizare. Este vizat mormântul pictat de tip Hypogeu

09 Apr 2024 426

Licitații CJC Procedură de achiziție directă pentru furnizare dotări în cadrul proiectului „Salvarea și punerea în valoare a Mormântului pictat Hypogeu”

08 Apr 2024 523

Veşti bune despre Mormântul Pictat Hypogeu. Anunțul lui Mihai Lupu (FOTO)

12 Jan 2024 752

Licitații Constanța CJC achiziționează studii și analize climatice. Sunt vizate obiectivele de patrimoniu

30 Oct 2023 794

Petre Enciu- „Primii metri cubi de beton de la Mormântul Pictat Hypogeu!“ (VIDEO)

19 Jan 2023 1604

A fost semnat ordinul de începere a execuției lucrărilor de reabilitare a Mormântului Pictat Hypogeu

06 Dec 2022 1433

Consiliul Județean Constanța a obținut autorizația de construire pentru salvarea și punerea în valoare a Mormântului Pictat Hypogeu

07 Nov 2022 1516

#Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials Cetatea Tomis și istoriile sale milenare (galerie foto+video)

22 Oct 2021 6101

Constanța Arheologii continuă săpăturile la Complexul funerar din vecinătatea Mormântului Hypogeu tomitan (video)

23 Jul 2021 1994

ZIUA LIVE. Planul de activități culturale și stadiul proiectelor Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța

07 Jul 2021 2822

Consiliul Județean Constanța organizează achiziție de servicii de verificare tehnică pentru proiectul „Salvarea și punerea în valoare a Mormântului pictat Hypogeu"

17 May 2021 1555

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Mormânt cu două schelete de copii, descoperit la Constanţa

12 May 2021 2184

Ce se construiește Cum arată șantierul de la Mormântul Pictat Hypogeu. Când încep lucrările?

05 May 2021 2710

ZIUA LIVE. Petre Enciu prezintă stadiul proiectelor cu fonduri europene derulate de Consiliul Județean Constanța

24 Mar 2021 3937