Militarii Brigăzii 76 CSR, la trageri cu mitraliera în poligonul Capu Midia. „Emoțiile sunt în momentul în care se comandă foc“ (GALERIE FOTO)

Trageri cu mitraliera în poligonul Capu Midia, foto: Facebook/ Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro
În Poligonul Complex de Trageri de la Capu Midia se antrenează și militarii Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere şi Recunoaştere (CSR). Specializați în radiolocație, război electronic ori în alte arme de sprijin și veniți la Capu Midia din mai multe unități din țară, au format un detașament nou, un colectiv bine definit, așa cum spune comandantul lor, căpitanul Florin Oprea.


Misiunea lor în cadrul exercițiului AZUR 22.11 este să nimerească țintele aeriene cu mitraliera antiaeriană MR-4, calibrul 14,5 mm.



Unii dintre ei sunt la prima experiență de acest gen, alții au în spate multe misiuni în poligonul de la malul mării.


Pentru caporalul Nicolae Doncea este o noutate participarea la această aplicație și spune că îl ajută în carieră. Până acum nu a mai pus mâna pe această armă, fiind specializat în comunicații. Dar dacă poate să facă și altceva, nu spune nu.
 

“Pentru prima dată am fost ochitor, servant 1. Au fost emoții destul de mari, dar m-am coordonat foarte bine cu colegii mei, am ascultat ordinele superiorilor și dovada că dumnealor m-au pregătit foarte bine pentru a putea participa la această misiune a fost rezultatul: țintă prinsă!”, a spus caporalul.



Din mica dar curajoasa echipă face parte și plutonierul major Cornel-Dorel Pintea.



Este deja veteran la Capu Midia, cu patru misiuni în poligon. Pentru că este ochitor-trăgător, a preferat să fie pe scaunul și pedala de dare a focului, adică servant 1. Satisfacția cea mai mare o are atunci când vede că au plecat toate cartușele și că ele au fost aproape de țintă.

 

“E o plăcere să știi că ai terminat fără incidente și rezultatele au fost foarte bune, poate chiar excepționale. Suntem o echipă mică, dar ea trebuie să se coordoneze perfect și fiecare să știe să raporteze la timp: am încărcat, sunt gata de tragere, apoi așteptăm comanda foc la apariția țintei ca totul să decurgă perfect.”, spune plutonierul major.



Singurul lui of este că se află departe de familie în această perioadă. Băiețelul în vârstă de 9 ani participă chiar astăzi la un concurs pentru care a realizat o machetă care speră să fie câștigătoare.
 

“Am văzut-o doar în poză, este foarte frumoasă și abia aștept să ajung să o văd și în realitate. Mereu mă întreabă: tata, mai poți? Tata ești ok?”, a spus militarul.




La comanda detașamentului 101 Apărare Antiaeriană din cadrul Brigăzii 76 CSR se află căpitanul Florin Oprea. Este un militar dedicat, perfecționist, căruia îi place ca munca subordonaților săi să fie fără cusur. Spune că are în echipa de la Capu Midia oameni cu experiență care îi învață pe cei nou veniți în sistem toate secretele. Chiar și așa, emoții sunt la fiecare tragere.

“Emoțiile sunt în momentul în care se comandă foc. Urmărim cu atenție să se respecte toate măsurile de siguranță și toate operațiunile de tragere și ne dorim de fiecare dată să ajungem cu toți, acasă, sănătoși”, a conchis ofițerul.


Text și foto: Lt. Anca Medrea
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApNExercițiu de instruire cu termen scurt de notificare, în județul Tulcea

19 Apr 2024 228

Exercițiu militar de instruire cu termen scurt de notificare, în raioane din județul Tulcea

18 Apr 2024 403

Ziua Porților Deschise la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale din Constanța

18 Apr 2024 407

Județul Constanța Încă o dronă a fost observată în zona Bazei Aeriene 57 „Mihail Kogălniceanu”!

18 Apr 2024 860

Ziua Porților Deschise la Academia Navală „Mircea Cel Bătrân”

18 Apr 2024 416

ISU HarghitaBilanțul misiunilor zilnice

17 Apr 2024 226

ISU Iași124 de evenimente gestionate de către pompierii ieșeni în ultimele 24 de ore

17 Apr 2024 265

#citeșteDobrogea Istoricul Ion Moiceanu, dascălul care a insuflat elevilor militari spiritul naționalist și iubirea de ȚARĂ (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 1571

ISU BihorDouă incendii produse în Bihor, în Oradea și Ortiteag

15 Apr 2024 279

ISU SuceavaIncendii de vegetație

15 Apr 2024 251

Cel mai complex exercițiu organizat și condus de Forțele Navale Române, Sea Shield 24”, în plină desfășurare (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 441

ISU IașiInspectoratul pentru Situații de Urgență ”Mihail Sturdza” al Județului Iași au gestionat 320 de evenimente

12 Apr 2024 240

ISU HarghitaIntervențiile pompierilor din ultimele 24 de ore

11 Apr 2024 257

ISU Iași111 evenimente gestionate de către pompierii ieșeni în ultimele 24 de ore

09 Apr 2024 267

ISU Iași224 de evenimente gestionate de către pompierii ieșeni în perioada 05 – 07.04.2024

08 Apr 2024 261