Ministerul Afacerilor Externe a preluat președinția Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar

Sigla MAEMinisterul Afacerilor Externe a preluat, la 27 iulie 2022, pentru o perioadă de un an, președinția Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar (CNDIU), de la Ministerul Afacerilor Interne. Funcția de președinte al CNDIU este exercitată în acest interval de către secretarul de stat pentru relații interinstituționale Janina Sitaru.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, pe durata mandatului său, MAE va acționa pentru o valorificare cât mai eficientă a atribuțiilor CNDIU ca for interinstituțional de dezbatere și cooperare în domeniu, în sensul promovării de măsuri sau politici naționale menite a asigura respectarea în plan intern a normelor de drept internaţional umanitar.

Totodată, MAE își propune să încurajeze racordarea tuturor instituțiilor naționale competente la inițiativele și dezbaterile relevante la nivel internațional, luând în considerare inclusiv actualitatea subiectelor de drept internațional umanitar în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

Ca obiective specifice, MAE are în vedere finalizarea procesului de elaborare a unei noi Strategii naționale de aplicare a dreptului internaţional umanitar și continuarea demersurilor de diseminare a primului raport voluntar privind aplicarea dreptului internaţional umanitar la nivel național, în sprijinul creșterii gradului de conștientizare cu privire la importanța acestor norme la nivelul administrației publice, al decidenților politici și al societății românești în ansamblul său.

Informații suplimentare:

Comisia Naţională de Drept Internaţional Umanitar este un organ consultativ al Guvernului, înființat prin Hotărârea de Guvern nr. 420 din 29 martie 2006 şi reuneşte reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educaţiei, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Culturii şi Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Preşedinţia Comisiei este asigurată, prin rotaţie, pe bază anuală, de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Afacerilor Interne, la nivel de secretar de stat.

Printre atribuțiile CNDIU, se află: examinarea măsurilor necesare la nivel naţional în vederea aplicării şi prevenirii violării normelor de drept internațional umanitar cuprinse în instrumentele juridice internaţionale la care România este parte; urmărirea transpunerii în legislaţia internă a normelor de drept internaţional umanitar; emiterea de avize consultative cu privire la proiecte de acte normative relevante; recomandarea ratificării instrumentelor juridice internaţionale din acest domeniu; analizarea rapoartelor anuale privind stadiul măsurilor de aplicare a dreptului internaţional umanitar, care sunt întreprinse de instituţiile reprezentate în CNDIU, precum şi cu privire la activităţile pe care le desfăşoară în calitate de organ consultativ al Guvernului; promovarea activităților de diseminare a informațiilor privind dreptul internaţional umanitar; colaborarea cu comisiile naţionale din alte state şi cu instituţiile internaţionale de profil.

Ca realizare recentă a CNDIU, este de semnalat elaborarea la nivelul Comisiei, cu sprijinul tuturor membrilor săi, a primului raport voluntar privind stadiul implementării de către Romania a obligațiilor din sfera dreptului internațional umanitar și adoptarea acestuia, la 18 iunie 2021, de către Guvernul României. Documentul redă o imagine de ansamblu a cadrului normativ relevant și a sistemului intern de asigurare a respectării acestuia, având ca pilon central Comisia Națională de Drept Internațional Umanitar. Textul raportului este disponibil la adresa https://www.mae.ro/node/56285.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.