Ministerul Agriculturii a înființat Casa Română de Comerț Agroalimentar „Unirea“, în An Centenar


În Ședința Guvernului din 29 noiembrie 2018, desfășurată la Alba Iulia, a fost aprobată înființarea Casei Române de Comerț Agroalimentar „UNIREA”, în contextul aniversării Centenarului Marii Uniri a României.
 
Casa Română de Comerț Agroalimentar “UNIREA” este o societate comercială de interes național, menită să contribuie proactiv la implementarea politicii agricole naționale, prin valorificarea integrată și integrală a potențialului agricol de care dispune România, respectând direcțiile strategice ale Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene și prevederile Programului de Guvernare. Astfel, se creează un mecanism național care va asigura achiziția, sortarea, procesarea primară, standardizarea și distribuția către rețele comerciale interne sau de export. 
 
Casa de Comerț Agroalimentar se bazează pe 3 piloni de structurare și dezvoltare. O rețea națională, în profil teritorial de clustere agricole, care va integra la nivelul uneia sau mai multor UAT-uri, resursele locale de producție agricolă și servicii specifice având în structură cel puțin un centru de colectare/distribuție a produselor. Funcția de bază a clusterului local este de a asigura inputuri de calitate fermierilor (material semincer, răsaduri, rase animaliere, produse agro-chimice, servici de mecanizare, resurse umane și financiare etc.), dar și de a asigura achiziționarea pe loc și la prețul corect al pieței toate produsele agricole rezultate. O rețea de centre regionale de însilozare, depozitare și procesare industrială. Funcția de bază a unui asemenea centru este de asigura sortarea, ambalarea și depozitarea în condiții corespunzătoare a produselor agricole constituind în cantități, sortimente și la calitatea necesare promovării lor ritmice în rețelele comerciale interne, dar și contingentarea pentru operațiuni importante de export. În aceste centre se va urmări atât aprovizionarea pieței cu produse proaspete de calitate, dar și creșterea valorii adăugate a produselor prin procesare industrială, conservare etc. O rețea națională de magazine dezvoltată în special în centrele de mare consum, capabilă să asigure piața internă cu produse agroalimentare proaspete și procesate de origine autohtonă care să contribuie, între altele, și la echilibrarea balanței comerciale sectoriale.
 
În organizarea și dezvoltarea sa, Casa Română de Comerț Agroalimentar ”UNIREA” va promova orientări strategice precum: integrarea intensă în toate procesele a rezultatelor cercetării, inovării și bunelor practici inclusiv valorificarea bogatei tradiții românești în acest domeniu; atragerea în circuitul economic reglementat și fiscalizat a fermierilor și stimularea mediilor asociative; informatizarea integrală a proceselor de la producție la management, inclusiv implementarea unui sistem funcțional de asigurare a trasabilității produselor specifice; creșterea nivelului de calificare și specializare în domeniul producției și procesării agroalimentare, contribuind la dezvoltarea pieței muncii sectoriale.
 
Prin intrarea în circuitul economic a societății se poate asigura creșterea eficienței și eficacității activităților de susținere a fermierilor și a fermelor românești pe piețele externe, dar și satisfacerea cererii pieței interne.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Administrația Fondului Imobiliar SRL scoate la închiriere spații comerciale. Când vor fi deschise ofertele?

06 Mar 2024 854

Ce spune Cristina Piuaru despre viitoarea investiție Geomir International SRL, controlată de fiica fostului viceprimar Mircea Dobre, ar putea modifica Piața Tomis II din Constanța

15 Feb 2024 736

Primăria Tuzla organizează licitație publică pentru închirierea unor spații comerciale din Piața Agroalimentară Tuzla

09 Feb 2024 581

Piața Brotăcei din Constanța va fi reamenajată! Certificat de urbanism, emis

30 Jan 2024 1046

Când se deschid ofertele Administrația Fondului Imobiliar SRL închiriază mai multe spații comerciale în piețele din Constanța

07 Jan 2024 1229

Licitație organizată de Primăria Năvodari pentru închirierea unui restaurant

06 Nov 2023 957

Primăria Năvodari organizează licitaţie publică în vederea închirierii spațiului interior nr. 11 - restaurant

02 Nov 2023 803

Bulgaria va permite importurile de grâu din Ucraina

25 Aug 2023 754

Primăria Topraisar, județul Constanța închiriază Clădirea Pieței Agroalimentare!

16 Jun 2023 1011

Primăria Comunei Tuzla, organizează licitație publică deschisă pentru închirierea unui spațiu comercial

05 May 2023 1038

Administrația Fondului Imobiliar SRL scoate la închiriere spații comerciale în Piața Agroalimentară I. L. Caragiale din Constanța

04 Apr 2023 1298

Europest Company a câștigat contractul pentru lucrări de reparații generale la Piața Agroalimentară Tomis III (DOCUMENT)

22 Feb 2023 1762

Primăria Cumpăna organizează o campanie de ajutorare a persoanelor din zonele afectate de cutremurul din Turcia. Cum puteți ajuta?

12 Feb 2023 1931

Acțiune de control la agenții economici din piața agroalimentară Km 4-5 din Constanța. Au fost aplicate amenzi

23 Dec 2022 1668

Piața Pescăruș va fi reamenajată. A fost depus proiectul la APM Constanța

15 Dec 2022 1621