Ministerul Apărării anunţă că a fost reluată activitatea de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR

Aeronave MiG-21 LanceR Foto Facebook/ Forțele Aeriene Române
  • Ministerul Apărării anunţă, marţi seară, că a fost reluată activitatea de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR, pentru o perioadă de un an. 

În baza hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru aprobarea  memorandumului cu tema „Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR și tranziția accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române”, activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost reluate începând de luni, 23 mai, pentru o perioadă de aproximativ un an.

 
Aeronavele MiG-21 LanceR vor fi întrebuințate, până la data de 15 mai 2023, exclusiv pentru executarea misiunilor specifice Serviciului de Luptă Permanent Poliție Aeriană și pentru menținerea antrenamentului de zbor al piloților selecționați în scopul continuării utilizării acestui tip de aeronavă. După această dată, aeronavele de acest tip urmează a fi scoase din serviciul Forțelor Aeriene Române.

 

În același timp, au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziționării celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile în cadrul Forțelor Aeriene Române. Proiectul legii de aprobare a acestei achiziții a parcurs etapa de transparență legislativă și se află în circuitul de avizare, urmând a fi prezentat Parlamentului României în cel mai scurt timp.

 

De asemenea, Forțele Aeriene Române vor dispune măsuri de inițiere a demersurilor pentru programul de înzestrare cu aeronave de generația a V-a.

„Nu spunem că MiG-urile 21 LanceR sunt nesigure pentru zbor”-Vasile Dîncu

„Nu spunem că MiG-urile 21 LanceR sunt nesigure pentru zbor, ele nu au decolat niciodată decât după ce s-a constatat îndeplinirea tuturor parametrilor tehnici. Dar este absolut de înțeles că, la atât de mulți ani de când sunt în serviciu, frecvența incidentelor de zbor a crescut. Nu ne putem permite să riscăm viața acestor oameni și suntem obligați să căutăm cele mai bune soluții.


O analiză complexă este în plină desfășurare și în urma acesteia vom putea să vedem dacă există soluții de continuare a exploatării MiG-urilor, iar dacă mai sunt – trebuie să vedem în ce condiții, până când, cu ce resurse. Evident, prioritatea mea și a conducerii Ministerului Apărării Naționale este viața oamenilor și asigurarea unei perspective corecte pentru personalul aeronautic care încadrează funcții la escadrilele de MiG 21 Lancer, atât piloți, cât și personal tehnic.

 
De asemenea, ne-am consultat și cu partenerii și aliații care contribuie cu aeronave la executarea misiunilor de poliție aeriană extinsă în spațiul aerian al României și care pot suplimenta capabilitățile aeriene în această perioadă.


Precizez că scoaterea definitivă din serviciu sau continuarea exploatării acestui tip de aeronave vor fi decise doar după finalizarea acestei ample analize. Nu pot estima când va fi posibil să luăm această decizie, dar, așa cum spuneam, o vom lua având în minte viața oamenilor noștri și asigurarea securității spațiului aerian național.


Așa cum am anunțat și în comunicatul de presă, am accelerat procesul de achiziție pentru următoarele 32 de aeronave F-16, din Norvegia. Legea de aprobare a achiziției este gata, proiectul este în avizare și va fi trimis în câteva zile către Parlament.


Menționez că România a exprimat ferm opțiunea pentru dotarea Forțelor Aeriene cu aeronave de generația a V-a, respectiv F-35. Cele trei escadrile de F-16, cea aflată deja în stare operațională la Borcea și cele două care vor fi constituite cu aeronavele din Norvegia constituie o capabilitate de tranziție către F-35, de maximum 10 ani", a mentionat Vasile Dîncu luna trecută.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Achiziţia a 32 de avioane F-35, aprobată de comisiile din Parlament!

24 Oct 2023 737

Aeronavă ce efectua misiuni de patrulare de rutină sub egida Frontex deasupra Mării Negre, interceptată de un avion rusesc de vânătoare

07 May 2023 1347

Cea de-a doua echipă de salvatori români, repatriată din Turcia cu două aeronave ale Forţelor Aeriene Române

17 Feb 2023 1018

MApN Aeronave ale Forțelor Aeriene Române, în sprijinul populației afectate de cutremurele din Turcia și Siria

15 Feb 2023 892

Doi pacienți în stare gravă transportați la un spital din Germania cu o aeronavă a MApN

21 Jun 2022 1197

România cumpără 32 de aeronave F-16 din Norvegia. Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru achiziționarea aparatelor de zbor

16 Jun 2022 1132

Avionul care decolase din Ungaria şi a survolat Serbia şi România a a aterizat în Bulgaria. A fost demarată o anchetă

09 Jun 2022 1484

MApN anunță suspendarea activităților de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR

15 Apr 2022 1409

Probleme la trapele de aterizare pentru un avion MiG-21 LanceR decolat de pe aerodromul Mihail Kogălniceanu

12 Apr 2022 1432

MApN, despre pilotul decedat în accidentul aviatic din județul Prahova

26 Mar 2022 2544

Alertă cu bombă la bordul unui avion Wizz Air. Precizările MApN

20 Mar 2022 1914

Ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru cei opt militari căzuți la datorie (GALERIE FOTO)

03 Mar 2022 1493

MApN Exercițiul demonstrativ de Poliție Aeriană Întărită de la Mihail Kogălniceanu și Fetești, anulat

03 Mar 2022 1834

Județul Constanța Pilotul aeronavei MiG-21 LanceR a decedat. Avionul s-a prăbuşit în apropiere de Cogealac

03 Mar 2022 4877

MApN, în doliu! Un elicopter Puma și un avion MiG s-au prăbușit la Constanța

02 Mar 2022 3221