Ministerul Culturii a lansat un apel de proiecte pentru restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice din România


Programul RO-CULTURA este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 și vizează consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Prezentul apel de proiecte urmărește să contribuie la restaurarea patrimoniului cultural într-un mod inovativ, prin promovarea unor noi modele de guvernanță participativă în domeniul patrimoniului cultural și a unei abordări integrate a acestui patrimoniu.

Cel puțin 30% din valoarea totală a sprijinului financiar nerambursabil aferent proiectelor selectate în cadrul prezentului apel de proiecte va fi acordată proiectelor implementate în parteneriat cu cel puțin o entitate din Statele Donatoare.
Bugetul prezentului apel de proiecte este de 16.000.000 Euro. Valoarea sprijinului financiar nerambursabil ce poate fi acordat unui proiect este cuprinsă între 200.000 Euro și 2.000.000 Euro, reprezentând 80% din totalul costurilor eligibile ale proiectului.

Prezentul apel de proiecte intră sub incidența normelor europene și naționale privind acordarea ajutorului de stat, avizată favorabil de către Consiliul Concurenței. Ajutorul de stat se acordă sub formă de sprijin financiar nerambursabil.

Pentru a fi eligibile, propunerile de proiecte trebuie să conducă la atingerea următorilor indicatori de Program: 25% creștere a numărului anual de vizitatori la obiectivele de patrimoniu și/sau a numărului de participanți la activitățile culturale; 70 de locuri de muncă create; 7 clădiri monument istoric restaurate și valorificate cultural și economic; 7 planuri de valorificare a patrimoniului cultural construit implementate; 35 profesioniști cu competențe/ expertiză dezvoltate la locul de muncă; 7 proiecte care implică cooperarea cu un partener de proiect din Statele Donatoare în domeniul patrimoniului cultural.
Pentru a fi eligibil, fiecare proiect trebuie să conducă la atingerea următoarelor valori țintă minime aferente indicatorilor de Program: 25% creștere a numărului anual de vizitatori la obiectivele de patrimoniu și/sau a numărului de participanți la activitățile culturale; 6 locuri de muncă create; 1 clădire monument istoric restaurată și valorificată cultural și economic;1 plan de valorificare a patrimoniului cultural construit implementat; 5 profesioniști cu competențe/ expertiză dezvoltate la locul de muncă.
Solicitanții eligibili: instituție publică, în sensul definiției de la secțiunea 5 a Ghidului solicitantului; unitate administrativ-teritorială, definită conform Legii administrației publice locale nr. 215/2001, cu modificările și completările ulterioare, precum și sector al Municipiului București; organizație neguvernamentală, în sensul definiției de la secțiunea 5 a Ghidului solicitantului, constituită în baza Legii nr. 21/1924 pentru persoanele juridice (Asociații și Fundații) sau a Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, aprobată prin Legea nr. 246/2005 și care poate desfășura activitățile propuse prin proiect potrivit documentelor statutare; societate comercială constituită în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare SAU societate cooperativă constituită în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației (republicată), care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: se încadrează în categoria IMM (microîntreprindere, întreprindere mică sau întreprindere mijlocie, astfel cum sunt definite în Recomandarea 2003/361/CE); domeniul/-ile de activitate (clasa CAEN) vizat/-e de proiect este/sunt înscris/-e în obiectul de activitate al societății la data depunerii proiectului (conform certificatului constatator ORC); domeniul/-ile de activitate (clasa CAEN) vizat/-e de proiect este/sunt autorizat/e la sediul identificat ca loc de implementare al proiectului la momentul începerii activității de valorificare a monumentului istoric, indiferent dacă reprezintă activitatea principală sau secundară a întreprinderii.

Parteneri de proiect eligibili din România: organizație neguvernamentală care este constituită în baza Legii nr. 21/1924 pentru persoanele juridice (Asociații și Fundații) sau a Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, cu modificările şi completările ulterioare; a fost înființată în urmă cu cel puțin 2 ani față de data de lansare a apelului de proiecte; activitatea sa este, printre altele, în sectoarele culturale și creative, astfel cum sunt definite în Regulamentul UE nr. 1295/2013 și poate desfășura activitățile propuse prin proiect potrivit documentelor statutare; societate comercială care este constituită în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile (republicată), cu modificările şi completările ulterioare; se încadrează în categoria IMM (microîntreprindere, întreprindere mică sau întreprindere mijlocie, astfel cum sunt definite în Recomandarea 2003/361/CE); a fost înființată în urmă cu cel puțin 2 ani față de data de lansare a apelului de proiecte; activitatea sa, conform documentelor statutare/ constitutive, este, printre altele, în sectoarele culturale și creative, astfel cum sunt definite în Regulamentul UE nr. 1295/2013 și domeniul/-ile de activitate (clasa CAEN) vizat/-e de proiect și relevant/-e din perspectiva activităților derulate de partener  în cadrul proiectului este/sunt înscris/-e în obiectul de activitate al societății la data depunerii proiectului (conform certificatului constatator ORC); societate cooperativă care este constituită în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei (republicată), cu modificările şi completările ulterioare; se încadrează în categoria IMM (microîntreprindere, întreprindere mică sau întreprindere mijlocie, astfel cum sunt definite în Recomandarea 2003/361/CE); a fost înființată în urmă cu cel puțin 2 ani față de data de lansare a apelului de proiecte; activitatea sa, conform documentelor statutare/constitutive, este, printre altele, în sectoarele culturale și creative, astfel cum sunt definite în Regulamentul UE nr. 1295/2013 și domeniul/-ile de activitate (clasa CAEN) vizat/-e de proiect și relevant/-e din perspectiva activităților derulate de partener în cadrul proiectului este/sunt înscris/-e în obiectul de activitate al societății la data depunerii proiectului (conform certificatului constatator ORC); instituție publică de cultură (muzeu, teatru, operă, operetă, filarmonică, bibliotecă, arhivă, centru cultural etc.).
În cazul solicitanților de tip unitate administrativ-teritorială/ instituție publică, parteneriatul cu o entitate de drept privat de tip organizație neguvernamentală sau societate comercială/ societate cooperativă de tip IMM, înregistrată ca persoană juridică în România, este obligatoriu în vederea valorificării/ revitalizării monumentului istoric restaurat. Parteneri de proiect din Statele Donatoare: orice entitate publică sau privată, comercială sau necomercială, inclusiv organizații neguvernamentale, astfel cum sunt definite la secțiunea 5 din Ghidul solicitantului, cu personalitate juridică, înființată în unul dintre Statele Donatoare.
Proiectele vor avea o durată cuprinsă între 12 luni și 48 de luni. Data de lansare a cererii de proiecte: 05.06.2019. Data limită de depunere a proiectelor: 07.10.2019, ora 23:59.

Schema de ajutor de stat privind Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice a fost aprobată prin OMCIN 2527/2019, publicat în Monitorul Oficial nr. 449 bis din 05.06.2019. Ghidul solicitantului și anexele aferente au fost aprobate prin OMCIN 2545/05.06.2019.

Informații suplimentare pot fi solicitate la adresa de email: office@ro-cultura.ro sau telefon/fax: 021.223.03.46.  Termenul limită de depunere: 7 octombrie 2019, ora 23:59

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tabloul „Caii lui Sân Toader” la Muzeul de Artă Populară Constanța

23 Mar 2024 431

S-a stins din viață profesorul Daniel Barbu, fost ministru al Culturii

18 Mar 2024 506

Iată lista siturilor arheologice din municipiul Constanța

04 Mar 2024 783

Antichitati de contrabandă, returnate în Bulgaria. Anunțul Directorului Direcției Generale Inspectoratul Protecției Patrimoniului Cultural

23 Feb 2024 457

Ministerul Culturii a demarat efortul naţional de digitalizare a patrimoniului cultural imobil al României

03 Feb 2024 742

Raluca Turcan Ministerul Culturii va finanța Muzeul Național Brukenthal şi festivalurile consacrate din Sibiu

13 Jan 2024 753

Ministerul Culturii va da în judecată executantul lucrărilor la Muzeul Național „George Enescu"

11 Jan 2024 783

Născut în Dobrogea Bujor Rîpeanu, istoricul cinematografiei românești

11 Jan 2024 800

Decizia de ultimă oră a ministrului Culturii! Vizat Muzeul „George Enescu”

10 Jan 2024 827

Campanie națională de informare destinată conștientizării victimizării în domeniul drogurilor, traficului de persoane și criminalității

09 Jan 2024 892

Finanțare nerambursabilă pentru mai multe proiecte culturale dedicate Zilei Culturii Naţionale, pentru anul 2024 (DOCUMENT)

08 Jan 2024 693

Doliu pe scena culturală şi nu numai! „S-a stins o voce puternică într-un spațiu fundamental pentru societate- cultura“

02 Jan 2024 1444

CA-ul Mamaia SA convoacă Adunarea Generală a Acționarilor! Se va discuta despre Vila Regală din Mamaia

02 Dec 2023 887

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, efectuează o vizită la Roma Participă la inaugurarea expoziţiei "Dacia, ultima frontieră a romanităţii"

19 Nov 2023 829

Prof. univ. dr. Florin Anghel, Universitatea Ovidius Constanța Dobrogea la 145 de ani în statul român. De ce trebuie să salvăm Palatul Regal din Mamaia?

16 Nov 2023 1097