Ministerul Dezvoltării deschide apelul de proiecte pentru construcția de creșe finanțate prin PNRR

Creșă. Foto: Facebook/Ministerul DezvoltăriiÎn Monitorul Oficial a fost publicat, ieri, Ghidul specific construirii creșelor noi, moderne și prietenoase cu mediul, finanțate de Ministerul Dezvoltării, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Apelul de proiecte va fi deschis în 30 iunie – anunță ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila.

”Vom construi creșe noi, moderne și prietenoase cu mediul înconjurător. Este nevoie de creșe noi, în special în orașele mari și zonele limitrofe ale acestora, dar nu numai, pentru că, în prezent, doar 3% dintre cei mici au locuri asigurate la creșele existente. Din acest motiv, Guvernul, prin Ministrul Dezvoltării, finanțează construcția creșelor noi cu fonduri din PNRR”, a menționat Cseke Attila. 

În funcție de mărimea lor, noile creșe vor asigura locuri pentru 40-110 copii și vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprie, cabinet medical, spații administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber. Creșele nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare și fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante. Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10⁰ Celsius, indiferent de anotimp. Vara pot fi folosite pentru răcirea spațiului, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi creșele pornind de la 10⁰. În același timp, aceste creșe vor reduce impactul fenomenului de efect de seră, iar clădirile vor avea sisteme inteligente, digitale de management al acestor resurse, și, în acest fel, cheltuielile vor fi mici, ceea ce reprezintă un aspect important în contextul creșterii prețurilor la energie, a adăugat ministrul dezvoltării. https://bit.ly/3Ak0UjV


Ministrul a precizat: Ghidul solicitantului publicat ieri a fost supus dezbaterii publice la începutul lunii mai, iar unitățile administrativ-teritoriale vor putea depune cererile de finanțare online, pe platforma pusă la dispoziție de minister, începând cu 30 iunie și până pe 30 iulie. Ministerul asigură finanțarea în proporție de 100% pentru construcția creșelor, iar autoritățile locale vor asigura doar terenul necesar și branșarea la utilități.   

Dintre creșele pentru care autoritățile locale au cerut deja finanțare, și a fost aprobată finanțarea și construcția acestora, ministerul va asigura fondurile necesare, din PNRR, pentru 64 de creșe, urmând ca, din totalul de peste 200 de milioane de euro, disponibili prin PNRR, să fie construite în total 110-120 de creșe noi. La acestea, se vor adăuga alte creșe finanțate din bugetul național. 

”În prezent, avem puțin peste 300 de creșe de stat operaționale în România. Din fondurile alocate de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării, vom putea vedea un progres semnificativ în ceea ce privește construcția de creșe”, a subliniat Cseke Attila.


Confor Ministerului Dezvoltării, după cum este cunoscut, din Planul Național de Redresare și Reziliență, Ministerul Dezvoltării a demarat și a finalizat apelurile de proiecte pentru Valul renovării, fond prin care vor putea fi reabilitate 4.333 de clădiri. Până în prezent, ministerul a primit 1.437 de cereri de finanțare, în valoare totală de 2,42 de miliarde de euro, și au fost semnate primele 7 contracte de finanțare. Prin Fondul local, ministerul asigură dezvoltarea localităților și o infrastructură prietenoasă cu mediul. Apelul de proiecte este deschis până la 30 iunie, dar primele 6 contracte de finanțare au fost deja încheiate. Astfel, fondul pentru construcția de creșe este al treilea anunțat de Ministerul Dezvoltării și finanțat de Guvern, prin PNRR.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Constanța Locuitorii din comuna Cuza Vodă vor beneficia de gaze naturale. Proiectul de finanțare, semnat de ministrul Dezvoltării

19 Feb 2024 672

Act de urbanism, emis de Primăria Constanța Liceul Teoretic „George Călinescu“, reabilitat energetic cu banii de la Ministerul Dezvoltării

18 Feb 2024 592

Un important Ordin al Ministrului Dezvoltării ar putea fi anulat la Constanța

05 Feb 2024 683

Plăți de peste 650 milioane de lei, de la Ministerul Dezvoltării, pentru investiții realizate prin PNDL

17 Jan 2024 586

Ministerul Dezvoltării a decontat peste 303 milioane de lei, pentru continuarea proiectelor de infrastructură

22 Dec 2023 616

Ordonanța de urgență a Guvernului privind Codul administrativ, modificată. Ce măsuri sunt implementate

21 Dec 2023 754

Secretarul orașului Hârșova nu l-a inclus în categoria consilierilor locali Bulancea amenință cu demisia din calitatea de consilier dar și din cea de membru PSD

17 Dec 2023 1261

Ministerul Deazvoltării Contract de finanțare pentru îmbunătățirea infrastructurii medicale destinate persoanelor vârstnice afectate de afecțiuni psihice

12 Dec 2023 604

Acoperiș dotat cu panouri termice și fotovoltaice Noul proiect pentru bazine didactice realizate prin Compania Natională de Investiții (DOCUMENT)

10 Dec 2023 851

Ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veștea „Este important să asigurăm continuitatea proiectelor aflate în derulare”

08 Dec 2023 637

Ministerul Dezvoltării ANL a recepționat 17 locuințe pentru tineri în comuna Tăuteu, județul Bihor

07 Dec 2023 831

Optimizarea cadrului normativ din domeniul construcțiilor, în atenția Ministerului Dezvoltării

07 Dec 2023 637

MLDPA Conferință în cadrul proiectului „Creșterea coerenței cadrului normativ și a eficienței reglementărilor tehnice în domeniul construcțiilor”

06 Dec 2023 624

Ministrul Adrian-Ioan Veștea ”Fondurile europene contribuie la implementarea politicilor sectoriale guvernamentale la nivelul regiunilor”

05 Dec 2023 732

Adrian-Ioan Veștea- ”Franța este primul partener al României în ceea ce privește cooperarea la nivel descentralizat”

05 Dec 2023 634