Ministerul Mediului. Precizări despre accesarea programelor RABLA Clasic şi RABLA Plus

Ca urmare a stării de urgență decretată la nivel național, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), aplică măsuri speciale în ceea ce privește derularea programelor de finanțare.

Astfel, depunerea dosarelor în cadrul Programelor Rabla și Rabla Plus se va face integral online, fiind acceptate în format electronic toate documentele necesare.

Totodată, obligativitatea prezentării certificatului de distrugere și radiere a autovehiculelor vechi a fost înlocuită cu o comunicare online către dealer în care să fie specificate data și numele operatorului unde mașina a fost casată. De asemenea, certificatele de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale au fost înlocuite cu o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că viitorul posesor al mașinii noi nu are datorii la stat, la momentul achiziției.

”Mulți cetățeni ne-au scris despre greutățile pe care le întâmpină cu înscrierea în programele Rabla Clasic și Rabla Plus. Le-am promis că vom adapta programele la starea de urgență pe care o traversăm. Astăzi pot să vă anunț că am simplificat totul, în așa fel încât românii să își poată cumpăra o mașină nouă de acasă, din fața calculatorului.

 Dosarele pot fi realizate integral cu documente emise electronic și depuse mai departe, tot prin mediul online. Vrem să mișcăm lucrurile chiar și în această perioadă și să ne adaptăm la ea. Avem unul dintre cele mai mari bugete AFM și vrem să-l folosim în linii de finanțare care să sprijine populația și economia țării”, a declarat Costel Alexe, ministrul mediului, apelor și pădurilor.

În privința termenelor de depunere a dosarelor, acestea au fost modificate după cum urmează:

Pentru Rabla Clasic valabilitatea notei de înscriere, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice a fost extinsă cu 60 de zile (de la 120 la 180 de zile). În privința casării autovehiculului termenele au fost prelungite cu 60 de zile de la data emiterii notei de înscriere pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice termenul este de 180 de zile de la data emiterii contractului de finanțare și a notei de înscriere.

Cât privește Rabla Plus, valabilitatea notei de înscriere atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice a fost extinsă cu 40 de zile (de la 180 la 220 de zile), de la data emiterii.

Mai mult, pentru toate programele și proiectele aflate în derulare, cu excepția Rabla și Rabla Plus, cărora le sunt aplicabile modificările expuse anterior, toate termenele se suspendă pe perioada stării de urgență și încă 30 de zile după încetarea acesteia.

Aceste măsuri au menirea să înlesnească obținerea și acordarea finanțării prin debirocratizarea proceselor specifice, în sensul acceptării documentelor emise în format electronic și transmiterii acestora prin mediul online, prorogării sau, după caz, suspendării termenelor în cadrul programelor și contractelor aflate în derulare, fără însă a suspenda sesiunile în curs, programele și proiectele putându-se derula în continuare.


Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bugetele Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus, suplimentate cu câte 200 de milioane de lei fiecare

23 Aug 2021 379

A fost publicată lista cu dosarele acceptate în cadrul programelor Rabla Clasic și Rabla Plus 2021

28 Jul 2021 834

Proiect de ordin Perioada de valabilitate a notei de înscriere pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus, prelungită

27 Jul 2021 892

Rabla pentru electrocasnice Bugetul pentru etapa a III-a a programului, epuizat în 90 de minute

18 Jun 2021 615

Astăzi începe etapa a treia a programului Rabla pentru Electrocasnice

18 Jun 2021 503

Lista cu solicitanții aprobați în etapa a doua din cadrul programului „Rabla pentru electrocasnice”, publicată pe site-ul AFM

07 Jun 2021 682

Administraţia Fondului pentru Mediu Bugetul etapei a II-a a programului „Rabla pentru electrocasnice'', epuizat în timp record

04 Jun 2021 479

Rabla pentru electrocasnice. S-a dat startul înscrierii în campanie

15 May 2021 924

„Contul de utilizator”, element de noutate al acestei ediții Se lansează Programul Rabla pentru Electrocasnice. Care sunt echipamentele incluse în program

14 May 2021 1045

Rabla pentru electrocasnice. Se modifică valoarea voucherelor

13 Apr 2021 568

Astăzi încep înscrierile pentru Programul "Rabla pentru electrocasnice"

15 Dec 2020 1040

Autoritatea Navală Română achiziționează autoturisme de peste 1 milion de lei de la Renault

16 Nov 2020 2874

Astăzi, ultima zi de înscriere la programele „Rabla Clasic” și „Rabla Plus”

30 Oct 2020 1037

Programul Rabla pentru electrocasnice. Condiții și valori ale voucherelor

29 Sep 2020 1600

Licitație publică ANR cumpără autoturisme 4x4 prin programul Rabla și Rabla Plus (document)

02 Sep 2020 929