Actualitate

Ministerul Muncii modifică legislaţia privind serviciile sociale, pentru a elimina birocraţia (document)

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a publicat în transparenţă decizională un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.118/2014, şi pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale.
 
Astfel, conform documentelor publicate de minister, mai multe aspecte de ordin birocratic au fost modificate. Din 2014 până în prezent, au fost eliberate 3.848 de certificate de acreditare furnizori de servicii şi 3.578 de licenţe de funcţionare a serviciilor sociale. Însă, cele peste 3.500 de licenţe sunt deţinute numai de 1.244 de furnizori de servicii sociale, deoarece numai 32% dintre furnizorii de servicii sociale au obţinut şi licenţa de funcţionare pentru cel puţin un serviciu social.
 
Mai mult decât atât, 1.068 de furnizori de servicii sociale, deşi au obţinut certificat de acreditare, nu au înfiinţat niciun serviciu social într-un termen de trei ani de la data obţinerii acestuia. Astfel, prin proiectul de hotărâre se modifică prevederile Hotărârii de Guvern nr. 118 pe 2014 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 197 din 2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale, cum ar fi: eliminarea din lista documentelor justificative pentru acreditarea furnizorului de servicii sociale a CV-ului şi includerea acestora în lista documentelor justificative pentru acreditarea serviciilor sociale, modificarea şi completarea cererii de solicitare a acreditării furnizorului de servicii sociale, Secţiunea 2 - informaţii privind cunoştinţele în managementul serviciilor sociale, astfel încât, datele incluse în rubrica Servicii sociale pe care solicitantul intenţionează să le înfiinţeze în următorii 3 ani să acopere temele obligatorii managementului acestor servicii, cum ar fi încadrarea în Nomenclatorul serviciilor sociale, identificarea standardelor minime de calitate obligatorii aplicabile serviciului social respectiv, identificarea şi planificarea resurselor materiale, umane şi financiare, eliminarea din lista documentelor justificative pentru acreditarea serviciilor a autorizaţiile administrative eliberate de alte autorităţi publice.
 
În ceea ce priveşte HG nr. 867 din 2015, proiectul de act normativ prevede următoarele: completarea Nomenclatorului serviciilor sociale cu servicii sociale destinare asigurării şi îngrijirii unor elevi, studenţi şi tineri, care provin din familii aflate în situaţii de dificultate, în „internate de tip social”, revizuirea categoriilor de servicii sociale adresate copiilor aflaţi în dificultate, în mod distinct a serviciului de tip „telefonul copilului”, revizuirea activităţilor principale care pot fi acordate în cadrul centrelor de zi pentru persoane vârstnice prin înlocuirea sintagmei „consiliere vocaţională” cu „consiliere şi orientare în carieră sau mediere”, revizuirea tipurilor de centre pentru persoane adulte cu dizabilităţi, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 69 pe 2018 – locuinţe protejate, centre pentru viaţă independentă, centre de abilitare şi reabilitare, centre de îngrijire şi asistenţă, centre respiro şi centru de criză.
 
Au fost descrise Serviciile de îngrijire la domiciliu pentru persoane adulte cu dizabilităţi, din categoria cărora fac parte: asistentul personal al persoanei adulte cu handicap grav şi echipe mobile  pentru persoane adulte cu dizabilităţi. Activităţile aferente asistentului personal al persoanei cu handicap grav au fost modificate şi completate în concordanţă cu definiţia acestuia din Legea nr. 448/2006, potrivit căreia asistentul personal este persoana care supraveghează, acordă asistenţă şi îngrijire a copilului sau adultului cu handicap grav, pe baza planului de recuperare pentru copilul cu handicap, respectiv a planului individual de servicii al persoanei adulte cu handicap.
 
În secţiunea „Documente” puteţi vizualiza proiectul de hotărâre publicat în transparenţă decizională.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Care este stadiul legii pensiilor şi al recalculării pensiilor din grupele I şi II de muncă. Ce a declarat ministrul Muncii

04 Jun 2019 437

Ministrul Muncii, precizări despre recalcularea pensiilor. Ce români se încadrează

05 May 2019 2375

Ministrul Marius Budăi „Suntem în discuţii cu Ministerul Educaţiei, în termenul cel mai scurt vom lansa școlile profesionale”

22 Apr 2019 580

Ministrul Muncii a anunţat că unii pensionari vor primi o scrisoare. Ce va conţine şi de ce este necesară

21 Apr 2019 1870

Minivacanță de Paște și 1 mai pentru salariaţii din sectorul public. Ce s-a decis în ședință de guvern

29 Mar 2019 1421

Veste bună pentru bugetari! Salariaţii care ocupă încă o funcţie prin cumul beneficiază de ambele concedii de odihnă (document)

12 Mar 2019 1262

Anunț de ultimă oră despre plata alocațiilor și a pensiilor. Ce a declarat Ministrul Muncii

09 Mar 2019 2217

Ministrul Muncii, despre legea pensiilor - „Până la 30 septembrie 2019 vom implementa legea”

02 Mar 2019 873

Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră despre pensiile persoanelor cu dizabilităţi

27 Feb 2019 889

Un nou centru de pregătire, în subordinea Ministerului Muncii. Angajaţii Casei de Pensii se vor forma profesional în noua instituţie

09 Feb 2019 663

Câte tichete pentru tratamente balneare vor fi puse la dispoziţie pentru pensionarii din România (document)

05 Feb 2019 442

Ministerul Muncii anunţă că va crea un sistem informatic pentru a scuti persoanele cu dizabilităţi de prea multe deplasări (document)

23 Jan 2019 769

Anunț important după întărzierea plăţii pensiilor! Ce a declarat ministrul Muncii

12 Jan 2019 960

Cadru legislativ pentru obţinerea unei pensii ocupaţionale suplimentare. Ce a declarat ministrul Muncii despre noua pensie ce va fi introdusă în România

05 Jan 2019 705

Ministerul Muncii reiterează îngrijorările față de indexarea alocațiilor copiilor muncitorilor rezidenți, în Austria

05 Jan 2019 499