Actualitate

Ministerul Transporturilor doreşte să reducă numărul de victime din accidentele de pe calea ferată. Cât „costă“ moartea unui om

Ministerul Transporturilor a publicat în transparenţă decizională un proiect de hotărâre de Guvern ce vizează aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor necesare aferente proiectului „Măsuri de îmbunătăţire a siguranţei traficului prin amenajarea trecerilor la nivel cu calea ferată”.
 
Implementarea de „Măsuri de îmbunătăţire a siguranţei traficului prin amenajarea trecerilor la nivel cu calea ferată” va asigura un transport sigur şi durabil şi contribuie la diminuarea cu până la 50% a numărului victimelor decedate în accidentele rutiere până în anul 2020, competitivitate şi prosperitate, la ocuparea forţei de muncă, siguranţă şi securitate pe plan european.
 
Prin prezentul proiect de act normativ se propune aprobarea finanţării proiectului „Măsuri de îmbunătăţire a siguranţei traficului prin amenajarea trecerilor la nivel cu calea ferată” de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor, capitolul 84.01 - Transporturi, titlul 58 - Proiecte din Fonduri Externe Nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (POIM).
 
Este necesară amenajarea trecerilor la nivel a drumurilor cu calea ferată, care va contribui la creşterea gradului de siguranţă rutieră prin: scăderea numărului victimelor decedate sau rănite grav din accidentele produse la trecerile la nivel ale drumurilor naţionale cu calea ferată; iluminarea sectoarelor de drumuri naţionale la trecerile la nivel cu calea ferată; îmbunătăţirea semnalizării rutiere verticale şi orizontale a trecerilor la nivel cu calea ferată a drumurilor naţionale, prin refacerea marcajelor rutiere şi completarea semnalizării verticale; diminuarea posibilităţilor de nerespectare a regulilor de circulaţie impuse de către conducătorii indisciplinaţi prin implementarea unei măsuri tehnice ce va interzice conducătorilor auto să efectueze manevra neregulamentară de depăşire.
 

Cât costă pierderea unei vieţi omeneşti

 
Conform raportului Road Safety Country Overview - România, existent pe site-ul oficial al Uniunii Europene, valorile pentru o persoană decedată sau rănită sunt: preţul unei vieţi pierdute într-un accident rutier este evaluat la 1.048.000 de euro; preţul unei persoane rănite grav într-un accident rutier este evaluat la 136.200 de euro; preţul unei persoane rănite uşor într-un accident rutier este evaluat la 10.400 de euro.
 
În urma analizei efectuate pe baza accidentelor rutiere înregistrate în perioada 2011-2018 pe reţeaua de drumuri naţionale, pe sectoarele cu treceri la nivel cu calea ferată au fost înregistrate următoarele cifre îngrijorătoare: nr. accidente rutiere: 238; nr. vehicule implicate: 433; nr. persoane decedate: 28; nr. persoane rănite grav: 109; nr. persoane rănite uşor: 300.
 
Corelând numărul accidentelor rutiere şi al persoanelor decedate sau rănite cu valoarea economică (pierderea societăţii) a acestora, rezultă o pierdere totală de 47.309.800 euro la nivelul României cauzată de accidentele rutiere produse în ultimii 7 ani pe drumurile naţionale la intersecţiile la nivel cu calea ferată.
 
Prin adoptarea soluţiilor tehnice ce fac obiectul acestui proiect, se doreşte reducerea accidentelor rutiere produse pe drumurile naţionale la intersecţia la nivel cu calea ferată şi creşterea gradului de siguranţă rutieră pe aceste sectoare.
 

Care este soluţia tehnică

 
Implementarea măsurilor de îmbunătăţire a siguranţei traficului prin amenajarea trecerilor la nivel a drumurilor cu calea ferată implica pentru administratorul drumului, respectiv CNAIR - SA achiziţia unor produse care vor conduce la creşterea gradului de siguranţă rutieră şi îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie, respectiv stâlpi de iluminat, separatoare de trafic, benzi rezonatoare, la toate cele 246 de treceri la nivel ale drumurilor naţionale cu calea ferată.
 
Valoarea estimată a proiectului este de 35.320.000 de lei cu TVA, valoare obţinută în urma derulării procesului de consultare a pieţei conform Legii 98/2016, în baza ofertelor primite de CNAIR SA de la operatorii economici din domeniul siguranţei rutiere.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce se întâmplă cu cei care emit avize psihologice false pentru șoferii profesioniști. Ordin publicat în Monitorul Oficial

23 Mar 2019 280

Raportul pentru anul 2017 Curtea de Conturi a României a scos la iveală abateri ale Ministerului Transporturilor la CN ACN

22 Mar 2019 465

Memorandum de Înțelegere semnat între compania guvernamentală DP WORLD și Ministerul Transporturilor din România

17 Mar 2019 323

Premierul Viorica Dăncilă se întâlneşte cu Sultan Ahmed Bin Sulayem, președintele Dubai Ports

17 Mar 2019 379

A fost şedinţă a Consiliului de Administraţie la CN APM. Ce s-a discutat

05 Mar 2019 928

Guvernul doreşte să elimine concurenţa Uber şi Clever. Proiectul de lege, aflat în dezbatere publică, prevede amenzi colosale

04 Mar 2019 500

Vântul puternic afectează trecerea între judeţele Călăraşi-Constanţa

23 Feb 2019 962

Viorica Dăncilă a transmis preşedintelui Iohannis propunerile de numire a miniștrilor pentru portofoliile Dezvoltării Regionale și Transporturilor

20 Feb 2019 445

Preşedintele PSD Constanţa, Felix Stroe în cărţi pentru preluarea portofoliului de la Dezvoltare

19 Feb 2019 729

CEx-ul PSD convocat pentru mâine. Se vor stabili noi propuneri pentru ministerele Dezvoltării şi Transporturilor

18 Feb 2019 422

Mircea Drăghici își retrage candidatura pentru Ministerul Transporturilor

16 Feb 2019 431

Priorităţile Ministerului Transporturilor pentru judeţul Constanţa, cuprinse în proiectul de buget pentru 2019

14 Feb 2019 821

Rovana Plumb „Nu s-a pus problema în PSD ca Președintele României să fie suspendat din funcție“

13 Feb 2019 335

Proiect în transparenţă decizională Cum luptă Ministerul Transporturilor cu copacii care riscă să cadă pe liniile de cale ferată

06 Feb 2019 436

Percheziții la sediul ROMATSA. Un secretar de stat din Ministerul Transporturilor condus la audieri

29 Jan 2019 408