Miniștrii Lucian Bode și Barna Tanczos, întâlnire pe tema transporturilor ilegale de deșeuri


 
  • Astăzi, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, au avut o întâlnire de lucru la sediul MAI.
Discuțiile au avut ca principală temă identificarea de soluții și activități comune celor două ministere care să contribuie la protecția mediului, având în vedere Raportul Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, cu accent pe combaterea transporturilor ilegale de deșeuri sau introducerea acestora ilegal pe teritoriul național.
 
Întrucât acest fenomen a cunoscut o creștere în ultimul an, se impune adaptarea legislației naționale la realitățile actuale și dezvoltarea unui mecanism eficient de cooperare interinstituțională.
 
În continuare, cei doi oficiali au participat la o ședință în sistem videoconferință cu prefecții și șefii structurilor centrale și teritoriale ale MAI în cadrul căreia au fost trasate direcțiile de acțiune pentru perioada ce urmează, raportate la prevenirea producerii incendiilor de vegetație și de pădure.
 

Pentru prevenirea acestor situații, ministrul Lucian Bode a subliniat: „Am văzut cu toții cu ce situații extreme s-au confruntat țările în care incendiile de vegetație au scăpat de sub control, afectând viețile și bunurile a mii de oameni. Am văzut, de asemenea, presiunea enormă asupra autorităților cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență din aceste țări, care au fost nevoite să facă eforturi supraomenești pentru salvarea oamenilor și a bunurilor materiale din calea focului. (…) Vă solicit să intensificați activitățile cu scop preventiv în zonele în care se află culturi agricole, în cele frecventate pentru agrement și în locuri cu vegetație forestieră. Pentru realizarea acestor măsuri este necesar să cooperați activ și constant cu toate autoritățile responsabile, pompieri, poliție, jandarmerie și cu autoritățile locale. Aveți toate pârghiile legale pentru a veni aproape de cetățeni. Iar atât timp cât aceștia sunt informați, nu mai poate nimeni să invoce necunoștința legii.”

 
De asemenea, s-a solicitat să se acorde în continuare atenție problematicii deșeurilor care nu reprezintă doar o problemă de mediu, ci şi o problemă economică, de siguranță publică și adesea un facilitator al incendiilor de vegetație și de pădure. 

Totodată, ministrul Lucian Bode a solicitat să se realizeze o analiză actualizată la nivelul fiecărui județ a riscurilor și vulnerabilităților existente în funcție de specificul zonei, precum și un plan de măsuri care să permită o intervenție cât mai rapidă și adaptată în astfel de situații. 

 
În context, a atras atenția că este necesar ca autoritățile locale, conform competențelor pe care le au, împreună cu celelalte instituții competente să ia toate măsurile necesare pentru a descuraja persoanele care incendiază ilegal vegetația, iar atunci când aceste fapte se produc, trebuie sancționate cu fermitate având în vedere pericolul pe care îl reprezintă pentru viața și bunurile oamenilor.
 
În încheiere, ministrul Afacerilor Interne a transmis că: „Vă cer mobilizare maximă și o cooperare exemplară între dumneavoastră pentru a ține la distanță incendiile de vegetație și de pădure, respectiv implicațiile dezastruoase pe care acestea le au în plan social, economic și asupra mediului înconjurător și climei.”
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Municipalitatea plătește peste 100.000 lei unei firme înființate anul trecut pentru dirigenție de șantier în cadrul proiectului de demolare a stadionului Gheorghe Hagi (DOCUMENT)

22 Mar 2023 1231

Bilanț Covid. Câți copii sunt internați la Constanța. Oficial de la Ministerul Sănătății (DOCUMENT)

20 Mar 2023 871

Atenţionare de călătorie în Germania. Sunt organizate greve pe mai multe aeroporturi

17 Mar 2023 531

Atenționare de călătorie în Italia. A fost anunțată o grevă națională a operatorilor aeroportuari, care va afecta mai multe aeroporturi

17 Mar 2023 419

Cine se poate înscrie în clasa pregătitoare în anul școlar 2023-2024? Ministerul Educației ne răspunde

16 Mar 2023 584

Oportunitate pentru tinerii în vârstă de 18 ani de a cunoaște mai bine Europa!

16 Mar 2023 640

Bilanțul activităților desfășurate de Ministerul Afacerilor Interne în anul 2022

05 Mar 2023 572

Peste 800 de permise de conducere, reținute de polițiștii rutieri în ultimele 24 de ore. Date oficiale de la MAI

04 Mar 2023 751

Mai mulți procurori din Constanța, la judecată cu Ministerul Public! Printre reclamanți, procurorul general al Dobrogei și șefa DIICOT Constanța

02 Mar 2023 1401

Anul acesta se vor deschide 44 de apeluri prin PNRR, în valoare de peste 4 miliarde de euro

28 Feb 2023 607

Ministerul Dezvoltării a decontat pentru fonduri 235 de obiective realizate prin Planul Național de Redresare și Reziliență

27 Feb 2023 572

A murit fostul ministru al Apărării Naționale, Victor Babiuc

27 Feb 2023 4005

Lucrările "au impact pe mediu, au impact asupra Deltei Dunării" Ciucă- „Autoritățile române cer aprobare pentru verificarea lucrărilor de pe canalul Bâstroe!“

20 Feb 2023 504

Constanța Cursuri gratuite pentru elevi de inițiere în diferite discipline sportive, prin Proiectul Hercules, ediția a treia (DOCUMENT)

16 Feb 2023 854

Ministerul Educației Au fost dispuse măsuri imediate privind limitarea riscului seismic în unitățile de învățământ.

15 Feb 2023 817