Miniștrii Lucian Bode și Barna Tanczos, întâlnire pe tema transporturilor ilegale de deșeuri


 
  • Astăzi, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, au avut o întâlnire de lucru la sediul MAI.
Discuțiile au avut ca principală temă identificarea de soluții și activități comune celor două ministere care să contribuie la protecția mediului, având în vedere Raportul Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, cu accent pe combaterea transporturilor ilegale de deșeuri sau introducerea acestora ilegal pe teritoriul național.
 
Întrucât acest fenomen a cunoscut o creștere în ultimul an, se impune adaptarea legislației naționale la realitățile actuale și dezvoltarea unui mecanism eficient de cooperare interinstituțională.
 
În continuare, cei doi oficiali au participat la o ședință în sistem videoconferință cu prefecții și șefii structurilor centrale și teritoriale ale MAI în cadrul căreia au fost trasate direcțiile de acțiune pentru perioada ce urmează, raportate la prevenirea producerii incendiilor de vegetație și de pădure.
 

Pentru prevenirea acestor situații, ministrul Lucian Bode a subliniat: „Am văzut cu toții cu ce situații extreme s-au confruntat țările în care incendiile de vegetație au scăpat de sub control, afectând viețile și bunurile a mii de oameni. Am văzut, de asemenea, presiunea enormă asupra autorităților cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență din aceste țări, care au fost nevoite să facă eforturi supraomenești pentru salvarea oamenilor și a bunurilor materiale din calea focului. (…) Vă solicit să intensificați activitățile cu scop preventiv în zonele în care se află culturi agricole, în cele frecventate pentru agrement și în locuri cu vegetație forestieră. Pentru realizarea acestor măsuri este necesar să cooperați activ și constant cu toate autoritățile responsabile, pompieri, poliție, jandarmerie și cu autoritățile locale. Aveți toate pârghiile legale pentru a veni aproape de cetățeni. Iar atât timp cât aceștia sunt informați, nu mai poate nimeni să invoce necunoștința legii.”

 
De asemenea, s-a solicitat să se acorde în continuare atenție problematicii deșeurilor care nu reprezintă doar o problemă de mediu, ci şi o problemă economică, de siguranță publică și adesea un facilitator al incendiilor de vegetație și de pădure. 

Totodată, ministrul Lucian Bode a solicitat să se realizeze o analiză actualizată la nivelul fiecărui județ a riscurilor și vulnerabilităților existente în funcție de specificul zonei, precum și un plan de măsuri care să permită o intervenție cât mai rapidă și adaptată în astfel de situații. 

 
În context, a atras atenția că este necesar ca autoritățile locale, conform competențelor pe care le au, împreună cu celelalte instituții competente să ia toate măsurile necesare pentru a descuraja persoanele care incendiază ilegal vegetația, iar atunci când aceste fapte se produc, trebuie sancționate cu fermitate având în vedere pericolul pe care îl reprezintă pentru viața și bunurile oamenilor.
 
În încheiere, ministrul Afacerilor Interne a transmis că: „Vă cer mobilizare maximă și o cooperare exemplară între dumneavoastră pentru a ține la distanță incendiile de vegetație și de pădure, respectiv implicațiile dezastruoase pe care acestea le au în plan social, economic și asupra mediului înconjurător și climei.”
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Sănătății, despre ajutoarele în tratarea COVID-19 Există promisiuni de sprijin din partea altor state

15 Oct 2021 555

ZIUA-n amiaza mare Secretarul de stat în Ministerul Energiei, George Niculescu. „Ca membru al PNL îmi doresc ca această criză politică să se termine cât mai repede“

15 Oct 2021 619

Ministerul Sănătății a distribuit medicamente pentru tratarea pacienților cu COVID-19. Au ajuns în 49 de spitale din țară

14 Oct 2021 594

Vreți să mergeți în Bulgaria? Ce documente trebuie să prezentați la frontieră

14 Oct 2021 763

Ordin, în transparență decizională „Sarea în activitatea de deszăpezire este eficientă numai pentru temperaturi la suprafața drumului mai mari de -7 grade C”

12 Oct 2021 533

Ministerul Sănătății Nu mai sunt libere paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19

09 Oct 2021 712

George-Sergiu Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei despre ajutoarele financiare pentru plata facturilor la energie electrică și gaze naturale

07 Oct 2021 849

Lista farmaciilor din Constanța, unde se fac teste gratuite pentru detecția COVID-19

04 Oct 2021 6257

Un important ordin al ministrului Educaţiei Naţionale a fost anulat la Constanța (document)

02 Oct 2021 1288

MAE De astăzi cetățenii români nerezidenți nu mai pot intra în Regatul Unit în baza cărții de identitate

01 Oct 2021 571

UPDATE. Ministrul Sorin Cîmpeanu Școlile nu se mai închid după atingerea pragului de 6 cazuri la mie. Ce decizii au mai fost luate (video)

29 Sep 2021 2535

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu „Luând cele mai bune decizii privind vaccinarea, vom putea păstra şcolile deschise“ (video)

29 Sep 2021 894

MAE De la 1 octombrie 2021 cetățenii români nerezidenți nu mai pot intra în Regatul Unit în baza cărții de identitate

25 Sep 2021 1443

Ministerul de Finanțe consolidează protecția asiguraților de falimentul societăților de asigurare

22 Sep 2021 580

Medicii din centrele de vaccinare vor primi salariile restante pentru perioada mai - iulie

16 Sep 2021 427