Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a predat Președinția Comunității Democrațiilor

Ministrul Bogdan Aurescu. Foto: facebook/Bogdan AurescuMinistrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a predat joi, 22 septembrie 2022, mandatul de Președinție a Comunității Democrațiilor către ministrul afacerilor externe al Canadei, Mélanie Joly, în cadrul unei ceremonii desfășurate la New York, în marja săptămânii la nivel înalt a Adunării Generale a ONU.

Potrivit unui comunicat al MAE, evenimentul a avut loc în prezența Secretarului General al Comunității Democrațiilor, Thomas Garrett, și a ministrului afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, în calitate de invitat special al României.

În intervenția sa cu această ocazie, ministrul Bogdan Aurescu a realizat o trecere în revistă a principalelor repere ale mandatului de trei ani al Președinției române a Comunității Democrațiilor.

A remarcat că în această perioadă au existat numeroase provocări la adresa democrațiilor, drepturilor omului și dreptului internațional, printre care, îndeosebi, pandemia de COVID-19 și agresiunea militară nejustificată, ilegală și neprovocată a Federației Ruse împotriva Ucrainei. A apreciat, totodată, mobilizarea promptă și substanțială a Comunității pentru a răspunde provocărilor apărute, susținând valorile și principiile democratice, în ciuda dificultăților apărute.

A menționat, în context, adoptarea, în iunie 2020, a Declarației Aniversare de la București (https://www.mae.ro/node/52947), la împlinirea a 20 de ani de la înființarea Comunității Democrațiilor.
Ministrul Bogdan Aurescu a punctat și faptul că, sub Președinția României și cu susținerea sa, în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, un grup de state membre ale Consiliului Guvernator a adoptat, la 24 februarie 2022, o Declarație prin care își exprimă sprijinul pentru democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional; totodată, statele semnatare au condamnat ferm agresiunea continuă a Federației Ruse împotriva Ucrainei și și-au exprimat sprijinul fără echivoc pentru poporul ucrainean, în aspirațiile sale democratice.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat atenția deosebită a Președinției române a CoD pentru consolidarea implicării active a tinerilor în procesele democratice, aceasta fiind o altă prioritate a mandatului. A reamintit desfășurarea recentă a celei de-a treia ediții anuale a Forumului pentru Tineret al Comunității Democrațiilor (https://www.mae.ro/node/59659 ) și și-a exprimat convingerea că această platformă globală oferă cea mai bună oportunitate de a discuta despre participarea politică și civică a tinerilor, de a împărtăși bune practici și de a prezenta modalități inovatoare pentru implicarea tinerilor în viața publică și în procesele democratice, inclusiv prin tehnologia informației.

De asemenea, ministrul afacerilor externe a evidențiat prioritatea României de a sprijini democrațiile tinere și vulnerabile și a exemplificat eforturile țării noastre atât în sprijinul Ucrainei, cât și al Republicii Moldova. Astfel, demnitarul român a lansat invitația către Nicu Popescu, ministrul de externe al R. Moldova, ca țara sa să se alăture Consiliului Guvernator al Comunității Democrațiilor.

În încheiere, demnitarul român a urat succes viitoarei Președinții canadiene a Comunității Democrațiilor, asigurând-o de cooperarea deplină a României în calitate de membru al Consiliului Guvernator, și a transmis înalta apreciere a părții române pentru sprijinul constant și substanțial primit din partea secretarului general Thomas Garrett și a echipei Secretariatului Permanent al Comunității Democrațiilor.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Aurescu a inaugurat, la New York, expoziţia ''Parteneriatul Strategic România - SUA 25". În ce constă

24 Sep 2022 398

Miniştrii de Externe ai UE au discutat despre declaraţiile lui Putin. Anunțul MAE

22 Sep 2022 454

Ministrul Bogdan Aurescu a participat la o întâlnire de lucru cu miniștri ai afacerilor externe din state africane

20 Sep 2022 312

MAE, precizări importante despre declarațiile făcute de liderul belarus Aleksandr Lukașenko

18 Sep 2022 502

Diplomatul român Cristian Tudor, numit Şef al Delegaţiei Uniunii Europene în Statul Qatar

17 Sep 2022 482

Ministerul Afacerilor Externe invită publicul larg la Ziua Porților Deschise

31 Aug 2022 574

Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu secretarul general al Organizației Maritime Internaționale. Kitack Lim vine la Constanța

28 Aug 2022 554

Ministrul Bogdan Aurescu, mesaj de Ziua Independenței Ucrainei „România va rămâne aproape de poporul ucrainean în eforturile lor de reconstrucție“

24 Aug 2022 542

Reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București, expulzat de ministrul Bogdan Aurescu

19 Aug 2022 1074

160 de ani de diplomație românească. Lista miniștrilor români de externe de la Vasile Alecsandri la Bogdan Aurescu

01 Aug 2022 853

Ministrul afacerilor externe și expatriaților din Regatul Hașemit al Iordaniei, în vizită oficială în România

25 Jul 2022 471

Întrevedere a ministrului afacerilor externe cu Frank Rose, Administrator Principal Adjunct al Administrației Naționale pentru Securitate Nucleară a SUA

21 Jul 2022 534

MAE Aproximativ 2,7 milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat România până acum

18 Jul 2022 642

Ministrul Bogdan Aurescu, precizări de ultimă oră despre războiul din Ucraina

15 Jul 2022 586

Ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, va fi în vizită la Bucureşti şi Constanţa

14 Jul 2022 621