Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, în vizită oficială în Republica Moldova

Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Foto: Facebook/Bogdan AurescuMinistrul afacerilor externe Bogdan Aurescu efectuează, în perioada  19-20 decembrie 2022, o vizită oficială la Chișinău, la invitația viceprim-ministrului și ministrului afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

Potrivit MAE, cu prilejul vizitei, șeful diplomației române va avea consultări politice cu omologul său și va fi primit de către Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, de către Prim-ministrul Natalia Gavrilița și de către Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

În cadrul discuțiilor, vor fi abordate aspecte privitoare la contracararea impactului de ansamblu asupra Republicii Moldova al războiului de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. De asemenea, vor fi discutate teme de interes prioritar precum conlucrarea în domeniul securității energetice, accelerarea cooperării sectoriale, cooperarea economică și măsurile de asistență întreprinse de România în beneficiul Republicii Moldova.

„Un subiect central de dialog va fi reprezentat de avansarea parcursului european al Republicii Moldova ca urmare a primirii, de către Republica Moldova, în iunie 2022, a statutului de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană și de sprijinul concret al României pentru acest obiectiv, inclusiv deschiderea negocierilor de aderare la UE.
În acest context, ministrul Bogdan Aurescu va evidenția faptul că România va continua să acorde sprijin prioritar, cuprinzător și solid Republicii Moldova în demersurile care vizează consolidarea securității energetice, avansarea parcursului de integrare europeană, precum dezvoltarea capacității instituționale pentru implementarea eficientă a reformelor.
Vizita va oferi prilejul pentru un schimb aprofundat de opinii și pentru coordonare în perspectiva conlucrării în următoarele luni, atât în ceea ce privește agenda bilaterală, cât și cooperarea în formatele europene și internaționale“ - au mai precizat reprezentanții MAE.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE „Se împlinesc astăzi 105 ani de la momentul Unirii Basarabiei cu Regatul României“

27 Mar 2023 489

Întâlnirea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu reprezentanți ai comunității românești din Regatul Unit

23 Mar 2023 450

Ministrul afacerilor externe, la Conferința internațională a donatorilor în sprijinul populațiilor din Turcia și Siria, afectate de seismul din 6 februarie 2023

21 Mar 2023 813

România și Ucraina organizează prima Conferință la nivel înalt despre securitatea la Marea Neagră

20 Mar 2023 702

MAE România va deține Președinția Consiliului Executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC)

17 Mar 2023 596

MAE Declarația comună privind cea de-a Opta Reuniune a Dialogului Strategic între România și Statele Unite ale Americii

15 Mar 2023 519

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a discutat cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken

07 Mar 2023 619

MAE Autoritățile române au decis suspendarea activității Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România

21 Feb 2023 646

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu la Conferința de Securitate de la München

17 Feb 2023 637

Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec a prezentat scrisorile de acreditare Președintelui României

14 Feb 2023 604

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, invitat în cadrul Consiliului de Securitate al ONU la New York

13 Feb 2023 476

Ministrul Bogdan Aurescu „Ziua Unirii Principatelor Române ne oferă prilejul de a onora eforturile generațiilor anterioare“

24 Jan 2023 669

Ministrul afacerilor externe, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe

22 Jan 2023 792

MAE România a preluat Președinția Comitetului de Securitate al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE)

18 Jan 2023 593

Senatorul USR, Remus Negoi cere informații despre sediile și chiriile reprezentanțelor și filialelor ICR

06 Jan 2023 1222