Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

MAE. Foto: facebook/MAEMinistrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni, 17 octombrie 2022, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE) – care va avea loc la Luxemburg.

Potrivit MAE, miniștrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii aprofundat referitor la contracararea efectelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin video-conferință a ministrului de externe ucrainean Dmytro Kuleba, și la perspectivele relației UE-China. De asemenea, vor aborda subiecte de interes ale agendei internaționale, precum evoluțiile din Iran, Liban, Etiopia, Burkina Faso și provocările schimbărilor climatice.

Discuția privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei are loc în contextul recentelor escaladări ale conflictului generate de anexarea ilegală a celor patru regiuni ucrainene ocupate de Rusia și de noua serie de atacuri lansate de Rusia asupra orașelor ucrainene/obiectivelor civile. Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va saluta adoptarea celui de-al optulea pachet de măsuri restrictive la adresa Rusiei și creșterea sprijinului militar pentru Ucraina prin adoptarea celei de-a șasea tranșe a contribuției financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace și finalizarea demersurilor privind crearea unei misiuni de asistență militară a UE (EUMAM) pentru antrenarea armatei ucrainene.

De asemenea, în cadrul reuniunii, ministrul Bogdan Aurescu va reitera continuarea sprijinului multidimensional al României pentru Kiev și va informa cu privire la facilitarea exporturilor de cereale și alte produse din Ucraina prin țara noastră. Un alt aspect important pe care îl vor aborda miniștrii europeni se referă la eforturile diplomatice ale UE și ale statelor membre de izolare a Rusiei la nivel internațional și de contracarare a narativului rus privind consecințele războiului de agresiune la nivel global.

„În ceea ce privește perspectiva relațiilor UE-China, discuțiile au loc în contextul începerii, la 16 octombrie, a celui de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez și în pregătirea Consiliului European din 20-21 octombrie.  Oficialul român va pune accentul pe necesitatea menținerii unității Uniunii Europene în raportarea la China, în special în plan multilateral, pe consolidarea rezilienței economice europene și pe consolidarea relației cu statele din Africa, America Latină și Asia-Pacific. În acest sens, va sublinia importanța implementării strategiei europene pentru Indo-Pacific și a inițiativei UE Global Gateway.
Miniștrii europeni vor aborda și evoluțiile recente din Iran, marcate de protestele generate de uciderea tinerei Mahsa Amini, reprimate violent de autoritățile de la Teheran. Ministrul Bogdan Aurescu va condamna încălcările grave ale drepturilor omului, inclusiv libertatea de expresie, de întrunire și de manifestare pașnică și va exprima susținere pentru un răspuns ferm al UE în coordonare cu statele like-minded și, în special, cu SUA.
Schimbările climatice vor fi discutate în perspectiva Consiliului European din 20-21 octombrie și a Conferinței ONU privind schimbările climatice/COP 27 (6-18 noiembrie,  Sharm el-Sheikh/Egipt). Oficialul român va exprima sprijinul României pentru eforturile comune ale UE de a obține rezultate ambițioase la reuniunea din Egipt și va evidenția importanța angajării statelor terțe în acest proces“ - au precizat reprezentanții MAE.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se dizolvă Ammos Wave SRL, firma unde asociat era și consulul onorific al Greciei la Constanța

28 Mar 2024 676

Fostul ministru MAE, Bogdan Aurescu ales în funcția de judecător al Curții Internaționale de Justiție

09 Nov 2023 838

MAEMAE salută adoptarea primelor listări de persoane sancționate în baza regimului de sancțiuni al UE

30 May 2023 768

Ministrul afacerilor externe, mesaj cu prilejul marcării Zilei Românilor de Pretutindeni

28 May 2023 815

Fostul militar din Constanța, aflat în custodia autorităților din Libia, eliberat. Anunțul MAE

26 May 2023 1082

MAE Informare de presă

25 May 2023 652

MAEDin Agenda de lucru a MAE de miercuri, 24 mai 2023, vă semnalăm

24 May 2023 617

Ministrul Aurescu a înmânat Ordinul Național „Serviciul Credincios” lui David Muniz, fost însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei SUA la București

19 May 2023 1052

Primirea de către ministrul afacerilor externe a Grupului ambasadorilor și șefilor de misiune africani acreditați la București

19 May 2023 860

Studentă a Universității Ovidius, premiată în cadrul concursului „Tineri ambasadori ai României”, organizat de MAE

11 May 2023 1124

Ministrul Bogdan Aurescu „Sărbătorim astăzi Ziua Europei, un prilej pentru a reflecta la beneficiile proiectului european“

09 May 2023 803

MAE Continuă evacuările din Sudan și activitatea task force-ului interinstituțional convocat de ministrul afacerilor externe

03 May 2023 898

MAE salută obținerea de către România a funcției de director al Centrului pentru Cooperare în domeniul Securităţii (RACVIAC)

26 Apr 2023 1045

MAE, precizări despre românii evacuați din Sudan în contextul situației de securitate foarte dificile

24 Apr 2023 947

Fost militar din Constanţa, aflat în custodia autorităţilor din Libia. Anunţul MAE

15 Apr 2023 1252