Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

MAE. Foto: facebook/MAEMinistrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni, 17 octombrie 2022, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE) – care va avea loc la Luxemburg.

Potrivit MAE, miniștrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii aprofundat referitor la contracararea efectelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin video-conferință a ministrului de externe ucrainean Dmytro Kuleba, și la perspectivele relației UE-China. De asemenea, vor aborda subiecte de interes ale agendei internaționale, precum evoluțiile din Iran, Liban, Etiopia, Burkina Faso și provocările schimbărilor climatice.

Discuția privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei are loc în contextul recentelor escaladări ale conflictului generate de anexarea ilegală a celor patru regiuni ucrainene ocupate de Rusia și de noua serie de atacuri lansate de Rusia asupra orașelor ucrainene/obiectivelor civile. Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va saluta adoptarea celui de-al optulea pachet de măsuri restrictive la adresa Rusiei și creșterea sprijinului militar pentru Ucraina prin adoptarea celei de-a șasea tranșe a contribuției financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace și finalizarea demersurilor privind crearea unei misiuni de asistență militară a UE (EUMAM) pentru antrenarea armatei ucrainene.

De asemenea, în cadrul reuniunii, ministrul Bogdan Aurescu va reitera continuarea sprijinului multidimensional al României pentru Kiev și va informa cu privire la facilitarea exporturilor de cereale și alte produse din Ucraina prin țara noastră. Un alt aspect important pe care îl vor aborda miniștrii europeni se referă la eforturile diplomatice ale UE și ale statelor membre de izolare a Rusiei la nivel internațional și de contracarare a narativului rus privind consecințele războiului de agresiune la nivel global.

„În ceea ce privește perspectiva relațiilor UE-China, discuțiile au loc în contextul începerii, la 16 octombrie, a celui de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez și în pregătirea Consiliului European din 20-21 octombrie.  Oficialul român va pune accentul pe necesitatea menținerii unității Uniunii Europene în raportarea la China, în special în plan multilateral, pe consolidarea rezilienței economice europene și pe consolidarea relației cu statele din Africa, America Latină și Asia-Pacific. În acest sens, va sublinia importanța implementării strategiei europene pentru Indo-Pacific și a inițiativei UE Global Gateway.
Miniștrii europeni vor aborda și evoluțiile recente din Iran, marcate de protestele generate de uciderea tinerei Mahsa Amini, reprimate violent de autoritățile de la Teheran. Ministrul Bogdan Aurescu va condamna încălcările grave ale drepturilor omului, inclusiv libertatea de expresie, de întrunire și de manifestare pașnică și va exprima susținere pentru un răspuns ferm al UE în coordonare cu statele like-minded și, în special, cu SUA.
Schimbările climatice vor fi discutate în perspectiva Consiliului European din 20-21 octombrie și a Conferinței ONU privind schimbările climatice/COP 27 (6-18 noiembrie,  Sharm el-Sheikh/Egipt). Oficialul român va exprima sprijinul României pentru eforturile comune ale UE de a obține rezultate ambițioase la reuniunea din Egipt și va evidenția importanța angajării statelor terțe în acest proces“ - au precizat reprezentanții MAE.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Bogdan Aurescu „Ziua Unirii Principatelor Române ne oferă prilejul de a onora eforturile generațiilor anterioare“

24 Jan 2023 478

Ministrul afacerilor externe, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe

22 Jan 2023 574

MAE România a preluat Președinția Comitetului de Securitate al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE)

18 Jan 2023 473

Senatorul USR, Remus Negoi cere informații despre sediile și chiriile reprezentanțelor și filialelor ICR

06 Jan 2023 994

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, în vizită oficială în Republica Moldova

19 Dec 2022 463

MAE salută finalizarea procedurilor de atribuire către România a complexului Luceafărul din Vârşeţ, Republica Serbia

17 Dec 2022 566

Ministru afacerilor externe Bogdan Aurescu, întrevedere cu omologul austriac Alexander Schallenberg

13 Dec 2022 572

MAE Ambasadorul României în Austria, chemat în țară pentru consultări

09 Dec 2022 727

Ministrul Afacerilor Externe, mesaj de Ziua României „Ziua Națională este un reper fundamental pentru noi toți, fie că ne aflăm în țară sau în afara granițelor“

01 Dec 2022 701

Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul suedez, Tobias Billström, în marja Reuniunii NATO de la București

30 Nov 2022 716

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, consultări bilaterale la București cu omologul croat, Gordan Grlić Radman

27 Nov 2022 667

Consultări politice bilaterale între ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken

27 Nov 2022 556

Afacerile și interesele consulului onorific al Republicii Elene de la Constanța, Theodoros Skandalidis

27 Oct 2022 1071

Ministrul Aurescu a inaugurat, la New York, expoziţia ''Parteneriatul Strategic România - SUA 25". În ce constă

24 Sep 2022 705

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a predat Președinția Comunității Democrațiilor

23 Sep 2022 639