Ministrul afacerilor externe, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri ExterneMinistrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni, 23 ianuarie 2023, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE) – care va avea loc la Bruxelles.

Potrivit MAE, miniștrii de externe europeni vor avea pe agendă discuții aprofundate privind agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, cu participarea prin video-conferință a ministrului ucrainean de externe D. Kuleba, precum și cu privire la evoluțiile din Sahel și statele costiere din Africa de Vest. Oficialii europeni vor aborda și evoluțiile din Iran, Muntenegru, Afganistan și Venezuela, precum și lansarea misiunii UE în Armenia, care va avea mandatul de observare și raportare asupra situației de-a lungul frontierei dintre Armenia și Azerbaidjan, cu scopul facilitării procesului de normalizare a relațiilor Armenia-Azerbaidjan, prin măsuri de consolidare a încrederii. În  marja CAE, miniștrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii informal cu prim-ministrul palestinian Mohammad Shtayyeh, precum și o discuție cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.

„Referitor la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, ministrul Bogdan Aurescu va reafirma necesitatea continuării sprijinului multidimensional al UE pentru Ucraina, în special pentru depășirea sezonului rece și acordarea asistenței militare pentru armata ucraineană prin intermediul Facilității Europene pentru Pace. Va susține, de asemenea, adoptarea de noi sancțiuni la adresa Rusiei și continuarea demersurilor de sprijin pentru statele terțe, afectate de consecințele războiului. De asemenea, va exprima susținere pentru identificarea de soluții juridice solide pentru crearea instanței care să se ocupe de pedepsirea celor vinovați de crima de agresiune ca urmare a agresiunii Rusiei contra Ucrainei.
Ministrul de externe român va prezenta date actualizate privind sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina, cu accent pe facilitarea exportului de cereale ucrainene prin țara noastră. Va reafirma sprijinul pentru parcursul european al Ucrainei, cu respectarea tuturor recomandărilor Comisiei Europene și, în context, va sublinia importanța viitorului Summit UE-Ucraina, programat pentru luna februarie 2023“ - au mai precizat reprezentanţii MAE.

În cadrul reuniunii de lucru cu prim-ministrul palestinian Mohammad Shatyyeh, ministrul Bogdan Aurescu va evidenția importanța continuării măsurilor UE în sprijinul instituțiilor Autorității Palestiniene și pentru Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, în baza soluția celor două state, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate. Va exprima sprijinul pentru rezultate concrete ale relației UE-Palestina, cum ar fi stabilirea unui dialog politic regulat și lansarea negocierilor pentru un Acord de Asociere deplin.

„Cu privire la situația din Iran, ministrul român al afacerilor externe va exprima îngrijorarea profundă față de continuarea încălcărilor grave ale drepturilor omului și a reprimării brutale a protestelor în urma morții lui Mahsa Amini. Va informa cu privire la convocarea, din dispoziția sa, la Ministerul Afacerilor Externe a ambasadorului R. I. Iran la București, în urma execuțiilor din 7 ianuarie 2023 pentru a transmite preocupările legate de deteriorarea gravă a situației drepturilor omului în Iran. De asemenea, va condamna continuarea sprijinului Iranului pentru Rusia în agresiunea acesteia împotriva Ucrainei prin furnizarea de echipamente militare. Va exprima susținerea pentru adoptarea unui nou pachet de măsuri restrictive împotriva Iranului în domeniul drepturilor omului, precum și deschiderea pentru noi demersuri la nivelul UE care să limiteze acțiunile Iranului care riscă să afecteze stabilitatea regională.
Discuția privind evoluțiile din Sahel și statele costiere din Africa de Vest va viza prioritățile și poziționarea UE în cele două regiuni, inclusiv sprijinirea statelor în cauză pe linie securitară. Ministrul Bogdan Aurescu va exprima disponibilitatea României de a sprijini eforturile de stabilizare regională și va încuraja o implicare sporită a Uniunii Africane și a organizațiilor regionale. Va reconfirma disponibilitatea României de a sprijini lupta împotriva terorismului în Sahel și consolidarea forțelor armate ale partenerilor din regiune, cu accent pe Niger.
Discuția privind situația din Muntenegru va avea loc în contextul evoluțiilor interne în plan politic și instituțional. Ministrul Bogdan Aurescu va accentua importanța continuării reformelor de către autoritățile muntenegrene și a menținerii sprijinului UE pentru acest stat“ - au mai precizat reprezentanţii MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu va saluta lansarea misiunii UE în Armenia/EUMA și va sublinia contribuția acesteia la consolidarea prezenței și rolului UE în regiune.
În marja reuniunii CAE, ministrul afacerilor externe va continua contactele cu omologii săi pe tema aderării României la spațiul Schengen.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE a emis o atenționare de călătorie pentru românii care călătoresc în Bulgaria

29 Mar 2023 621

MAE „Se împlinesc astăzi 105 ani de la momentul Unirii Basarabiei cu Regatul României“

27 Mar 2023 509

Ministrul afacerilor externe, la Conferința internațională a donatorilor în sprijinul populațiilor din Turcia și Siria, afectate de seismul din 6 februarie 2023

21 Mar 2023 823

MAE România va deține Președinția Consiliului Executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC)

17 Mar 2023 606

Atenționare de călătorie în Italia. A fost anunțată o grevă națională a operatorilor aeroportuari, care va afecta mai multe aeroporturi

17 Mar 2023 471

MAE Declarația comună privind cea de-a Opta Reuniune a Dialogului Strategic între România și Statele Unite ale Americii

15 Mar 2023 527

MAE, anunț de ultim moment despre românii implicați în accidentul din Ungaria

12 Mar 2023 676

VIDEO Momentul accidentului teribil de pe autostrada M1 din Ungaria, surprins pe camere video

12 Mar 2023 1068

Unul din românii răniți în accidentul din Ungaria, în stare gravă. Informații oficiale de la MAE

12 Mar 2023 798

M.A.E. - Participarea secretarului general Mihaela Cămărășan la vizita comună în Republica Moldova a reprezentantelor în Consiliul Afaceri Generale responsabile cu afaceri europene

09 Mar 2023 341

Atenționare de călătorie în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord! Anunțul MAE

08 Mar 2023 688

Atenţionare MAE pentru Italia. Ce trebuie să știe românii care merg acolo

08 Mar 2023 605

Peste 50.000 de tineri din 146 de țări și-au depus candidatura în cadrul Programului anual de burse oferite de România, prin MAE, în anul universitar 2023-2024

07 Mar 2023 603

MAE Atenționare de călătorie în Belgia! Ce se întâmplă cu transportul în comun

07 Mar 2023 805

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a discutat cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken

07 Mar 2023 623