Ministrul Afacerilor Externe, mesaj de Ziua României „Ziua Națională este un reper fundamental pentru noi toți, fie că ne aflăm în țară sau în afara granițelor“

Bogdan Aurescu. Foto: facebookMinistrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României. 

“Cu ocazia Zilei Naționale a României, transmit urări de sănătate și prosperitate tuturor românilor. Ziua Națională este un reper fundamental pentru noi toți, fie că ne aflăm în țară sau în afara granițelor, un moment de rememorare a Actului istoric de la 1 Decembrie 1918. Indiferent de greutatea vremurilor pe care le trăim, această zi este un prilej pentru reafirmarea conștiinței și unității naționale, a viziunii și a obiectivelor fundamentale, inclusiv de politică externă, ale națiunii române.
Într-un context internațional dificil, marcat de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, declanșată la 24 februarie 2022, România a răspuns ferm și multidimensional în sprijinul vecinului său, Ucraina, și al cetățenilor ucraineni, în acord cu valorile democratice pe care le susținem, cu normele dreptului internațional și ale ordinii internaționale bazate pe reguli pe care le promovăm activ. Acțiunea României în acest context nu a fost trecută cu vederea la nivelul comunității internaționale, ci, dimpotrivă, ne-a conturat și mai puternic profilul unui stat activ, responsabil și solidar.
Toate eforturile noastre pentru ajutorarea Ucrainei au fost posibile datorită solidarității tuturor românilor, ceea ce demonstrează, o dată în plus, faptul că societatea română are maturitatea, forța și determinarea necesare pentru a depăși chiar și cele mai dificile crize. În plus, spre deosebire de momente precedente în istoria noastră, România de astăzi nu se confruntă singură cu aceste greutăți. România este parte din cea mai puternică alianță de securitate colectivă – NATO, și parte a Uniunii Europene, un spațiu de valori democratice și drepturi fundamentale, de prosperitate și cultură împărtășite.
Dovadă a încrederii de care se bucură țara noastră în acest context și a importanței sale la nivel regional sunt, printre altele, organizarea cu succes la București, în premieră, a Reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO, la 29-30 noiembrie 2022, precum și găzduirea Reuniunii Liderilor de la München (Munich Leaders Meeting - MLM), eveniment prestigios, care constituie formatul restrâns al Conferinței de Securitate de la München (Munich Security Conference – MSC).
2022 este, totodată, anul în care am marcat 160 de ani de la înființarea Ministerului Afacerilor Externe al României – 160 de ani de diplomație română modernă. Păstrând ca reper activitatea diplomaților care au contribuit la întemeierea României unite, democratice și moderne, acțiunea și conduita diplomatică sunt în continuare dedicate aceluiași scop fundamental de protejare și promovare a valorilor, intereselor și obiectivelor țării noastre și ale bunăstării și securității cetățenilor noștri.
Apărarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor români de peste granițe, inclusiv a celor legate de identitate, limbă, conștiință face parte din mandatul diplomației române. În acest sens, consolidarea dialogului și a legăturilor cu membrii comunităților românești constituie o linie de acțiune prioritară a diplomației române, inclusiv prin oferirea unor servicii consulare eficiente și prin susținerea promovării valorilor identității noastre culturale și spirituale.
Ziua Națională este momentul în care avem datoria să onorăm memoria tuturor celor care au contribuit la devenirea României de astăzi, amintindu-ne cu respect de voința și priceperea celor care au făcut posibilă atingerea idealului național, repere care trebuie să ne călăuzească și în atingerea obiectivelor actuale, cu speranță și încredere în viitorul pe care îl construim împreună.
La mulți ani, România!
La mulți ani tuturor românilor, oriunde s-ar afla!”


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Prima zi de Crăciun marcată într-un mod inedit la Constanța! Un bărbat a făcut baie în mare (GALERIE FOTO+VIDEO)

25 Dec 2023 2045

Ședinţă solemnă dedicată aniversării Zilei Naţionale a României - 1 Decembrie, la Parlament

04 Dec 2023 677

Primăria Cumpăna, județul Constanța Mesajul transmis de Ziua Națională a României

01 Dec 2023 989

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu Mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României

01 Dec 2023 780

Editorial Unitate, mândrie și aspirații- Sărbătorind Ziua Națională a României

01 Dec 2023 928

IPJ Constanța „La mulți ani de Ziua Națională a României!”. Iată cum au defilat polițiștii în această zi de sărbătoare (GALERIE FOTO)

01 Dec 2023 876

LIVE Text Spectacol la Constanța de Ziua Națională susținut de Fanfara Muzica Militară a Forțelor Navale (Galerie FOTO+VIDEO)

01 Dec 2023 1293

LIVE VIDEO ​Ziua Națională a României, sărbătorită în mod inedit la Constanța (FOTO+VIDEO)

01 Dec 2023 1054

Comandantul flotei, contraamiral Cornel Eugen Cojocaru, despre nava antimină care va ajunge înainte de Crăciun la Constanța (VIDEO)

01 Dec 2023 1270

Google sărbătorește Ziua Națională a României cu un doodle special

01 Dec 2023 1838

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, de Ziua Națională a Romnâniei „Toţi aparţinem unei singure naţiuni faţă de care avem obligaţia să ne strângem rândurile şi să‑i dăm şansa unui nou început“

01 Dec 2023 681

Ziua Națională a României, marcată la Constanța. Prefectul Coșa a transmis un mesaj manifest (VIDEO)

01 Dec 2023 984

Imaginea zilei Constanța Unitatea și devotamentul într-o singură imagine- polițist însoțit de fiica sa la parada de 1 Decembrie (FOTO)

01 Dec 2023 1763

Sportul din Constanța, mesaje de Ziua Națională a României. „Oriunde, tot timpul, cu tricolorul, mândri!“ (GALERIE FOTO)

01 Dec 2023 961

Știri Constanța azi LIVE VIDEO-TEXT. Defilare militară la Constanța, de Ziua Națională a României (FOTO+VIDEO)

01 Dec 2023 3524