Ministrul Afacerilor Externe, mesaj de Ziua României „Ziua Națională este un reper fundamental pentru noi toți, fie că ne aflăm în țară sau în afara granițelor“

Bogdan Aurescu. Foto: facebookMinistrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României. 

“Cu ocazia Zilei Naționale a României, transmit urări de sănătate și prosperitate tuturor românilor. Ziua Națională este un reper fundamental pentru noi toți, fie că ne aflăm în țară sau în afara granițelor, un moment de rememorare a Actului istoric de la 1 Decembrie 1918. Indiferent de greutatea vremurilor pe care le trăim, această zi este un prilej pentru reafirmarea conștiinței și unității naționale, a viziunii și a obiectivelor fundamentale, inclusiv de politică externă, ale națiunii române.
Într-un context internațional dificil, marcat de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, declanșată la 24 februarie 2022, România a răspuns ferm și multidimensional în sprijinul vecinului său, Ucraina, și al cetățenilor ucraineni, în acord cu valorile democratice pe care le susținem, cu normele dreptului internațional și ale ordinii internaționale bazate pe reguli pe care le promovăm activ. Acțiunea României în acest context nu a fost trecută cu vederea la nivelul comunității internaționale, ci, dimpotrivă, ne-a conturat și mai puternic profilul unui stat activ, responsabil și solidar.
Toate eforturile noastre pentru ajutorarea Ucrainei au fost posibile datorită solidarității tuturor românilor, ceea ce demonstrează, o dată în plus, faptul că societatea română are maturitatea, forța și determinarea necesare pentru a depăși chiar și cele mai dificile crize. În plus, spre deosebire de momente precedente în istoria noastră, România de astăzi nu se confruntă singură cu aceste greutăți. România este parte din cea mai puternică alianță de securitate colectivă – NATO, și parte a Uniunii Europene, un spațiu de valori democratice și drepturi fundamentale, de prosperitate și cultură împărtășite.
Dovadă a încrederii de care se bucură țara noastră în acest context și a importanței sale la nivel regional sunt, printre altele, organizarea cu succes la București, în premieră, a Reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO, la 29-30 noiembrie 2022, precum și găzduirea Reuniunii Liderilor de la München (Munich Leaders Meeting - MLM), eveniment prestigios, care constituie formatul restrâns al Conferinței de Securitate de la München (Munich Security Conference – MSC).
2022 este, totodată, anul în care am marcat 160 de ani de la înființarea Ministerului Afacerilor Externe al României – 160 de ani de diplomație română modernă. Păstrând ca reper activitatea diplomaților care au contribuit la întemeierea României unite, democratice și moderne, acțiunea și conduita diplomatică sunt în continuare dedicate aceluiași scop fundamental de protejare și promovare a valorilor, intereselor și obiectivelor țării noastre și ale bunăstării și securității cetățenilor noștri.
Apărarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor români de peste granițe, inclusiv a celor legate de identitate, limbă, conștiință face parte din mandatul diplomației române. În acest sens, consolidarea dialogului și a legăturilor cu membrii comunităților românești constituie o linie de acțiune prioritară a diplomației române, inclusiv prin oferirea unor servicii consulare eficiente și prin susținerea promovării valorilor identității noastre culturale și spirituale.
Ziua Națională este momentul în care avem datoria să onorăm memoria tuturor celor care au contribuit la devenirea României de astăzi, amintindu-ne cu respect de voința și priceperea celor care au făcut posibilă atingerea idealului național, repere care trebuie să ne călăuzească și în atingerea obiectivelor actuale, cu speranță și încredere în viitorul pe care îl construim împreună.
La mulți ani, România!
La mulți ani tuturor românilor, oriunde s-ar afla!”


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Și la Constanța Banca Națională a României invită publicul la Zilele porților deschise

26 Apr 2023 949

ISU Giurgiu Buletin de presă -05.12.2022

05 Dec 2022 561

Cum a fost sărbătorită Ziua Națională la Constanța (GALERIE FOTO + VIDEO)

02 Dec 2022 1713

Paradă spectaculoasă a motocicliștilor, de Ziua Națională, pe străzile Constanței, în sprijinul orfanilor din centrele de copii (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Dec 2022 1279

Galerie Foto Primăria Cumpăna, evenimente dedicate Zilei Naționale a României

01 Dec 2022 1169

De Ziua Națională a României, sportivei Amalia Niță i-a fost acordat titlul de cetățean de onoare al comunei Lumina (GALERIE FOTO)

01 Dec 2022 2899

Cadre medicale decorate de președintele României de Ziua Națională a României (VIDEO

01 Dec 2022 1096

Sute de militari au participat la parada militară de Ziua Naţională a României de la Arcul de Triumf din București (VIDEO)

01 Dec 2022 896

Ceremonial militar și religios dedicat Zilei Naționale a României, la Tulcea (GALERIE FOTO)

01 Dec 2022 798

Ministrul Apărării Naționale, mesaj de Ziua Națională a României „Actul de la 1 Decembrie 1918 rămâne pentru națiunea română, în ansamblul ei, simbolul unității“

01 Dec 2022 878

LIVE VIDEO+TEXT. 104 ani de la Marea Unire Ceremonii, paradă militară și spectacol de artificii pentru celebrarea Zilei Naționale la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Dec 2022 2482

Premierul Nicolae Ciucă „La 104 de ani de la Marea Unire, ne găsim, din nou, într-un moment marcant al istoriei noastre“

01 Dec 2022 751

Să nu uităm să fim mândri că suntem români

01 Dec 2022 1032

Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României (VIDEO)

01 Dec 2022 1324

Sf. Apostol Andrei și 1 Decembrie Meniu de sărbătoare oferit de ARIMEX COMEXIM 2000 SRL, pentru pacienții din spitalele din Constanța

30 Nov 2022 1568