Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr. Foto: Facebook/Angel TîlvărMinistrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat, în zilele de 7 și 8 martie, la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE, care s-a desfășurat la Stockholm, în Suedia.
           
În cadrul reuniunii, miniștrii apărării au avut o dezbatere consistentă privind impactul global și consecințele războiului de agresiune ilegal și nejustificat al Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și perspectivele angajamentului Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei.
           

„Am condamnat şi cu acest prilej agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, evidențiind că această acțiune constituie o amenințare pentru arhitectura de securitate europeană și euro-atlantică. Am salutat rolul important al Uniunii Europene şi răspunsul cuprinzător şi structurat al acesteia la nevoile Ucrainei, în special în ceea ce privește eficiența Instrumentului European pentru Pace, și relevanța misiunii de asistență militară a Uniunii Europene în Ucraina (EUMAM)”, a spus ministrul Angel Tîlvăr.

           
De la începutul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva  Ucrainei, Uniunea Europeană, prin Instrumentul European pentru Pace, a mobilizat 3,6 miliarde EUR pentru consolidarea capabilităților și a rezilienței forțelor armate ucrainene.
           
Oficialul român a evidențiat impactul conflictului din Ucraina asupra întregii regiuni a Mării Negre, subliniind nevoia sprijinirii Republicii Moldova în fața amenințării Federației Ruse, prin consolidarea rezilienței.
           

„Considerăm că acest instrument este extrem de important pentru sprijinirea nu numai a Ucrainei, ci și a statelor expuse din regiunea Mării Negre, precum Republica Moldova. Au fost deja adoptate două măsuri de asistență în valoare de 47 de milioane de euro în beneficiul Guvernului de la Chișinău“, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

           
Instrumentul European pentru Pace a fost înființat în luna martie a anului 2021 pentru a finanța toate acțiunile Politicii Externe și de Securitate Comune în domeniile militar și de apărare, cu scopul de a preveni conflictele, de a menține pacea și de a consolida securitatea și stabilitatea internațională.
           

„Reuniunea s-a încheiat cu un prânz de lucru focalizat pe contracararea provocărilor determinate de influențele străine în teatrele de operații, la care au participat ca invitați Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, și Secretarul General Adjunct al ONU, Jean-Pierre Lacroix, precum și reprezentanți ai Parlamentului European.
           
Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate al UE, Josep Borrell, a evidențiat angajamentele operaționale şi acțiunile Uniunii Europene în Balcanii de Vest, Republica Moldova și Africa, precum și provocările influențelor străine amplificate de războiul de agresiune al Federației Ruse.
           
Ministrul Angel Tîlvăr, în intervenția sa, a subliniat necesitatea unei abordări integrate a influențelor străine maligne, dintr-o perspectivă mai largă de securitate. În acest sens, a evidențiat că demersurile coordonate şi cooperarea cu NATO și ONU sunt esențiale pentru promovarea păcii, securității şi dezvoltării. Oficialul român a subliniat importanța unei comunicări eficiente pentru a contracara propaganda diferiților actori internaționali la adresa UE și a statelor europene. De asemenea, el a evidențiat relevanța unor măsuri adaptate cerințelor partenerilor pentru a asigura un sprijin real și pentru maximizarea acțiunii externe a UE“ - au mai precizat reprezentanții MApN.

           
n marja reuniunii, ministrul apărării naționale a participat la ceremonia de semnare a Notei de aderare de către Belgia și Slovenia la proiectul PESCO Echipe de răspuns rapid la amenințările cibernetice (Cyber Rapid Response Team), la care România participă, începând cu anul 2019, alături de Croația, Estonia, Lituania, Polonia și Țările de Jos.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Angel Tîlvăr „Ca ministru al apărării naționale am fost și voi fi mereu un promotor al dialogului direct și permanent cu autoritățile Republici Moldova”

03 May 2023 511

Ministrul Apărării Naționale, în vizită oficială în Republica Moldova

02 May 2023 520

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, în vizită oficială în Republica Macedonia de Nord

25 Apr 2023 506

Ministrul apărării naționale, la reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina

21 Apr 2023 563

Ministrul Angel Tîlvăr, la 19 ani de la aderarea României la NATO- "Avem cea mai puternică garanţie de securitate"

02 Apr 2023 604

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, la reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina

20 Jan 2023 793

Ministrul apărării naționale, întrevedere cu ambasadorul Ucrainei în România

18 Jan 2023 921

Ministrul Apărării Naționale „Pentru ca România să aibă o armată performantă va fi esențial ca în 2023 să ne concentrăm și pe îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață ale militarilor noștri“

31 Dec 2022 1258

Ministrul apărării naționale, întrevedere cu omologul din Republica Coreea

23 Dec 2022 1100

Oficial! Nicolae Ciucă, amendat cu 20% din salariu, pe când era ministrul Apărării! Procesul a fost suspendat

17 Dec 2022 5012

Ministrul Apărării Naționale, mesaj de Ziua Națională a României „Actul de la 1 Decembrie 1918 rămâne pentru națiunea română, în ansamblul ei, simbolul unității“

01 Dec 2022 883

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, la vernisajul expoziției „Misiunile Militare Franceze în România”

10 Nov 2022 866

Întâlnire de lucru între miniștrii apărării și economiei. Problemele industriei de apărare din România, printre subiectele analizate

09 Nov 2022 590

Procesul militarului din Mamaia căruia i-a fost furată arma și muniția de război a început cu o amânare!

03 Nov 2022 1811

Ministrul francez al apărării, vizită în România. Când este așteptat oficialul

02 Nov 2022 742