Ministrul Apărării Naționale „Pentru ca România să aibă o armată performantă va fi esențial ca în 2023 să ne concentrăm și pe îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață ale militarilor noștri“

Foto: Facebook/Angel TâlvărMinistrul Apărării Naționale, Angel Tâlvăr a postat pe pagina sa de facebook un mesaj în care face bilanțul anului ce se încheie astăzi/

„2022 a fost un an marcat de schimbări fundamentale din punct de vedere al securității regionale și europene, determinate de războiul de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat lansat de Federația Rusă asupra Ucrainei. România a condamnat cu fermitate agresiunea forțelor ruse asupra vecinilor noștri și a susținut, încă din prima zi a invaziei, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional. Țara noastră oferă Ucrainei asistență umanitară, sprijin politic, diplomatic și economic și acționează pentru consolidarea sprijinului UE pentru țara vecină.

În anul care se încheie, Ministerul Apărării Naționale a depus eforturi pentru întărirea profilului României în cadrul NATO, ca pilon de securitate și stabilitate în regiune și întărirea apărării și asigurării securității în regiunea Mării Negre. La scurt timp după declanșarea ostilităților pe frontul din Ucraina, Alianța Nord-Atlantică a activat, pentru prima dată în istoria sa, elemente ale Forței de Răspuns a NATO, dislocând forțe și tehnică de luptă pe teritoriul țărilor aliate de pe flancul estic, inclusiv în România.

Peste 5.000 de militari aliați se instruiesc împreună cu militarii români, țara noastră fiind astfel mai bine protejată și apărată. În prezent, în România acționează Grupul de Luptă pentru Apărare Colectivă condus de Franța, ca națiune-cadru, având în compunere forțe aparținând Țărilor de Jos și Belgiei, structurile dislocate de Armata SUA - batalionul Stryker aparținând Regimentului 2 Cavalerie al SUA, dislocat de la finalul lunii februarie și elementele Diviziei 101 Aeropurtate “Screaming Eagles” și 2nd Brigade Combat Team, începând cu luna octombrie, precum și contingentele din Polonia, Portugalia și Macedonia de Nord din subordinea Brigăzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova.

În 2022, Ministerul Apărării a accelerat procesul de înzestrare și dotare cu echipamente moderne a armatei. A fost semnat contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Norvegiei, au fost recepționate echipamente aferente sistemelor HIMARS, a fost atribuit acordul-cadru de furnizare a 7 sisteme UAS-TO clasa II și au fost demarate proceduri specifice pentru alte programe importante, precum Etapa I a programului de înzestrare “Autovehicule tactice blindate de tip ușor (ATBTU)” - se arată în mesajul ministrului Apărării.

De asemenea, ministrul a vorbit și despre noul an în care Armata Româniie beneficiază de un buget majorat. 

„Pentru anul 2023, bugetul pentru apărare a fost majorat de la 2% la 2,5% din PIB, ceea ce va permite alocarea unui buget pentru înzestrare semnificativ peste procentul de 20%, în conformitate cu angajamentul NATO.
Pentru ca România să aibă o armată performantă, pe lângă asigurarea echipamentelor de ultimă generație, va fi esențial ca în 2023 să ne concentrăm și pe îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață ale militarilor noștri. Performanța profesională trebuie motivată prin condiții de muncă la nivelul celorlalte armate NATO, printr-un sistem de salarizare decent, prin pensii echitabile asigurate tuturor rezerviștilor, indiferent de data trecerii în rezervă“ - a mai transmis ministrul Apărării.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApN Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

23 Apr 2024 220

MApNConsiliul Afaceri Externe, la Luxemburg

23 Apr 2024 245

MApN Se fac înscrieri pentru cursurile de ofițeri în Armata Română! Vezi câte locuri sunt disponibile în Constanța

22 Apr 2024 461

România MApN se pregătește de a doua campanile de recrutare a soldaților. Vezi ce criterii trebuie îndeplinite

22 Apr 2024 425

MApNElemente din analiza procesului de angajare în armată a soldaților profesioniști

22 Apr 2024 242

Dosarul vizând pensia amiralului Vergil Chițac, primarul din Constanța, declinat la Curtea de Apel (MINUTA)

19 Apr 2024 828

MApN Primele aeronave F-16, cumpărate din Norvegia, au aterizat la Câmpia Turzii

19 Apr 2024 515

MApN împachetează cadouri pentru eroii supraviețuitori ai celui de-Al Doilea Război Mondial

19 Apr 2024 545

MApN23 aprilie - 165 de ani de existență a Forţelor Terestre Române

19 Apr 2024 311

MApNExercițiu de instruire cu termen scurt de notificare, în județul Tulcea

19 Apr 2024 307

Exercițiu militar de instruire cu termen scurt de notificare, în raioane din județul Tulcea

18 Apr 2024 443

LIVE TEXTAmbasadorul SUA în România, în vizită la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 824

MApNÎntâlnirea conducerii MApN cu președinții comisiilor de apărare ale Parlamentului României

17 Apr 2024 327

MApNAngel Tîlvăr- „România își exprimă recunoștința pentru sprijinul esențial oferit de Statele Unite ale Americii în asigurarea securității și apărării Flancului Estic al NATO”

17 Apr 2024 267

MApNÎntrevederea ministrului apărării naționale cu omologul din Regatul Țărilor de Jos

16 Apr 2024 256