Ministrul Apărării Naționale și secretarul general-adjunct al NATO, prezenți la expoziția „Afganistan-Chipuri ale Războiului”

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, care se află la Bruxelles în zilele de 12 și 13 februarie pentru a participa la Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, a luat parte astăzi, 12 februarie, alături de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană și de președintele Comitetului Militar al NATO, Air Chief Marshal Sir Stuart Peach, în holul central al sediului Cartierului General al NATO, la vernisarea expoziției de fotografie intitulată „Afganistan-Chipuri ale Războiului”.

Expoziția cuprinde 27 de fotografii realizate de jurnalistul român Ilie Pintea în deplasările sale în Afganistan împreună cu militarii români.

În cuvântul său, ministrul apărării naționale Nicolae-Ionel Ciucă a spus că inițiativa este una deosebită și că prezentarea expoziției la sediul NATO, după Kandahar, Los Angeles și București, este o adevărată realizare.

„Aceste fotografii ne amintesc despre fiecare dintre militarii ce se afla în spatele misiunilor și operațiilor desfășurate de către NATO, nu numai militarii români, ci și militarii aliați și parteneri, unii dintre aceștia mergând până la sacrificiul suprem.”, a precizat ministrul apărării naționale.

Ministrul apărării naționale Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat, de asemenea, importanța pe care Armata României a acordat-o asigurării, cu maximă transparență, unui flux constant de informații către opinia publică cu privire la activitățile militarilor dislocați în teatrele de operații, subliniind colaborarea excelentă cu postul public de radio din România, care a asigurat, pentru perioade lungi, prezența unor corespondenți de presă de înaltă valoare profesională, atât în Afganistan, cât și în Irak.

Secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană, a menționat, că „toată această călătorie, începută în Afganistan, locul unui război de durată în care și țara noastră are partea ei de jertfă și de glorie, nu s-a putut încheia mai bine decât aici, la Cartierul General al NATO, și acesta e felul meu de a da înapoi măcar în acest mod ceva din camaraderia și căldura pe care le-am primit de la militarii pe care i-am cunoscut în teatrul de operații, fie ei români sau din țările aliate. Misiunea Resolute Support din Afganistan este simbolul cel mai puternic al sprijinului pe care Alianța îl acordă poporului afgan, iar aceste fotografii simbolizează în ce constă acest sprijin, în mod concret și ne amintesc că sacrificiile,  precum cel al caporalului Stoica, nu au fost în zadar”.

Ilie Pintea, jurnalist la Radio România Actualități, a fost de mai multe ori în Afganistan și i-a însoțit pe militarii români în numeroase misiuni. 

„Fiindu-i dedicată unui militar căzut la datorie, cred că această expoziție ilustrează cel mai bine faptul că acest parteneriat nu este doar un concept abstract ori o colecție de documente, ci este despre oameni, care luptă și mor împreună, cu aceeași misiune: aceea de a aduce pacea. Spunem, prin onorarea unui camarad căzut la datorie, că WeAreNATO, și cred că fotografiile mele ilustrează acest concept și realizează, în plus, o paralelă între două lumi ce par atât de diferite, dar care coexistă și învață să se înțeleagă.

Mulțumesc conducerii Ministerului Apărării Naționale pentru că mi-a oferit posibilitatea să particip alături de militarii români la misiunile executate în teatrul de operații din Afganistan. Nu în ultimul rând vreau să mulțumesc colegilor mei din Radio România Actiualități că m-au sprijinit în realizarea acestui demers jurnalistic”, a spus Ilie Pintea.

Fotografiile sale sunt centrate pe oameni, fie ei militari sau civili, iar expoziția, în integralitate, este dedicată memoriei sublocotenentului post-mortem Mădălin Stoica, căzut la datorie pe 15 septembrie 2017, în urma unui atac asupra unei patrule româneşti care executa o misiune în regiunea Kandahar.

În prezent, România este una dintre cele mai importante țări contributoare la Misiunea Resolute Support, din Afganistan, cu aproximativ 760 de militari, iar Armata României a pierdut, în acest teatru de operații, 27 de eroi.

Sursa foto: Facebook/ Nicolae-Ionel Ciucă





 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă „Trebuie să continuăm politicile care promovează egalitatea de șanse și combat violența împotriva femeilor”

08 Mar 2024 320

Nicolae Ciucă „În momentul în care Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE, atunci vom fi cu adevărat uniţi în UE"

02 Mar 2024 512

LIVE VIDEO TEXT Liderii Coaliției anunță când vom merge la vot anul acesta

21 Feb 2024 886

UPDATE Preşedinţii Ciolacu şi Ciucă, vor anunţa la ora 19,00, decizia în privinţa organizării alegerilor din acest an!

21 Feb 2024 545

Românii din Spania pot avea, din acest an, dublă cetăţenie

19 Feb 2024 1144

Liderii Coaliției ar fi ajuns la un acord în privința comasării alegerilor! PNL și PSD ar avea candidați comuni la toate alegerile

19 Feb 2024 522

Nicolae Ciucă, despre organizarea alegerilor „Am întrerupt negocierile aseară, urmând a fi reluate vineri”

13 Feb 2024 652

Se va introduce serviciul militar obligatoriu în România? Anunțul președintelui Senatului, Nicolae Ciucă

13 Feb 2024 706

ARBDD Care sunt zonele alocate pescuitului pentru consumul familial din Delta Dunării

13 Feb 2024 644

Înțelegere privind comasarea alegerilor între liderii PSD și PNL

07 Feb 2024 657

Președintele PNL, Nicolae Ciucă Ideea comasării europarlamentarelor cu locale - una care poate să ne aducă o prezență mai mare la vot

03 Feb 2024 644

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă „Unirea de la 1859 este actul de creare a României şi, totodată, începutul modernizării naţionale“

24 Jan 2024 649

Nicolae Ciucă „Cel mai frumos cadou pe care putem să îl facem României de ziua Unirii Principatelor este încrederea noastră în viitorul ei“

24 Jan 2024 468

Ciucă, despre recoltarea de stuf din Delta Dunării- „Nu se execută plăţi, dacă nu sunt îndeplinite regulile“

22 Jan 2024 677

Ziua Culturii Ciucă- "Cultura a fost dintotdeauna un pilon fundamental al identității și al evoluției noastre ca națiune"

15 Jan 2024 520