Actualitate

Ministrul Apărării Naționale și secretarul general-adjunct al NATO, prezenți la expoziția „Afganistan-Chipuri ale Războiului”

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, care se află la Bruxelles în zilele de 12 și 13 februarie pentru a participa la Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, a luat parte astăzi, 12 februarie, alături de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană și de președintele Comitetului Militar al NATO, Air Chief Marshal Sir Stuart Peach, în holul central al sediului Cartierului General al NATO, la vernisarea expoziției de fotografie intitulată „Afganistan-Chipuri ale Războiului”.

Expoziția cuprinde 27 de fotografii realizate de jurnalistul român Ilie Pintea în deplasările sale în Afganistan împreună cu militarii români.

În cuvântul său, ministrul apărării naționale Nicolae-Ionel Ciucă a spus că inițiativa este una deosebită și că prezentarea expoziției la sediul NATO, după Kandahar, Los Angeles și București, este o adevărată realizare.

„Aceste fotografii ne amintesc despre fiecare dintre militarii ce se afla în spatele misiunilor și operațiilor desfășurate de către NATO, nu numai militarii români, ci și militarii aliați și parteneri, unii dintre aceștia mergând până la sacrificiul suprem.”, a precizat ministrul apărării naționale.

Ministrul apărării naționale Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat, de asemenea, importanța pe care Armata României a acordat-o asigurării, cu maximă transparență, unui flux constant de informații către opinia publică cu privire la activitățile militarilor dislocați în teatrele de operații, subliniind colaborarea excelentă cu postul public de radio din România, care a asigurat, pentru perioade lungi, prezența unor corespondenți de presă de înaltă valoare profesională, atât în Afganistan, cât și în Irak.

Secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană, a menționat, că „toată această călătorie, începută în Afganistan, locul unui război de durată în care și țara noastră are partea ei de jertfă și de glorie, nu s-a putut încheia mai bine decât aici, la Cartierul General al NATO, și acesta e felul meu de a da înapoi măcar în acest mod ceva din camaraderia și căldura pe care le-am primit de la militarii pe care i-am cunoscut în teatrul de operații, fie ei români sau din țările aliate. Misiunea Resolute Support din Afganistan este simbolul cel mai puternic al sprijinului pe care Alianța îl acordă poporului afgan, iar aceste fotografii simbolizează în ce constă acest sprijin, în mod concret și ne amintesc că sacrificiile,  precum cel al caporalului Stoica, nu au fost în zadar”.

Ilie Pintea, jurnalist la Radio România Actualități, a fost de mai multe ori în Afganistan și i-a însoțit pe militarii români în numeroase misiuni. 

„Fiindu-i dedicată unui militar căzut la datorie, cred că această expoziție ilustrează cel mai bine faptul că acest parteneriat nu este doar un concept abstract ori o colecție de documente, ci este despre oameni, care luptă și mor împreună, cu aceeași misiune: aceea de a aduce pacea. Spunem, prin onorarea unui camarad căzut la datorie, că WeAreNATO, și cred că fotografiile mele ilustrează acest concept și realizează, în plus, o paralelă între două lumi ce par atât de diferite, dar care coexistă și învață să se înțeleagă.

Mulțumesc conducerii Ministerului Apărării Naționale pentru că mi-a oferit posibilitatea să particip alături de militarii români la misiunile executate în teatrul de operații din Afganistan. Nu în ultimul rând vreau să mulțumesc colegilor mei din Radio România Actiualități că m-au sprijinit în realizarea acestui demers jurnalistic”, a spus Ilie Pintea.

Fotografiile sale sunt centrate pe oameni, fie ei militari sau civili, iar expoziția, în integralitate, este dedicată memoriei sublocotenentului post-mortem Mădălin Stoica, căzut la datorie pe 15 septembrie 2017, în urma unui atac asupra unei patrule româneşti care executa o misiune în regiunea Kandahar.

În prezent, România este una dintre cele mai importante țări contributoare la Misiunea Resolute Support, din Afganistan, cu aproximativ 760 de militari, iar Armata României a pierdut, în acest teatru de operații, 27 de eroi.

Sursa foto: Facebook/ Nicolae-Ionel Ciucă

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Videoteleconferinţă cu militarii din teatrele de operaţii și misiuni externe. Despre ce s-a discutat

30 Mar 2020 367

Primele 15 izolete produse în România, recepţionate de Ministerul Apărării Naționale

27 Mar 2020 583

Nicolae Ciucă „L-am asigurat pe preşedinte că militarii sunt pregătiţi să sprijine autorităţile“

18 Mar 2020 524

Personal medical militar, în sprijinul Direcțiilor de Sănătate Publică locale

11 Mar 2020 711

Ministrul Nicolae Ciucă, prezent la Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale UE

04 Mar 2020 1403

Vizita Majestății Sale Margareta, la MApN S-a discutat despre proiectele care se vor dezvolta cu Casa Regală

02 Mar 2020 466

Care sunt numele aflate pe masa lui Klaus Iohannis pentru funcția de prim-ministru

26 Feb 2020 628

Ministrul Apărării Nicolae Ciucă, favorit pentru funcția de premier

25 Feb 2020 1408

Nicolae Ciucă, primul membru al cabinetului Orban II care a fost avizat pozitiv în comisii. Cine sunt cei doi miniștrii cu avize negative

17 Feb 2020 799

Ministrul Apărării Naționale a participat la Conferința de Securitate de la Munchen

15 Feb 2020 997

Ministrul Apărării Naționale, întâlnire cu omologul ucrainean, în marja conferinței de la München

14 Feb 2020 514

Întâlniri bilaterale ale ministrului apărării naţionale în marja Reuniunii ministeriale a NATO

13 Feb 2020 531

Ministrul Apărării Naţionale, față în față cu cu secretarul american al apărării. Ce subiecte au dezbătut

12 Feb 2020 459

Ministrul Apărării Naționale, prezent la Reuniunea NATO de la Bruxelles

11 Feb 2020 456

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, precizări despre pensiile militarilor

09 Feb 2020 1007