Ministrul Apărării Naționale, videoconferință cu militarii din teatrele de operații şi misiuni externe

Foto: facebookMinistrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, au discutat marți, 24 octombrie, prin videoconferință, cu echipele de comandă ale structurilor românești dislocate în teatrele de operații din Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Republica Centrafricană, precum și cu cele ale detașamentelor din Bulgaria și Polonia. Videoconferința s-a înscris în seria de activități prilejuite de sărbătorirea Zilei Armatei României.
               
Potrivit MApN, militarii au prezentat situația de securitate în zonele de dislocare, cu accent pe creșterea în complexitate a provocărilor în Balcanii de Vest și pe preluarea de către elementul românesc a comenzii misiunii UE din Republica Centrafricană. În contextul rotirii detașamentelor din această perioadă, agenda convorbirilor a cuprins informări ale militarilor privind preluarea misiunilor, integrarea în structurile multinaționale, precum şi despre condițiile de viață și de muncă.

În Balcanii de Vest, România este, în prezent, țara cu cea mai mare contribuție de militari în cadrul misiunii EUFOR ALTHEA din Bosnia și Herțegovina, misiune la care asigură funcția de șef de stat major, de nivel general de brigadă și a crescut cu încă aproximativ 130 de militari contribuția la misiunea NATO KFOR, prin dislocarea unei companii din rezerva strategică la dispoziția SACEUR.

De asemenea, țara noastră are cea mai importantă contribuție cu militari la misiunea Uniunii Europene de sprijin pentru autoritățile centrafricane în domeniile consiliere strategică și educație pentru forțele de securitate (European Union Training Mission in Central African Republic - EUTM RCA), cu 32 de militari, asigurând și comanda EUTM RCA, la nivel de general de brigadă.
Dialogul cu echipele de comandă ale detașamentelor dislocate în teatrele de operații a reliefat că starea moralului este foarte bună, echipamentele corespund necesităților operative și relațiile de cooperare cu militarii aliați și parteneri se mențin la un nivel excelent.

 „Ziua Armatei României reprezintă un reper important, nu doar în calendarul tradițiilor militare, ci pentru întreaga noastră națiune, o zi în care cinstim trecutul glorios al armatei noastre, în care prețuim prezentul şi ne gândim cu speranțe la viitor. Ne mândrim foarte mult cu rezultatele pe care le obțineți în misiunile pe care vi le-ați asumat în teatrele de operații. Tot ceea ce faceți este apreciat de partenerii și aliații noștri și contribuie, zi de zi, la întărirea profilului de securitate și prestigiului României în plan internațional. Suntem în permanență concentrați pe asigurarea tuturor condițiilor de care aveți nevoie pentru îndeplinirea sarcinilor. Suntem la curent cu tot ceea ce faceți și vreau să vă mărturisesc că fiecare zi în care primim rapoarte că nu sunt probleme în teatrele de operații unde acționați este o zi bună pentru noi. Totodată, adresez mulțumiri familiilor dumneavoastră, care vă susțin”, a transmis ministrul apărării naționale.

Șeful Statului Major al Apărării a apreciat rolul pozitiv al militarilor români din teatrele de operații, subliniind că modul exemplar de îndeplinire a misiunilor a fost o constantă a ultimelor decenii. „Anul acesta, înregistrăm un vârf al participării în misiuni internaționale. Aniversarea Zilei Armatei României ne găsește într-un mediu regional de securitate extrem de provocator. În acest context, misiunile de stabilitate sunt deosebit de importante, iar devotamentul și profesionalismul colegilor noștri sunt cu atât mai apreciate”, a transmis generalul Daniel Petrescu.

La finalul întâlnirii virtuale, ministrul apărării naționale și șeful SMAp i-au felicitat pe militari cu prilejul Zilei Armatei României, le-au mulțumit pentru determinarea cu care își execută misiunile, pentru modul în care colaborează cu militarii din țările aliate și partenere și le-au urat succes în misiunile pe care le îndeplinesc.

În prezent, aproximativ 800 de militari români se află în misiuni și operații sub comandă sau mandat NATO, UE și ONU.

Citește și: 

Misiune îndeplinită!Militarii Batalionului 341 Infanterie „Constanța“ au revenit din misiunea desfășurată în teatrul de operații Bosnia și Herțegovina (GALERIE FOTO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU IașiEvenimente gestionate de către pompierii ieșeni în ultimele 48 de ore

26 Apr 2024 220

IGSUBilanțul misiunilor

25 Apr 2024 223

Aproape 160 de misiuni executate de pompierii militari din Constanța, în perioada 19-21 aprilie

22 Apr 2024 323

România MApN se pregătește de a doua campanile de recrutare a soldaților. Vezi ce criterii trebuie îndeplinite

22 Apr 2024 467

IGSUBilanțul misiunilor

22 Apr 2024 208

MApNExercițiu de instruire cu termen scurt de notificare, în județul Tulcea

19 Apr 2024 317

Exercițiu militar de instruire cu termen scurt de notificare, în raioane din județul Tulcea

18 Apr 2024 456

Ziua Porților Deschise la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale din Constanța

18 Apr 2024 452

Județul Constanța Încă o dronă a fost observată în zona Bazei Aeriene 57 „Mihail Kogălniceanu”!

18 Apr 2024 925

Ziua Porților Deschise la Academia Navală „Mircea Cel Bătrân”

18 Apr 2024 492

ISU HarghitaBilanțul misiunilor zilnice

17 Apr 2024 256

ISU Iași124 de evenimente gestionate de către pompierii ieșeni în ultimele 24 de ore

17 Apr 2024 292

#citeșteDobrogea Istoricul Ion Moiceanu, dascălul care a insuflat elevilor militari spiritul naționalist și iubirea de ȚARĂ (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 1972

ISU BihorDouă incendii produse în Bihor, în Oradea și Ortiteag

15 Apr 2024 301

ISU SuceavaIncendii de vegetație

15 Apr 2024 265