Ministrul Apărării Naționale, videoconferință cu militarii din teatrele de operații şi misiuni externe

Foto: facebookMinistrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, au discutat marți, 24 octombrie, prin videoconferință, cu echipele de comandă ale structurilor românești dislocate în teatrele de operații din Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Republica Centrafricană, precum și cu cele ale detașamentelor din Bulgaria și Polonia. Videoconferința s-a înscris în seria de activități prilejuite de sărbătorirea Zilei Armatei României.
               
Potrivit MApN, militarii au prezentat situația de securitate în zonele de dislocare, cu accent pe creșterea în complexitate a provocărilor în Balcanii de Vest și pe preluarea de către elementul românesc a comenzii misiunii UE din Republica Centrafricană. În contextul rotirii detașamentelor din această perioadă, agenda convorbirilor a cuprins informări ale militarilor privind preluarea misiunilor, integrarea în structurile multinaționale, precum şi despre condițiile de viață și de muncă.

În Balcanii de Vest, România este, în prezent, țara cu cea mai mare contribuție de militari în cadrul misiunii EUFOR ALTHEA din Bosnia și Herțegovina, misiune la care asigură funcția de șef de stat major, de nivel general de brigadă și a crescut cu încă aproximativ 130 de militari contribuția la misiunea NATO KFOR, prin dislocarea unei companii din rezerva strategică la dispoziția SACEUR.

De asemenea, țara noastră are cea mai importantă contribuție cu militari la misiunea Uniunii Europene de sprijin pentru autoritățile centrafricane în domeniile consiliere strategică și educație pentru forțele de securitate (European Union Training Mission in Central African Republic - EUTM RCA), cu 32 de militari, asigurând și comanda EUTM RCA, la nivel de general de brigadă.
Dialogul cu echipele de comandă ale detașamentelor dislocate în teatrele de operații a reliefat că starea moralului este foarte bună, echipamentele corespund necesităților operative și relațiile de cooperare cu militarii aliați și parteneri se mențin la un nivel excelent.

 „Ziua Armatei României reprezintă un reper important, nu doar în calendarul tradițiilor militare, ci pentru întreaga noastră națiune, o zi în care cinstim trecutul glorios al armatei noastre, în care prețuim prezentul şi ne gândim cu speranțe la viitor. Ne mândrim foarte mult cu rezultatele pe care le obțineți în misiunile pe care vi le-ați asumat în teatrele de operații. Tot ceea ce faceți este apreciat de partenerii și aliații noștri și contribuie, zi de zi, la întărirea profilului de securitate și prestigiului României în plan internațional. Suntem în permanență concentrați pe asigurarea tuturor condițiilor de care aveți nevoie pentru îndeplinirea sarcinilor. Suntem la curent cu tot ceea ce faceți și vreau să vă mărturisesc că fiecare zi în care primim rapoarte că nu sunt probleme în teatrele de operații unde acționați este o zi bună pentru noi. Totodată, adresez mulțumiri familiilor dumneavoastră, care vă susțin”, a transmis ministrul apărării naționale.

Șeful Statului Major al Apărării a apreciat rolul pozitiv al militarilor români din teatrele de operații, subliniind că modul exemplar de îndeplinire a misiunilor a fost o constantă a ultimelor decenii. „Anul acesta, înregistrăm un vârf al participării în misiuni internaționale. Aniversarea Zilei Armatei României ne găsește într-un mediu regional de securitate extrem de provocator. În acest context, misiunile de stabilitate sunt deosebit de importante, iar devotamentul și profesionalismul colegilor noștri sunt cu atât mai apreciate”, a transmis generalul Daniel Petrescu.

La finalul întâlnirii virtuale, ministrul apărării naționale și șeful SMAp i-au felicitat pe militari cu prilejul Zilei Armatei României, le-au mulțumit pentru determinarea cu care își execută misiunile, pentru modul în care colaborează cu militarii din țările aliate și partenere și le-au urat succes în misiunile pe care le îndeplinesc.

În prezent, aproximativ 800 de militari români se află în misiuni și operații sub comandă sau mandat NATO, UE și ONU.

Citește și: 

Misiune îndeplinită!Militarii Batalionului 341 Infanterie „Constanța“ au revenit din misiunea desfășurată în teatrul de operații Bosnia și Herțegovina (GALERIE FOTO)

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un bărbat a decedat în urma unui accident rutier în municipiul Tulcea (FOTO)

28 Feb 2024 973

ISU HarghitaIntervențiile pompierilor harghiteni din ultimele 24 de ore

27 Feb 2024 299

ISU IașiIntervenții

27 Feb 2024 258

Săptămâna Protecției Civile, marcată în perioada 26 februarie-04 martie, la Tulcea

26 Feb 2024 333

IGSUPompierii militari, la datorie pentru salvare de vieți și bunuri!

26 Feb 2024 276

Știri Constanța Unde au intervenit pompierii militari constănțeni în perioada 23-25 februarie

26 Feb 2024 386

A început votul anticipat pentru alegerile prezidențiale, în Rusia

25 Feb 2024 491

ISU HarghitaBilanțul misiunilor din ultimele 48 de ore

23 Feb 2024 300

IGSUBilanțul misiunilor zilnice

23 Feb 2024 272

Un bărbat și un minor, dispăruți în Lacul Razelm, județul Tulcea. Pompierii au început căutările (GALERIE FOTO)

23 Feb 2024 551

Vizita Brigăzii 9 Mecanizată „Mărășești" la Liceul Tehnologic ,,Nicolae Titulescu" din municipiul Medgidia, județul Constanța

22 Feb 2024 408

IGSU16 persoane salvate și peste 1.500 de misiuni gestionate în ultimele 24 de ore

22 Feb 2024 288

Știri Constanța Viceprimarul Ionuț Rusu a primit vizita delegației CIMIC România și Membri ai echipei de afaceri civile din armata SUA (FOTO)

21 Feb 2024 428

IGSUBilanțul misiunilor zilnice

21 Feb 2024 265

Constanța Pompierii ISU Dobrogea au intervenit în weekend la stingerea a opt incendii

20 Feb 2024 445