Ministrul Apărării Naționale, vizită de lucru la Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO 
  • Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a efectuat joi, 28 ianuarie, o vizită de lucru la Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO (HQ MNC-SE), care este dislocat temporar în București, potrivit unui comunicat din partea MApN.
  • În cadrul discuțiilor, ministrului Ciucă i-au fost prezentate liniile generale de efort din planul de dezvoltare al structurii care va funcționa la Sibiu, cu accent pe obiectivele principale ce vor fi realizate, gradual, până când comandamentul va deveni complet operațional, în anul 2024.
Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a efectuat joi, 28 ianuarie, o vizită de lucru la Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO (HQ MNC-SE), care este dislocat temporar în București.

Comandantul corpului, generalul-maior Cătălin Tomescu, a prezentat stadiul realizării obiectivelor ce trebuie atinse pentru declararea, în acest an, a capabilității operaționale inițiale, și pentru activarea acestei structuri de către Alianța Nord-Atlantică.

În cadrul discuțiilor, ministrului Ciucă i-au fost prezentate liniile generale de efort din planul de dezvoltare al structurii care va funcționa la Sibiu, cu accent pe obiectivele principale ce vor fi realizate, gadual, până când comandamentul va deveni complet operațional, în anul 2024.

Ministrul apărării naționale a arătat întreaga disponibilitate a conducerii MApN „pentru dezvoltarea acestei structuri multinaționale importante pentru întregul flanc estic al NATO” și a apreciat că MNC-SE „va avea un rol important în  pregătirea  elementelor de contingență în exercitarea comenzii şi controlului celorlalte structuri ale NATO de pe teritoriul României - Unitatea NATO de Integrare a Forţelor (NFIU), Brigada Multinaţională Sud-Est și Comandamentul Diviziei Multinaţionale Sud-Est - pentru a asigura legătura între nivelurile tactic şi strategic”.

 „Cele patru structuri ale NATO din țara noastră reprezintă contribuţia României la consolidarea unei posturi de descurajare şi apărare credibile a Alianţei Nord-Atlantice pe flancul estic și în Regiunea Mării Negre, a concluzionat ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat, la 16 aprilie 2020, constituirea Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO, la Sibiu, țara noastră asumându-și, astfel, rolul de națiune-cadru. HQ NMC-SE funcționează temporar în București, până la finalizarea lucrărilor de infrastructură de la Sibiu.

Comandamentul de la Sibiu, înființat la 15 iulie 2020 ca element al Structurii de Forțe a NATO, va asigura coordonarea forțelor din cadrul prezenței aliate din regiune, monitorizarea evoluțiilor din mediul de securitate, precum și o mai bună integrare operațională a forțelor aliate și a forțelor unor parteneri strategici, la criză și conflict. În același timp, va constitui atât un element regional important în planificarea, coordonarea și conducerea activităților de instruire și evaluare în cadru aliat, cât și un factor esențial de descurajare a potențialelor amenințări.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Forţelor Aeriene Române, o nouă misiune umanitară. Zbor în Germania

08 Apr 2021 696

Ministrul apărării naționale, întrevedere cu ambasadorul Canadei în România. Despre ce au discutat

12 Mar 2021 560

MApN Șeful Biroului Securității Naționale din Republica Polonă, în vizită în România

26 Feb 2021 559

S-a publicat Ordinul privind selecția personalului în vederea participării la misiuni și operații în afara teritoriului statului român

23 Feb 2021 13174

Una din teme, mediul de securitate din zona Mării Negre Discuție între Ministrul Ciucă și însărcinatul cu afaceri al SUA, David Muniz

19 Feb 2021 481

MApN Ministrul Ciucă, la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO

17 Feb 2021 627

Autoevaluarea activității Statului Major al Apărării pentru anul 2020 „Din cele 1.000 de exerciții planificate, am reușit să desfășurăm cea mai mare parte”

12 Feb 2021 635

Câini antrenați pentru detectarea persoanelor infectate cu virusul SARS-Cov-2 la Centrul Chinologic de la Sibiu

12 Feb 2021 966

Întâlnire de lucru între miniștrii Apărării și Economiei „Ne-am propus ca în 2021 să menținem același nivel al implicării industriei românești de apărare“

05 Feb 2021 1027

A murit generalul Dan Ghica-Radu!

13 Jan 2021 5661

Ministrul Ciucă, despre vaccinarea împotriva Covid 19 a militarilor activi, în rezervă și retragere

29 Dec 2020 3470

MApN Militarii îşi îndeplinesc misiunile departe de ţară și familii

23 Dec 2020 699

Nicolae Ciucă “Infectarea cu virusul Sars-Cov-2 nu se oprește de Crăciun și de Anul Nou”

22 Dec 2020 969

Nicolae Ciucă „Vaccinarea anti-COVID va începe pe 27 decembrie în România”

21 Dec 2020 713

Premierul interimar Ciucă, prezent, la inaugurarea Punctului Mobil de colectare de plasmă convalescentă

20 Dec 2020 692