Ministrul Apărării, Vasile Dîncu „Locul Republicii Moldova este în marea familie europeană“ (VIDEO)

Ministrul Apărării Vasile Dîncu și ministrul apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi. Foto: Facebook/MApNMinistrul apărării naționale, Vasile Dîncu, și ministrul apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, au avut miercuri, 8 iunie, o întâlnire oficială la sediul MApN.

Potrivit MApN, în cadrul discuţiilor, cei doi oficiali au abordat aspecte legate de mediul de securitate regional, pe fondul agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

 „Situația de securitate din Ucraina, generată de invazia nejustificată şi brutală a Federației Ruse, ne îngrijorează, pentru că aduce cu sine crize multiple. Pe lângă aspectele militare și de securitate extrem de grave, acest război crud a produs o catastrofă umanitară, o criză energetică, la care se adaugă premisele unei crize globale alimentare”, a precizat ministrul Dîncu.


În context, cei doi miniștri au evidenţiat acţiunile întreprinse pentru gestionarea numărului fără precedent de refugiaţi din Ucraina, subliniind, în acest sens, eforturile României și Republicii Moldova, precum şi mobilizarea exemplară a societăţii civile şi a cetăţenilor în primirea şi îngrijirea persoanelor care caută refugiu din calea ororilor războiului din țara vecină.

Un alt subiect important pe agenda discuțiilor a fost susținerea pe care țara noastră o asigură Republicii Moldova în parcursul de integrare în Uniunea Europeană.

„Locul Republicii Moldova este în marea familie europeană şi trebuie să fie obţinut cât mai curând statutul de stat candidat la UE. Vreau să felicit autoritățile de la Chișinău pentru rapiditatea în transmiterea celei de-a doua părți completate a chestionarului Comisiei Europene privind aderarea, lucru care evidențiază și mai mult determinarea pentru parcursul european”, a spus ministrul Dîncu.


            Cei doi oficiali au trecut în revistă aspecte de interes ale agendei bilaterale în domeniul apărării, cu accent asupra stadiului implementării proiectelor comune şi a priorităţilor de cooperare.

„România își exprimă ferm disponibilitatea și interesul de a dezvolta cooperarea cu Armata Națională a R. Moldova pentru beneficiul reciproc și pentru a sprijini eforturile acesteia privind modernizarea, creșterea capacității operaționale și a nivelului de interoperabilitate”, a făcut cunoscut ministrul Dîncu, care a evidențiat, de asemenea, în contextul discuțiilor referitoare la relațiile Republicii Moldova cu NATO, importanța „angajamentului reciproc pentru implementarea liniilor de efort aferente Pachetului de consolidare a capacității de apărare dedicat Republicii Moldova”.


Conform MApN, ministrul apărării naționale a apreciat, de asemenea, implicarea Chișinăului în consolidarea securității regionale prin participarea militarilor din Republica Moldova la misiunea aliată KFOR din Kosovo, precum și decizia de a participa, în viitorul apropiat, la misiuni ONU de menținere a păcii, respectiv la Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL).

În finalul întrevederii, cei doi oficiali au subliniat importanța menținerii unei dinamici constante a dialogului politico-militar, pentru o acţiune cât mai eficientă şi coordonată, precum şi continuarea eforturilor comune dedicate consolidării Parteneriatului Strategic dintre București și Chișinău.

Cu prilejul vizitei la MApN, ministrul Anatolie Nosatîi a conferit generalului-locotenent Marian Sima, șeful Direcției Informații Militare, medalia „Consolidarea frăției de arme”.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Imnului Național, sărbătorită în toate garnizoanele din țară

29 Jul 2022 488

Exercițiu NATO în spațiul aerian al României. Aeronavele vor zbura la joasă înălțime în județul Constanța

28 Jul 2022 600

Expoziție de tehnică militară automobilistică intitulată Ziua Motomecanizatelor la Muzeul Militar Național

28 Jul 2022 377

Tineri sportivi ai CSA Steaua, felicitați de ministrul apărării naționale

27 Jul 2022 389

Nou-născut, transportat de la Iași cu o aeronavă medicală la Pisa

27 Jul 2022 519

Șeful Statului Major al Apărării și comandantul Diviziei 101 Aeropurtată, în vizită în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța

26 Jul 2022 492

Armata Română în doliu! A murit colonelul în retragere Constantin Zaveti

25 Jul 2022 649

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană în vizită la sediul Batalionului 51 Operații Speciale „Vulturii”, din Târgu Mureș

25 Jul 2022 505

MApN Două aeronave C-27 J Spartan, configurate pentru stingerea incendiilor trimise în Slovenia în misiune de stingere a incendiilor

24 Jul 2022 626

Ministrul apărării naționale, întrevedere cu președintele Comisiei de Apărare a Adunării Naționale din Franța

21 Jul 2022 494

Pacient în stare gravă, transportat cu o aeronavă militară la un spital din Germania

21 Jul 2022 713

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, va participa la ceremonia militară și religioasă prilejuită de Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene

19 Jul 2022 456

Ministrul apărării naționale, la reuniunea aniversară „Femeile, pacea și securitatea”. Când va avea loc evenimentul

15 Jul 2022 502

Legea privind achiziția a 32 de avioane multirol, promulgată

14 Jul 2022 439

Un detașament de onoare din Brigada 30 Gardă ,,Mihai Viteazul", la parada militară organizată la Paris cu prilejul Zilei Naționale a Franței (GALERIE FOTO)

14 Jul 2022 414