Actualitate

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, la Constanţa „Plajele reabilitate cu fonduri europene pot fi închiriate“. Ce promisiuni a făcut oficialul

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a declarat, ieri, la Constanţa că plajele litoralului românesc sunt gata pentru noul sezon estival. Declaraţia ministrului a fost făcută în urma inspecţiilor plajelor de pe litoral. Nu în ultimul rând, oficialul de la Ministerul Apelor şi Pădurilor a mers în zona Eforie Nord - Eforie Sud, pentru a analiza şi a verifica lucrările de reducere a eroziunii costiere.
 
În contextul conferinţei de presă de ieri, ministrul Apelor a prezentat şi investiţiile din domeniul de activitate al Ministerului Apelor şi Pădurilor, precum şi stadiul proiectelor de investiţii destinate reducerii eroziunii costiere în Faza II, etapa 1 şi 2, care vor fi realizate prin POIM.
 
Ministrul Ioan Deneş a anunţat că a fost, în cursul zilei de joi, pe plaja din Costineşti, unde au fost  depistate cinci grinzi metalice ce pun în pericol viaţa turiştilor. „Am dispus ca aceste grinzi să fie înlăturate şi să fie amplasate panouri cu mesajul Plajă nesigură“, a spus ministrul. Mai mult, oficialul de la Ministerul Apelor şi Pădurilor a spus că vor fi trimise adrese către toţi agenţii economici care închiriază plaje, pentru a le reaminti că sunt obligaţi să respecte unele prevederi legale.
 
„Este vorba despre prezenţa pubelelor de gunoi pe plaje, precum şi de acordarea a 30 de procente din plaja închiriată celor care doresc să îşi instaleze cearşafuri. Cei care nu se vor conforma vor fi sancţionaţi. Astfel, acestor agenţi economici li se va rezilia contractul de închiriere“, a mai spus ministrul Deneş.
 

Ce presupune reducerea eroziunii costiere

 
Despre reducerea eroziunii costiere, ministrul a precizat că această acţiune este compusă din două etape. Prima etapă cuprinde zonele: stăvilare (Edighiol şi Periboina) Mamaia, Tomis (Cazino) Agigea + consolidare faleză Eforie, iar în cea de-a doua etapă - Costineşti, Olimp, Jupiter - Neptun, Balta Mangalia - Venus- Aurora, Mangalia - Saturn, 2 Mai + consolidare faleză.
 
Pentru prima etapă s-au alocat 223.205.580 de euro, iar pentru etapa a II-a - 752.397.640 de euro. „Până în 2021 vom avea 25 km de plaje cu lăţimea cuprinsă între 75 şi 100 mp, care vor fi puse la dispoziţia turiştilor“, a anunţat ministrul Apelor şi Pădurilor. „Acest proiect de reducere a eroziunii costiere este, de fapt, de redare şi răpire din Marea Neagră a aproximativ 2,5 milioane de metri pătraţi de plajă care va fi pusă la dispoziţia turiştilor după finalizarea acestui proiect. Începe de la Periboina şi se termină la 2 Mai. Sunt 11 loturi, cinci loturi în prima etapă, şase loturi în cea de-a doua etapă. (...) Totalul, aproximativ 752 de milioane de euro“, a mai punctat ministerul Deneş.
 
Pe lângă înnisipări, proiectul prevede în anumite cazuri reabilitarea unor stăvilare, consolidarea falezei şi construirea de diguri. Conform ministrului Apelor şi Pădurilor, în prima etapă a proiectului lucrările vor începe în luna ianuarie a anului viitor, iar în cea de-a doua etapă, din septembrie 2019. Contractele de finanţare de către UE, pentru suma de circa 752 de milioane de euro, vor fi semnate în decembrie 2018. Perioada de garanţie a lucrărilor va fi de 50 de ani. „După finalizarea acestui proiect, vom avea 100 de kilometri de autostradă de nisip, care va fi dată spre utilizare turiştilor“, a mai afirmat Ioan Deneş.
 
Ce a transmis UE Guvernului României
 
Ministrul Apelor şi Pădurilor a ţinut să mai precizeze că, începând cu anul acesta, plajele litoralului românesc, care au fost reabilitate cu fonduri europene, pot fi închiriate agenţilor economici, aceştia putând desfăşura activităţi comerciale pe respectivele sectoare. „Este o aparentă neclaritate. S-au făcut adrese, demersuri către Uniunea Europeană prin care am detaliat acest subiect, iar începând cu acest an, s-a primit aprobarea ca pe aceste reabilitări de plaje, din faza întâi, să poată fi închiriate. Drept urmare, plajele s-au şi închiriat, legal. Legea spune că aceste plaje se închiriază prin licitaţie. Noi, prin aceste licitaţii, închiriem plajele contra cost. Din aceşti bani, 50% merg la bugetul de stat. UE a transmis către noi, Guvernul României, că aceste plaje pot fi închiriate. Pentru că obiectul nostru de activitate nu este să avem activitate turistică, în sensul să facem noi această activitate de primire a turiştilor pe plajă, cu şezlonguri, cu umbreluţe“, a menţionat Deneş, fiind întrebat dacă nu este încălcată legislaţia europeană prin desfăşurarea de activităţi comerciale, de către agenţii economici, în primii cinci ani de la reabilitarea plajelor cu fonduri UE.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Autorităţile au luat cu asalt litoralul. Controale peste controale

22 Jun 2019 1002

Ministrul Turismului și ministrul Apelor și Pădurilor, în control pe litoralul românesc al Mării Negre (galerie foto)

21 Jun 2019 755

În plin sezon estival, şezlonguri instalate abuziv până la malul apei Senatorul Chiţac îi solicită ministrului Apelor să intervină de urgenţă (document)

19 Jun 2019 2412

Investiții în județul Constanța, pentru înființarea perdelelor forestiere pe autostrăzile A2 și A4

13 Feb 2019 542

Județul Vâlcea. 100 de stejari plantați pentru marcarea Centenarului Marii Uniri (galerie foto)

20 Nov 2018 385

Senatoarea USR Ramona Dinu îi cere explicaţii ministrului Apelor în legătură cu situaţia lacului Tăbăcărie (document)

23 Oct 2018 1325

Viorica Dăncilă, inspecţie în zonele cu risc de inundaţii - „Acordăm importanță prevenirii efectelor inundațiilor"

05 Oct 2018 524

Ministrul Ioan Deneş explică Situaţie critică în judeţul Constanţa şi Delta Dunării. Câţi mistreţi vor fi ucişi şi ce se întâmplă cu vacile localnicilor (galerie foto)

15 Aug 2018 2019

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, uimit de existenţa coşurilor de gunoi pe litoral

15 Aug 2018 1145

Ministrul Deneș, față în față cu nemulțumirile primarilor constănțeni cu privire la pesta porcină africană

14 Aug 2018 454

Constanţa. Ministrul Apelor și Pădurilor participă marţi la ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor privind evoluţia pestei porcine

13 Aug 2018 750

UPDATE. Imagini de la eveniment. Ministrul Ioan Deneş, la Prefectura Constanta, despre investiții și eroziune costieră (galerie foto)

15 Jun 2018 1163

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, va ajunge, mâine, la Constanţa. Care este scopul vizitei?

14 Jun 2018 769

Plajele, verificate de ministrul Apelor şi Pădurilor Ce mesaj le-a transmis celor care au închiriat plaje. Se va lăsa cu amenzi! (galerie foto)

27 Apr 2018 1540

Constanța. Liber la șezlonguri pe plajele extinse cu bani europeni. Ce condiție trebuie respectată

26 Apr 2018 1222