Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, la Constanţa „Plajele reabilitate cu fonduri europene pot fi închiriate“. Ce promisiuni a făcut oficialul

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a declarat, ieri, la Constanţa că plajele litoralului românesc sunt gata pentru noul sezon estival. Declaraţia ministrului a fost făcută în urma inspecţiilor plajelor de pe litoral. Nu în ultimul rând, oficialul de la Ministerul Apelor şi Pădurilor a mers în zona Eforie Nord - Eforie Sud, pentru a analiza şi a verifica lucrările de reducere a eroziunii costiere.
 
În contextul conferinţei de presă de ieri, ministrul Apelor a prezentat şi investiţiile din domeniul de activitate al Ministerului Apelor şi Pădurilor, precum şi stadiul proiectelor de investiţii destinate reducerii eroziunii costiere în Faza II, etapa 1 şi 2, care vor fi realizate prin POIM.
 
Ministrul Ioan Deneş a anunţat că a fost, în cursul zilei de joi, pe plaja din Costineşti, unde au fost  depistate cinci grinzi metalice ce pun în pericol viaţa turiştilor. „Am dispus ca aceste grinzi să fie înlăturate şi să fie amplasate panouri cu mesajul Plajă nesigură“, a spus ministrul. Mai mult, oficialul de la Ministerul Apelor şi Pădurilor a spus că vor fi trimise adrese către toţi agenţii economici care închiriază plaje, pentru a le reaminti că sunt obligaţi să respecte unele prevederi legale.
 
„Este vorba despre prezenţa pubelelor de gunoi pe plaje, precum şi de acordarea a 30 de procente din plaja închiriată celor care doresc să îşi instaleze cearşafuri. Cei care nu se vor conforma vor fi sancţionaţi. Astfel, acestor agenţi economici li se va rezilia contractul de închiriere“, a mai spus ministrul Deneş.
 

Ce presupune reducerea eroziunii costiere

 
Despre reducerea eroziunii costiere, ministrul a precizat că această acţiune este compusă din două etape. Prima etapă cuprinde zonele: stăvilare (Edighiol şi Periboina) Mamaia, Tomis (Cazino) Agigea + consolidare faleză Eforie, iar în cea de-a doua etapă - Costineşti, Olimp, Jupiter - Neptun, Balta Mangalia - Venus- Aurora, Mangalia - Saturn, 2 Mai + consolidare faleză.
 
Pentru prima etapă s-au alocat 223.205.580 de euro, iar pentru etapa a II-a - 752.397.640 de euro. „Până în 2021 vom avea 25 km de plaje cu lăţimea cuprinsă între 75 şi 100 mp, care vor fi puse la dispoziţia turiştilor“, a anunţat ministrul Apelor şi Pădurilor. „Acest proiect de reducere a eroziunii costiere este, de fapt, de redare şi răpire din Marea Neagră a aproximativ 2,5 milioane de metri pătraţi de plajă care va fi pusă la dispoziţia turiştilor după finalizarea acestui proiect. Începe de la Periboina şi se termină la 2 Mai. Sunt 11 loturi, cinci loturi în prima etapă, şase loturi în cea de-a doua etapă. (...) Totalul, aproximativ 752 de milioane de euro“, a mai punctat ministerul Deneş.
 
Pe lângă înnisipări, proiectul prevede în anumite cazuri reabilitarea unor stăvilare, consolidarea falezei şi construirea de diguri. Conform ministrului Apelor şi Pădurilor, în prima etapă a proiectului lucrările vor începe în luna ianuarie a anului viitor, iar în cea de-a doua etapă, din septembrie 2019. Contractele de finanţare de către UE, pentru suma de circa 752 de milioane de euro, vor fi semnate în decembrie 2018. Perioada de garanţie a lucrărilor va fi de 50 de ani. „După finalizarea acestui proiect, vom avea 100 de kilometri de autostradă de nisip, care va fi dată spre utilizare turiştilor“, a mai afirmat Ioan Deneş.
 
Ce a transmis UE Guvernului României
 

Ministrul Apelor şi Pădurilor a ţinut să mai precizeze că, începând cu anul acesta, plajele litoralului românesc, care au fost reabilitate cu fonduri europene, pot fi închiriate agenţilor economici, aceştia putând desfăşura activităţi comerciale pe respectivele sectoare. „Este o aparentă neclaritate. S-au făcut adrese, demersuri către Uniunea Europeană prin care am detaliat acest subiect, iar începând cu acest an, s-a primit aprobarea ca pe aceste reabilitări de plaje, din faza întâi, să poată fi închiriate. Drept urmare, plajele s-au şi închiriat, legal. Legea spune că aceste plaje se închiriază prin licitaţie. Noi, prin aceste licitaţii, închiriem plajele contra cost. Din aceşti bani, 50% merg la bugetul de stat. UE a transmis către noi, Guvernul României, că aceste plaje pot fi închiriate. Pentru că obiectul nostru de activitate nu este să avem activitate turistică, în sensul să facem noi această activitate de primire a turiştilor pe plajă, cu şezlonguri, cu umbreluţe“, a menţionat Deneş, fiind întrebat dacă nu este încălcată legislaţia europeană prin desfăşurarea de activităţi comerciale, de către agenţii economici, în primii cinci ani de la reabilitarea plajelor cu fonduri UE.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Corina Martin, reprezentant al patronatelor în turism „Vrem să facem turism , iar plaja este doar o componentă a acestui pachet turistic”

21 Feb 2024 717

Nicolae Bucovală, operator de turism „Plajele ar trebuie să se liciteze pe cel puțin zece ani” (VIDEO)

21 Feb 2024 800

LIVE Ministrul Mediului, Mircea Fechet, despre exploatarea turistică a plajelor din Constanța (FOTO+VIDEO)

21 Feb 2024 979

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, vine la Constanța

20 Feb 2024 729

Ministrul Mediului „Lansăm în consultare un program de finanţare care îşi propune să înlocuiască sobele vechi“ (video)

17 Jan 2024 713

Mircea Fechet, anunț de ultim moment despre noul Cod Silvic

12 Dec 2023 739

Ministrul Mediului Peste nouă milioane de puieţi de arbori ar urma să fie plantaţi în zonele urbane

27 Sep 2023 770

Ministrul Mediului Dialog între Academia Română și Guvern pentru conservarea urşilor bruni şi asigurarea protecţiei oamenilor

04 Sep 2023 813

Ministrul Luminița Odobescu „Mijloacele utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României“

04 Sep 2023 891

LIVE TEXT Mircea Fechet, ministrul Mediului, prezent la Constanța cu prilejul conferinței regionale „Reciclăm în România” (GALERIE FOTO)

04 Aug 2023 888

Constanța Ministrul Mediului, Mircea Fechet, participă la Conferința Regională „Reciclăm în România”

03 Aug 2023 883

Ministrul Mediului despre lucrările din Delta Dunării „România nu va fi niciodată de acord cu lucrări care să afecteze biodiversitatea în Delta Dunării“

09 Mar 2023 1226

Ministrul Mediului Noi sesiuni ale programelor "Rabla Clasic" şi "Rabla Plus" vor începe pe data de 24 martie (VIDEO)

09 Mar 2023 1257

Aplicaţia pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023, destinată persoanelor fizice, ar putea fi deschisă la sfârşitul lunii martie (VIDEO)

09 Mar 2023 1669

Ministrul Mediului, anunț de ultimă oră despre programul „Rabla local“

02 Feb 2023 1190