Ministrul Aurescu a inaugurat, la New York, expoziţia ''Parteneriatul Strategic România - SUA 25". În ce constă

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, foto: MAE Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a inaugurat vineri, 23 septembrie 2022, la sediul Institutului Cultural Român din New York, expoziția fotografică dedicată aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii.

Expoziția, care constă din 80 de fotografii, a fost organizată de ICR New York, cu sprijinul Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, al Agerpres, al Misiunii Permanente a României la ONU și al Consulatului General al României la New York.

Expoziția prezintă evoluția Parteneriatului Strategic România-SUA, de la lansare până în prezent, parcurgând cele mai importante momente de extindere și consolidare., transmite un comunicat de presă din partea MAE. 

Conceptul creativ al instalaţiei artistice care figurează în cadrul expoziției a fost realizat de către Ioana Barac, designer și creator de ornamente urbane și artă publică, membru al comunității de români din Statele Unite ale Americii.

Potrivit sursei citate, în discursul său inaugural, ministrul Bogdan Aurescu a punctat importanța Parteneriatului Strategic româno-american pentru parcursul democratic și euroatlantic al României, precum și pentru securitatea țării noastre, și a reiterat angajamentul profund al României pentru aprofundarea acestuia, pe toate dimensiunile.

Făcând o trecere în revistă a momentelor care au marcat dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, ministrul Bogdan Aurescu a amintit adoptarea, la 13 septembrie 2011, a Declarației Comune de Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI dintre România și SUA, și semnarea Acordului între România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România.

A arătat că Declarația Comună de Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI este primul document politic bilateral ce reglementează Parteneriatul Strategic cu SUA, care a determinat ulterior organizarea reuniunilor anuale ale Dialogului Strategic la București și la Washington, în timp ce Acordul privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România este primul document juridic bilateral ce menționează Parteneriatul Strategic.

De asemenea, a menționat proiectele comune din domeniul energiei nucleare civile, o evoluție recentă care vine să consolideze cooperarea bilaterală strategică dintre România și SUA, proiectul comun bazat pe tehnologia reactoarelor modulare mici fiind menţionat inclusiv de către Preşedintele Biden în discursul său recent din cadrul segmentului la nivel înalt al Adunării Generale a ONU.

Totodată, ministrul român a subliniat că Parteneriatul Strategic este consolidat și de comunitatea românească  din SUA, la eveniment fiind prezenţi şi reprezentanţi ai acesteia. A evocat faptul că cetățenii români din SUA fac mai puternice legăturile dintre cele două tări, aceștia fiind bine integrați în comunitățile lor și apreciați de partenerii americani, veritabili ambasadori ai României in Statele Unite.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se dizolvă Ammos Wave SRL, firma unde asociat era și consulul onorific al Greciei la Constanța

28 Mar 2024 235

Fostul ministru MAE, Bogdan Aurescu ales în funcția de judecător al Curții Internaționale de Justiție

09 Nov 2023 813

MAEMAE salută adoptarea primelor listări de persoane sancționate în baza regimului de sancțiuni al UE

30 May 2023 756

Ministrul afacerilor externe, mesaj cu prilejul marcării Zilei Românilor de Pretutindeni

28 May 2023 798

Fostul militar din Constanța, aflat în custodia autorităților din Libia, eliberat. Anunțul MAE

26 May 2023 1052

MAE Informare de presă

25 May 2023 637

MAEDin Agenda de lucru a MAE de miercuri, 24 mai 2023, vă semnalăm

24 May 2023 593

Ministrul Aurescu a înmânat Ordinul Național „Serviciul Credincios” lui David Muniz, fost însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei SUA la București

19 May 2023 1035

Primirea de către ministrul afacerilor externe a Grupului ambasadorilor și șefilor de misiune africani acreditați la București

19 May 2023 847

Studentă a Universității Ovidius, premiată în cadrul concursului „Tineri ambasadori ai României”, organizat de MAE

11 May 2023 1083

Ministrul Bogdan Aurescu „Sărbătorim astăzi Ziua Europei, un prilej pentru a reflecta la beneficiile proiectului european“

09 May 2023 767

MAE Continuă evacuările din Sudan și activitatea task force-ului interinstituțional convocat de ministrul afacerilor externe

03 May 2023 859

MAE salută obținerea de către România a funcției de director al Centrului pentru Cooperare în domeniul Securităţii (RACVIAC)

26 Apr 2023 1024

MAE, precizări despre românii evacuați din Sudan în contextul situației de securitate foarte dificile

24 Apr 2023 923

Fost militar din Constanţa, aflat în custodia autorităţilor din Libia. Anunţul MAE

15 Apr 2023 1234