Ministrul Bogdan Aurescu „Capitalizarea potenţialului portului Constanţa la Marea Neagră are relevanţă strategică“

Ministrul Bogdan Aurescu. Foto: FacebookMinistrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, miercuri, la reuniunea ministerială "Apel la acţiune pentru securitatea alimentară globală" ("Global Food Security Call to Action").

Cu această ocazie Bogdan Aurescu a declarat că, în contextul conflictului din Ucraina, "capitalizarea potenţialului portului Constanţa la Marea Neagră are relevanţă strategică", conform Agerpres.ro

Reuniunea este organizată la sediul ONU din New York.

"Capitalizarea potenţialului portului Constanţa la Marea Neagră are relevanţă strategică. Capacitatea portului Constanţa este semnificativă. Numai anul trecut am transportat pe mare peste 25 de milioane de tone de cereale. Astfel, Constanţa a devenit primul port în ceea ce priveşte exportul de cereale", a spus şeful diplomaţiei române.


În actualul context, a amintit el, primul transport de porumb din Ucraina de la începutul războiului a plecat din portul Constanţa la finalul lunii aprilie. "Am continuat cu alte transporturi care însumează peste 240.000 de tone de cereale din Ucraina", a completat ministrul de Externe.

Bogdan Aurescu a vorbit despre nevoia de securitate în ceea ce priveşte transportul în Marea Neagră, ceea ce înseamnă crearea unor "coridoare albastre", anume zone sigure.

"Este nevoie şi de un efort comun în ceea ce priveşte transportul cerealelor din Ucraina şi apărarea de mine în derivă. Aşadar, facem apel la un mai mare efort internaţional, o coaliţie a celor ce doresc să se implice, pentru a mobiliza susţinerea din partea cât mai multor state pentru crearea unui asemenea coridor, care să aibă şi o componentă marină, pentru transportul de produse din Ucraina, mai ales cereale, către ţări terţe care le aşteaptă", a arătat el.


Ministrul român a mai spus că este nevoie de o "operaţiune coerentă şi solidă, care să implice apărarea de mine în derivă şi neutralizarea acestora".

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi alţi înalţi oficiali au informat cu privire la exacerbarea fenomenului insecurităţii alimentare, despre impactul global al agresiunii ruse împotriva Ucrainei şi măsurile pe care ONU le are în vedere ca răspuns la provocările rezultate în acest context. Miniştrii de externe participanţi au evidenţiat nevoile umanitare actuale, axându-se pe eforturile de dezvoltare pe termen lung, necesare pentru consolidarea rezilienţei statelor afectate în contextul actual.

România s-a alăturat Declaraţiei adoptate în cadrul reuniunii ministeriale pe tema Roadmap for Global Food Security - Call to Action, care cuprinde o serie de acţiuni concrete propuse, prin care statele "cu resurse disponibile" se angajează să ia diverse măsuri, ca răspuns la criza alimentară mondială, printre care contribuţii financiare umanitare, donaţii, menţinerea pieţelor deschise şi evitarea de restricţii, sporirea producţiei de îngrăşăminte, măsuri pentru agriculturi durabile, reziliente, favorizarea inovaţiilor şi a agriculturii inovative, transparenţa şi partajarea promptă a datelor pentru monitorizarea evoluţiilor de pe piaţa globală a alimentelor.

Joi, ministrul Bogdan Aurescu va participa, la New York, şi la dezbaterea deschisă a Consiliului de Securitate al ONU cu tema "Menţinerea păcii şi securităţii internaţionale - conflict şi securitate alimentară", organizată de SUA, în calitate de preşedinte al CS ONU pentru luna mai. 

 Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se dizolvă Ammos Wave SRL, firma unde asociat era și consulul onorific al Greciei la Constanța

28 Mar 2024 678

Fostul ministru MAE, Bogdan Aurescu ales în funcția de judecător al Curții Internaționale de Justiție

09 Nov 2023 843

MAEMAE salută adoptarea primelor listări de persoane sancționate în baza regimului de sancțiuni al UE

30 May 2023 772

Ministrul afacerilor externe, mesaj cu prilejul marcării Zilei Românilor de Pretutindeni

28 May 2023 819

Fostul militar din Constanța, aflat în custodia autorităților din Libia, eliberat. Anunțul MAE

26 May 2023 1088

MAE Informare de presă

25 May 2023 655

MAEDin Agenda de lucru a MAE de miercuri, 24 mai 2023, vă semnalăm

24 May 2023 619

Ministrul Aurescu a înmânat Ordinul Național „Serviciul Credincios” lui David Muniz, fost însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei SUA la București

19 May 2023 1053

Primirea de către ministrul afacerilor externe a Grupului ambasadorilor și șefilor de misiune africani acreditați la București

19 May 2023 863

Studentă a Universității Ovidius, premiată în cadrul concursului „Tineri ambasadori ai României”, organizat de MAE

11 May 2023 1126

Ministrul Bogdan Aurescu „Sărbătorim astăzi Ziua Europei, un prilej pentru a reflecta la beneficiile proiectului european“

09 May 2023 806

MAE Continuă evacuările din Sudan și activitatea task force-ului interinstituțional convocat de ministrul afacerilor externe

03 May 2023 904

MAE salută obținerea de către România a funcției de director al Centrului pentru Cooperare în domeniul Securităţii (RACVIAC)

26 Apr 2023 1048

MAE, precizări despre românii evacuați din Sudan în contextul situației de securitate foarte dificile

24 Apr 2023 949

Fost militar din Constanţa, aflat în custodia autorităţilor din Libia. Anunţul MAE

15 Apr 2023 1258