Ministrul Costel Alexe „Pădurea este o resursă regenerabilă, pe care avem datoria să o protejăm printr-un management sustenabil“

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe, a avut consultări cu specialiștii din cadrul ministerului, precum și cu mai mulți operatori economici, organizații și asociații, pentru a se analiza varianta stopării tăierilor legale din păduri, pe durata stării de urgență, solicitată de o parte din societatea civilă.

„Înteleg emoția și temerile oamenilor. Tocmai de aceea, am inclus, în ultima ordonanță militară emisă, prezența gărzilor forestiere la verificarea transportului de material lemnos. Am emis un ordin de ministru prin care li se retrage atestatul de exploatare tuturor celor care taie lemn ilegal”, spune demnitarul.

După analizarea aprofundată a situației, s-a constatat că măsura interzicerii tăierilor legale pe durata stării de urgență nu ar fi benefică pentru oameni, mediu și economie.

„Studiul de impact pe care l-am făcut ne-a arătat că am avea o mulțime de consecințe negative pe care țara și noi cetățenii nu ni le permitem acum”, subliniază ministrul.

Astfel, pe plan social, măsura ar afecta 3,5 milioane de gospodării din România, care se încălzesc cu lemne. Mai mult, peste 100.000 de oameni vor intra în șomaj tehnic sau vor fi concediați. O estimare a arătat că aproximativ jumătate de milion de români, care sunt direct sau indirect dependenți de sectorul silvic, ar fi sever afectați financiar și social prin aceasta măsură. Micii operatori economici, cei cu câte 10-20 angajați, vor falimenta imediat. Este vorba de 4.600 de mici firme de exploatare și 7.000 de firme de prelucrare și din industria mobilei.

Aceste consecințe ar adânci criza cu care se confruntă România acum. Pe plan economic, România ar avea mult de suferit, având în vedere faptul că sectorul forestier și al prelucrării lemnului reprezintă 3,5% din PIB.

Stoparea tăierilor legale ar avea consecințe negative și pentru mediu. Cele aproximativ două milioane de metri cubi de lemn proveniți din doborâturi de vânt ar ajunge să infesteze pădurea sănătoasă, așa cum s-a mai întâmplat și în alte țări din Europa, iar consecințele au fost extrem de grave.

52% dintre pădurile României sunt proprietate privată. Ar însemna să se dea o interdicție asupra fructificării proprietății private. Falimentul administratorilor de păduri, adică al celor care asigură acum paza, îngrijirea și regenerarea pădurilor private, ar însemna o deteriorare a pădurilor și imposibilitatea de a mai preveni tăierile ilegale.

„Nu este bine și nici constituțional să luăm această măsură extremă. Pădurea este o resursă regenerabilă, pe care avem datoria să o protejăm printr-un management sustenabil, atât pentru valorificare, cât și pentru regenerare, pentru a proteja mediul și a combate schimbările climatice. Vom sta permanent în teren pentru că stoparea tăierilor ilegale rămâne cel mai important obiectiv asumat în acest mandat!”, a mai spus ministrul Costel Alexe.


Sursa foto: wikipedia.org 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A fost descoperită o pădure fosilizată din urmă cu 290 de milioane de ani. Unde se află

21 Jun 2022 938

Județul Tulcea Intervenție de urgență în pădurea din apropierea orașului Babadag! Ce s-a întâmplat (GALERIE FOTO)

16 Jun 2022 1463

A vrut să-și pună capăt zilelor, spânzurându-se de un copac. De ce a recurs un bărbat din Argeș la acest gest extrem

04 Jun 2022 828

Soluție pentru problema transporturilor ilegale de lemn din România. Camere video amplasate la ieşirea din pădure

29 May 2022 535

Un bărbat atacat de urs în satul Văleni a ajuns la spital. Cum a reușit să se salveze

21 May 2022 849

Un urs a fost lovit de două maşini pe DN1. Animalul a fost găsit în pădure de reprezentanții DSV

14 Apr 2022 693

Incendiu în apropierea Șantierului Naval Tulcea. Focul ar fi fost pus intenționat

14 Apr 2022 623

UPDATE Un bărbat a murit după ce a fost lovit de un copac într-o exploatație forestieră

12 Apr 2022 834

500 hectare de vegetaţie şi zeci de hectare de pădure cuprinse de incendiu în Buzău. Peste 100 de pompieri şi jandarmi se luptă cu flăcările (VIDEO)

26 Mar 2022 1089

LIVE VIDEO-TEXT Europarlamentarul USR Nicu Ștefănuță susține o conferință de presă. Ce subiecte se discută

25 Mar 2022 939

Bancul zilei. Doi bețivi în pădure

20 Mar 2022 889

Incendiu într-o pădure din Odorheiu Secuiesc (GALERIE FOTO)

19 Mar 2022 702

Argeș Intervenție solicitantă pentru Paramedicii SMURD. Un bărbat rănit grav după ce un copac dintr-o pădure ar fi căzut peste el

18 Feb 2022 803

Zeci de păsări găsite spânzurate într-o pădure din România. Localnicii se tem că este un ritual satanist (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Feb 2022 2274

Un bărbat creşte în gospodărie un pui de căprioară pe care l-a salvat de la moarte "Nu îmi iubesc copiii cum o iubesc pe ea" (VIDEO)

08 Dec 2021 2090