Actualitate

Ministrul Costel Alexe „Pădurea este o resursă regenerabilă, pe care avem datoria să o protejăm printr-un management sustenabil“

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe, a avut consultări cu specialiștii din cadrul ministerului, precum și cu mai mulți operatori economici, organizații și asociații, pentru a se analiza varianta stopării tăierilor legale din păduri, pe durata stării de urgență, solicitată de o parte din societatea civilă.

„Înteleg emoția și temerile oamenilor. Tocmai de aceea, am inclus, în ultima ordonanță militară emisă, prezența gărzilor forestiere la verificarea transportului de material lemnos. Am emis un ordin de ministru prin care li se retrage atestatul de exploatare tuturor celor care taie lemn ilegal”, spune demnitarul.

După analizarea aprofundată a situației, s-a constatat că măsura interzicerii tăierilor legale pe durata stării de urgență nu ar fi benefică pentru oameni, mediu și economie.

„Studiul de impact pe care l-am făcut ne-a arătat că am avea o mulțime de consecințe negative pe care țara și noi cetățenii nu ni le permitem acum”, subliniază ministrul.

Astfel, pe plan social, măsura ar afecta 3,5 milioane de gospodării din România, care se încălzesc cu lemne. Mai mult, peste 100.000 de oameni vor intra în șomaj tehnic sau vor fi concediați. O estimare a arătat că aproximativ jumătate de milion de români, care sunt direct sau indirect dependenți de sectorul silvic, ar fi sever afectați financiar și social prin aceasta măsură. Micii operatori economici, cei cu câte 10-20 angajați, vor falimenta imediat. Este vorba de 4.600 de mici firme de exploatare și 7.000 de firme de prelucrare și din industria mobilei.

Aceste consecințe ar adânci criza cu care se confruntă România acum. Pe plan economic, România ar avea mult de suferit, având în vedere faptul că sectorul forestier și al prelucrării lemnului reprezintă 3,5% din PIB.

Stoparea tăierilor legale ar avea consecințe negative și pentru mediu. Cele aproximativ două milioane de metri cubi de lemn proveniți din doborâturi de vânt ar ajunge să infesteze pădurea sănătoasă, așa cum s-a mai întâmplat și în alte țări din Europa, iar consecințele au fost extrem de grave.

52% dintre pădurile României sunt proprietate privată. Ar însemna să se dea o interdicție asupra fructificării proprietății private. Falimentul administratorilor de păduri, adică al celor care asigură acum paza, îngrijirea și regenerarea pădurilor private, ar însemna o deteriorare a pădurilor și imposibilitatea de a mai preveni tăierile ilegale.

„Nu este bine și nici constituțional să luăm această măsură extremă. Pădurea este o resursă regenerabilă, pe care avem datoria să o protejăm printr-un management sustenabil, atât pentru valorificare, cât și pentru regenerare, pentru a proteja mediul și a combate schimbările climatice. Vom sta permanent în teren pentru că stoparea tăierilor ilegale rămâne cel mai important obiectiv asumat în acest mandat!”, a mai spus ministrul Costel Alexe.


Sursa foto: wikipedia.org 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Poliția Română. Controale și verificări, pentru protejarea pădurii. Au fost aplicate amenzi (galerie foto)

22 May 2020 448

100 de persoane vor primi pachete cu mâncare, prin intermediul Cantinei sociale din Biserica Veteranilor, Sfantul Nectarie Constanța

12 Apr 2020 1079

Fondul forestier, în atenția oamenilor legii. Ce sancțiuni au fost aplicate (galerie foto)

10 Apr 2020 360

Klaus Iohannis „Pădurile sunt aurul verde al României. Trebuie protejate și înmulțite“ (video)

06 Mar 2020 669

Klaus Iohannis participă la evenimentul Campaniei "O pădure cât o ţară"

06 Mar 2020 1095

UPDATE Incendiu puternic, la Tulcea, într-o zonă greu accesibilă (galerie foto)

24 Feb 2020 4544

APIA, precizări despre „Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”

21 Feb 2020 518

Comisia Europeană cere României să oprească defrișarea ilegală a pădurilor

13 Feb 2020 629

Banc Doi vinatori erau undeva, intr-o padure

02 Feb 2020 757

Încă nouă comune vor beneficia, anul viitor, de un sistem integrat de management al gunoiului de grajd

09 Dec 2019 490

Editorial Constanţa semafoarelor sincronizate aiurea şi a trecerilor de pietoni neinteligente

07 Dec 2019 2500

Alunele de pădure, o gustare sănătoasă

12 Nov 2019 352

UPDATE „Codrule, codruţule, unde dispari, tu, drăguţule?"

03 Nov 2019 796

Cel mai experimentat tehnic de bord al aviației MAI Maistrul militar principal Sorin Ion, din Constanţa, a salvat un copil de ziua lui

15 Sep 2019 1195

Incendiu în pădurea de salcâmi din Valu lui Traian, județul Constanța

11 Aug 2019 1748