Ministrul Energiei „Finanțare record pentru dezvoltarea proiectului SMR în România. Peste 4 miliarde de dolari“

Sursa foto: Facebook/Virgil PopescuMinistrul Energiei, Virgil Popescu a anunțat printr-un mesaj pe pagina sa de Facebook că România va primi finanțare record pentru dezvoltarea proiectului SMR în România: Peste 4 miliarde de dolari!

„Președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden a anunțat astăzi, la Summitul G7, sprijin financiar, public-privat, pentru dezvoltarea reactorului modular mic (SMR) din România, de la Doicești, în valoare de 275 milioane de dolari, din partea SUA, Japonia, Coreea de Sud și Emiratele Arabe Unite, plus emiterea a două scrisori de interes din partea U.S. International Development Finance Corporation (DFC) și U.S Export-Import Bank (EXIM), în valoare totală de 4 miliarde de dolari, respectiv 1 miliard DFC și 3 miliarde EXIM Bank.

Finanțarea acordată este parte a din Parteneriatul pentru infrastructură și investiții globale (PGII) în cadrul căruia va fi acordată suma de 600 de miliarde de dolari, până în 2027, în investiții în infrastructură în întreaga lume.

Noua finanțare vine ca o completare la grantul de 14 milioane de dolari, pe care l-a anunțat Președintele american Joe Biden în iunie 2022. Ulterior, în luna septembrie 2022 Nuclearelectrica SA și Nova Power & Gas SRL au lansat RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România. După care, în decembrie 2022, RoPower și NuScale au semnat contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie și proiectare (FEED) pentru primul SMR din România, care include evaluarea impactului asupra mediului și investigația geotehnică de subsol, evaluarea amplasamentului preferat, fosta termocentrală de la Doicești și estimareaa costurilor specifice proiectului.

De asemenea, săptămâna trecută a fost lansat, în România, primul Centru de Explorare a Energiei NuScale (Centrul E2), care găzduiește simulatorul camerei de comandă pentru centrala cu reactoare modulare mici VOYGRTM NuScale. Lansarea Centrului E2 în cadrul Facultății de Energetică a Universității Politehnica din București este o premieră europeană care reconfirmă poziția de lider a României în sectorul energiei nucleare și în dezvoltarea forței de muncă.

Țara noastră, prin compania de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas, este prima țară din Europa și a doua dupa Statele Unite ale Americii care face primii pași pentru implementarea în acest deceniu a primei centrale electrice NuScale VOYGR cu 6 module și o putere instalată de 462 MWe. Se estimează că centrala NuScale cu 6 module va asigura cca. 200 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

Le mulțumesc partenerilor americani, președintelui României Klaus Iohannis, prim - ministrului Nicolae Ciucă și președinților celor două Camere ale Parlamentului, Alina Gorghiu și Marcel Ciolacu, pentru susținerea dezvoltării programului nuclear civil al țării noastre. Decarbonare fără energie nucleară nu se poate!“ - a precizat ministrul Virgil Popescu.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Radiografia“ firmelor Iată cine vrea să supervizeze lucrările la noul sediu al Serviciului de Telecomunicații Speciale Constanța!

18 Feb 2024 1204

Decizie definitivă în cazul lui Nicolae Popescu, fost auditor public extern în Camera de Conturi Constanța, trimis în judecată de DNA (DOCUMENT+MINUTĂ)

23 Jan 2024 910

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 25 septembrie 2023

27 Sep 2023 1164

Ministrul Energiei „Cred că preţul de 68 de bani la energie electrică pentru populaţie este foarte bun“

22 May 2023 948

Gabriel Zahiu, mesaj emoționant - „Departe de casă, dar cu gândul tot la Farul! Forza Farul! Farul campioană!“ (GALERIE FOTO)

20 May 2023 5846

Surse Ministrul Energiei, Virgil Popescu, audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul Romarm

07 Mar 2023 879

Biblioteca Academiei Române Eveniment cultural de neratat! Expoziția „Oltenia de acum un secol în fotografiile Al. Tzigara-Samurcaș“

14 Feb 2023 1090

Ministrul Energiei, anunț de ultim moment despre declarațiile pe proprie răspundere

20 Dec 2022 1390

Ministrul Energiei „România are în plan să operaționalizeze un cablu de transport de energie electrică verde pe traseul Tuzla - Podișor“

17 Dec 2022 1053

Ministrul Energiei „România devine "un nod important" în ce priveşte energia electrică şi gazele naturale“ (VIDEO)

19 Oct 2022 1210

KazMunayGas va continua să furnizeze petrol rafinăriei sale din România

07 Oct 2022 1529

Ministrul energiei, Virgil Popescu „Finalizarea interconectorului Grecia-Bulgaria este un pas foarte important pentru designul pieței de energie din regiune“

01 Oct 2022 1144

Farul Constanța Cum a ajuns la fotbal fundașul Mihai Popescu. Ce jucător celebru, din străinătate, urmărește constant

24 Sep 2022 2542

Ionuț Stroe, PNL Liberalii „s-au obişnuit“ cu solicitarea social-democratului Mihai Tudose de a fi remaniat ministrul Energiei, Virgil Popescu

30 Aug 2022 1013

Virgil Popescu susține că „nu există probleme cu intrarea sau cu aprovizionarea cu gaze naturale în acest moment“

24 Aug 2022 1081