Ministrul Ligia Deca, despre majorarea salariilor în învățământ „Un profesor cu studii superioare debutant are acum 2.376 pe net şi ar ajunge la 2.956 net“ (VIDEO)

Ministrul Educației Ligia Deca. Foto: Facebook/Guvernul RomânieiMinistrul Educaţiei, Ligia Deca, a precizat astăzi într-o conferință la finalul ședinței de Guvern că prin ordonanța adoptată se acoperă solicitările publice ale cadrelor didactice. 

Ligia Deca a precizat care sunt salariile din prezent și cum ar fi acestea după majorarea adoptată. 

„Dacă ne referim la bază, deci fără creşterile legate de dirigenţie, învăţământ special, un profesor cu studii superioare debutant are acum, fără niciun fel de alt spor, 2.376 pe net şi ar ajunge la 2.956 tot pe net. Un profesor studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv cu experienţă între cinci şi zece ani, ar primi de la salariul actual fără niciun fel de spor, de la 2.713 va primi 3.365 net. Asta înseamnă de la 4.678 la 5.802 pe brut, iar un profesor studii superioare, grad didactic 1, peste 25 de ani vechime, va trece de la 3.985, din nou fără niciun spor, fără nicio creştere, fără gradaţie la 4.707 net”, a precizat ministrul Educației, Ligia Deca. 


Aceasta a menționat că speră ca după minivacanța de 1 Iunie și Rusalii să fie reluate cursurile. 

„Ne dorim ca, după aceste zile libere, să putem reveni cu toţii la şcoală reluând procesul educaţional. Cu toţii am fost martori, în ultimele două săptămâni, a unor mişcări de protest în rândul cadrelor didactice şi a personalului din învăţământ care au adus în prim plan nevoia de sprijin pentru educaţie. Am auzit vocea tuturor şi demersurile realizate de către coaliţie şi puse în fapt de către Guvernul României sunt un semn. În acest sens, am comunicat zilnic, uneori de mai multe ori pe zi, în diferite formate la nivel guvernamental, dar şi la nivelul Ministerului Educaţiei cu reprezentanţii cadrelor didactice şi am căutat soluţii. Sigur că mai avem multe de făcut pentru a ajunge să avem acel sistem, însă, practic, prin actul normativ adoptat astăzi reuşim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice. Creşterile salariale reprezintă măsura cu efect imediat, acel 1000 lei brut adăugat în baza salarială pentru cadrele didactice şi didactice auxiliare şi cei 400 lei brut pentru personalul nedidactic“ - a mai adăugat Ligia Deca. 


În cadrul conferinței, ministrul a explicat cum se vor aplica majorările de salarii. 

„A fost asumat prin acelaşi act normativ că aceste creşteri salariale pe noua grilă care pleacă de la salariul mediu brut vor fi etapizate în trei tranşe: 40% de la 1 ianuarie anul viitor, urmând ca celelalte două tranşee să fie egale pe următorii doi ani. O menţiune: impactul bugetar total pentru ordonanţa de urgenţă de astăzi este de aproximativ 2,16 miliarde lei. O altă precizare importantă: creşterile se aplică la salariul de bază din grilă, ceea ce înseamnă că mărirea se va reflecta în toate creşterile sau majorările salariale, care se aplică în procente. De exemplu, dirigenţia care este 10% se raportează la aceeaşi bază mărită, gradaţia de merit de care beneficiază 16% din personal didactic de predare şi didactic auxiliar, învăţământul special - creşterea corespunzătoare de 15%, învăţământul simultan, sporul de zonă sau sporul de penitenciar, toate se aplică la această bază mărită“ - a mai precizat Ligia Deca. 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.