Ministrul Mediului „Am văzut zilele trecute ce înseamnă România turistică, ce dezastru poate să rămână după turiştii iresponsabili”

Imagini după minivacanța de 1 Mai din Vama Veche
  • Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a afirmat marţi că România are "foarte mulţi cetăţeni turişti sau neturişti, iresponsabili", care nu ţin cont de regulile bunului simţ, dar nici de lege, abandonând deşeuri peste tot.

"Lansăm astăzi încă o campanie prin care ne propunem să transformăm România într-o ţara curată, o campanie care vine în sprijinul Ministerului Mediului, o campanie care este o iniţiativă venită de jos, de la nivelul acelor entităţi care sunt responsabile de implementarea obligaţiilor producătorilor care pun pe piaţă ambalaje. Am văzut zilele trecute ce înseamnă România turistică, ce dezastru poate să rămână după turiştii iresponsabili, după o singură zi de activitate turistică, după ziua de 1 Mai. Am văzut câte tone de deşeuri au fost lăsate în urmă, abandonate, de oameni iresponsabili, exact în locaţiile unde de peste o lună de zile colegii noştri de la RNP, de la Apele Române, de la autorităţile publice locale, implicate în Curăţăm România fac eforturi deosebite să schimbe faţa acestei ţări şi să arate că se poate şi altfel", a menţionat Barna Tanczos, la evenimentul de lansare a unei campanii naţionale de informare şi educare privind colectarea separată a deşeurilor de ambalaje.

Ministrul Mediului a subliniat că "din păcate avem în continuare foarte mulţi cetăţeni turişti sau neturişti, iresponsabili care nu ţin cont nici de regulile bunului simţ, nu ţin cont nici de lege, nu ţin cont nici de lucrurile învăţate acasă în cei 7 ani şi abandonează deşeuri peste tot: în cursurile de apă, pe malul mării, în zonele de plajă, în zonele unde nu are ce căuta niciun deşeu."

"Dincolo de aceste aspecte de abandon al deşeurilor şi împotriva cărora ministerul luptă şi a luat mai multe măsuri în ultima perioadă, avem provocarea colectării selective şi aici îi felicit pe cei care astăzi lansează campania: "Un' Doi Trei", o campanie prin care atragem atenţia asupra comportamentului fiecărui cetăţean acasă, în bucătărie, în casă, unde trebuie să facem colectarea selectivă sau sortarea deşeurilor în funcţie de material, în funcţie de provenienţă, pentru că efortul pe care îl depunem noi, în familie, zi de zi, se materializează într-o presiune mai mică la nivelul depozitării în gropi autorizate, se manifestă într-o eficienţă mai mare în economia circulară, se manifesta în procente, care înseamnă de fapt obligaţiile României de deviere de la groapa de colectare selectivă, de atingere de ţinte stabilite la nivel european", a precizat Barna Tanczos.

El a subliniat că orice campanie care vine de jos în sus, vine ca o iniţiativă a actorilor implicaţi în colectare, în sortare, în managementul legal şi eficient al deşeurilor, este binevenită. "Orice campanie de acest gen va fi susţinută de Ministerul Mediului pentru că pur şi simplu ne sprijină şi vine în completarea eforturilor noastre de la nivel central", a mai spus ministrul.

Barna Tanczos a amintit că în urmă cu o lună a fost lansată campania "Curăţăm România", o campanie fără precedent pentru că implică toate unităţile administrativ-teritoriale, "implica zeci de mii de angajaţi din structurile subordonate Ministerului Mediului, implica zeci de mii de voluntari, implică probabil sute de ONG-uri".

Ministrul a precizat că această campanie a fost prelungită săptămâna trecută, astfel încât să vină în sprijinul celor care în luna mai vor să mai desfăşoare astfel de activităţi de colectare a deşeurilor abandonate.

"Astăzi putem spune că în cadrul acestei campanii autorităţile locale serioase, cele care s-au implicat până acum - RNP (Regia Naţională a Pădurilor, n.r.), Apele Române, Garda de Mediu, Agenţia de Protecţie a Mediului, agenţiile judeţele, ANANP-ul (Agenţia Naţionala pentru Arii Naturale Protejate, n.r.) şi ARBDD-ul (Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, n.r.) au participat efectiv la colectare a peste 500.000 de kg de deşeuri abandonate. Am avut peste 1.500 de acţiuni de ecologizare înregistrate în sistemul nostru de monitorizare. Aproximativ 20.000 de angajaţi ai instituţiilor aflaţi în subordinea sau în coordonarea sub autoritatea Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor. Avem peste 30.000 de voluntari care au venit în sprijinul autorităţilor locale şi în sprijinul instituţiilor deconcentrate. Am început să mergem în fiecare şcoală, în fiecare clasă şi să ajungem cu acest mesaj de educare şi responsabilizare în toate şcolile din România", a adăugat ministrul Mediului.

Acesta a adăugat că, împreună cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a fost lansat un dialog verde cu elevii şi, în cadrul acestei campanii, s-a ajuns la peste 5.000 de elevi în cele 30 de zile sau 30 şi ceva de zile de când a fost lansată campania.


"Este un efort susţinut, un efort care vine să schimbe mentalităţi şi care, dincolo de pedepsele, amenzile pe care le-a stabilit ministerul în ultimele luni atât în cazul arderilor, atât în cazul abandonării deşeurilor, a necolectării selective, venim cu acest efort de conştientizare şi de educare. Ne manifestăm deschiderea totală către toţi actorii de pe această piaţă, a colectării, sortării, procesării, deşeurilor de a susţine orice campanie de acest gen.", a mai spus ministrul Mediului.

Campania naţională de informare şi educare "Un' Doi Trei" privind colectarea separată a deşeurilor de ambalaje, pentru populaţie, a fost lansată marţi, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Asociaţia OIREP Ambalaje şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Sursa AGERPRES

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fotoreportaj Primăvara își face simțită prezența în Constanța. Oamenii se bucură de soare (FOTO+VIDEO)

13 Apr 2024 501

ZIUA LIVE Semiran Abdurefi, președinte USR Mangalia, candidat la fotoliul de primar al Municipiului Mangalia (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 891

ZIUA LIVE În ce direcție se îndreaptă orașul Mangalia? (VIDEO)

09 Apr 2024 636

Nava River Adagio a adus la Constanța turiști americani

03 Apr 2024 456

OMD Mamaia Constanța Destinația Mamaia Constanța - polul distracției de pe litoral în mini-vacanța de 1 Mai și Paște (FOTO)

02 Apr 2024 703

Trei turiști, răniți în Deltă, după ce un copac a căzut peste ei

13 Mar 2024 614

Planul Roşu de Intervenţie a fost activat Zeci de turiști blocați în telescaun pe Pârtia Prislop

13 Jan 2024 897

Județul Tulcea A crescut numărul turiştilor în Munţii Măcinului. Iată de ce

04 Jan 2024 1080

Tragedie înainte de Crăciun! O persoană decedată la munte! Alte 20 de turiști, salvați de salvamontiști

25 Dec 2023 1205

Recomandări din partea CFR Călători pentru turiștii care pleacă în vacanță cu trenul!

23 Dec 2023 973

Autoritatea Navală Română Doi turiști, din Ploiești surprinși de furtună, pe brațul Sf Gheorghe

20 Nov 2023 611

Un turist francez este căutat de salvamontiști în Munții Bucegi

30 Oct 2023 905

Numărul turiștilor străini atinge un nivel record într-o destinație mediteraneană, în ciuda incendiilor și caniculei!

23 Oct 2023 851

Direcția Județeană de Statistică (DJS) Constanța În august, a crescut numărul de turiști străini, pe litoral. Județul Constanța se află în fruntea clasamentului la sosirile de turiști, la nivel național

16 Oct 2023 879

OMD Mamaia – Constanța promovează litoralul românesc la Târgul de turism internațional WTM Londra

10 Oct 2023 1036