Actualitate

Ministrul Mircea Titus Dobre, la simpozionul organizat de CCINA Constanţa „Turismul este o prioritate pentru România“. Ce a mai declarat (video)

Lipsa personalului calificat care să lucreze pe litoral, iniţierea unui proiect de lege privind exploatarea plajelor turistice de către hotelieri, încurajarea de către Ministerul Turismului a realizării unor strategii locale şi judeţene de dezvoltare şi promovare turistică şi integrarea acestora într-o strategie naţională de dezvoltare a turismului în România; promovarea turismului de litoral şi voucherele de vacanţă sunt doar câteva dintre temele abordate la simpozionul „Turismul pe litoralul românesc în sezonul 2017“.
 
Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa a organizat, ieri, în Sala de Conferinţe a Pavilionului Expoziţional Constanţa, simpozionul „Turismul pe litoralul românesc în sezonul 2017“. Tema principală a evenimentului a vizat sezonul turistic estival 2017 pe litoral - probleme de rezolvat, dar s-au discutat şi alte subiecte de interes pentru reprezentanţii din domeniul turismului.
 
Lucrările simpozionului au fost deschise de Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României. La eveniment au fost prezenţi Mircea-Titus Dobre - ministrul Turismului, primarul Decebal FăgădăuNicolae Bucovală - preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, prefectul Adrian NicolaescuDănuţ Jugănaru - directorul CCINA Constanţa, dar şi Mohammad Murad, consilierul local Aurelian Marin şi Ciprian Popescu, de la ANAT.
 
În cadrul evenimentului, omul de afaceri Nicolae Bucovală a spus că „tot ce se construieşte pe litoral trebuie să aibă avizul ministrului Turismului“.
Referitor la plaje, a susţinut că hotelierii plătesc sume mari către Apele Române pentru închirierea plajelor şi a propus ca fiecare hotel să primească o anume suprafaţă de plajă fără a achita o sumă, deoarece hotelierii nu percep bani de la turişti pentru închirierea de şezlonguri. Totodată, Bucovală afirmă că primii turişti vor veni la sfârşitul lunii aprilie, înainte de 1 mai: „Sperăm să fie staţiunea gata“.
 
Referitor la propunerea lui Nicolae Bucovală privind plajele închiriate, Mircea-Titus Dobre, ministrul Turismului, a declarat că nu are nimic împotriva acesteia şi că „trebuie demarate discuţiile în acest sens cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor“. Tot ministrul Turismului spune că este dificil de modificat structura anului şcolar. „Este corect şi ca vacanţa de iarnă să fie mai mare pentru copii, pentru a putea beneficia de turismul montan în timpul iernii“, a declarat Dobre.
 
Ministrul Turismului, despre voucherele de vacanţă
 
Înainte de activarea Comandamentului Litoral, se va merge pe prevenţii, susţine ministrul Turismului. „Vom începe cu Apele Române. Statul trebuie să ajute privatul prin acte normative coerente“, a spus oficialul Ministerului Turismului. În legătură cu voucherele de vacanţă, ministrul Dobre a declarat: „Îmi doresc să înceapă mai repede acest program, apoi vom vedea dacă trebuie aduse modificări. Eu cred că acest program este corect în proporţie de 99%. Voucherele de vacanţă vor fi bugetate la rectificarea din vară. Avem o ţară frumoasă şi trebuie să valorificăm acest lucru. Valoarea unui voucher de vacanţă este de 1.450 de lei. În proiect sunt cuprinşi 1.250.000 de bugetari, care vor primi voucher de vacanţă. Cetăţeanul va decide la ce unitate de cazare va valorifica voucherul de cazare“, a declarat ministrul Turismului.
 
În ceea ce priveşte staţiunile, ministrul Dobre a menţionat că va avea discuţii cu primarii. „Vom avea discuţii cu primăriile pentru PUZ-ul staţiunilor. Trebuie să reglementăm funcţionarea staţiunilor, pentru că altfel nu se poate“, a mai declarat ministrul Turismului.
 
Mohammad Murad, despre problemele hotelierilor
 
Omul de afaceri Mohammad Murad, prezent la eveniment, a spus că şi acum zece ani s-a discutat tot despre aceleaşi probleme. „Acum zece ani, am discutat aceleaşi probleme. Sunt convins că şi peste alţi zece ani vom discuta iar despre ele. Avem nevoie de înţelegere de la cei care ne conduc, noi muncim, investim ultimii bani pentru turişti şi avem nevoie de susţinerea morală din partea celor care ne conduc. La câtă bunăvoinţă am arătat, tot noi suntem cei pedepsiţi. Noi trăim profund turismul. Vrem să schimbăm lucrurile ca să nu ne fie ruşine atunci când turiştii vorbesc despre Bulgaria, Turcia, Grecia. Vrem să schimbăm lucrurile, pentru că România are ce oferi. Trebuie să luăm decizii corecte. Asta este realitatea. Eu m-aş bucura ca, în prezent, Camera de Comerţ să fie garantul dintre mediul public şi cel privat“, a declarat Mohammad Murad.
 
Tot el a mai precizat că hotelierii doresc o susţinere din partea autorităţilor. „La câte taxe plătim, la câte investiţi facem, la câtă bunăvoinţă am arătat, vrem un sprijin corect de la autorităţi. Nu putem aştepta şase luni ca primarul să semneze o autorizaţie pentru refacerea unei faţade la hotel. Nu e corect. Hai să stăm la aceeaşi masă şi să luăm decizii corecte. Orice taxă introdusă în România intră în vigoare a doua zi, iar dacă o taxă este scoasă, aşteptăm şase luni ca să intre în vigoare normele. Vreau să facem întâlniri la care să stăm la aceeaşi masă şi la care să punem pe hârtie soluţii“, a mai spus Murad.
 
Liceul Agricol Palas, transformat în centru de pregătire profesională
 
Ministrul Mircea Dobre a declarat că Ministerul Turismului va prelua Liceul Agricol Palas din Constanţa şi, prin fonduri europene, îl va reabilita, urmând ca aici să funcţioneze un centru de pregătire profesională pentru personalul necesar turismului de pe litoral. „Prin amabilitatea primarului Decebal Făgădău, până la sfârşitul anului, vom prelua Liceul Agricol Palas din Constanţa. Ulterior, cu fonduri europene, liceul va fi adus la standarde şi aici va funcţiona Centrul de Pregătire Profesională pe Litoral. Cred că este un prim pas acest lucru. Cred că, până la finalul anului 2018, vom rezolva problema personalului calificat din turism“, a punctat Mircea Dobre.
 
De asemenea, tot el a mai spus că ministerul pe care îl conduce va prelua şi Centrul de Pregătire Profesională de la Buşteni, care, în prezent, aparţine Ministerului Economiei, unde va fi instruit personalul necesar turismului montan. „În staţiuni trebuie limitat numărul magazinelor alimentare“, a mai punctat Mircea-Titus Dobre. În acest sens, ministrul Turismului a atenţionat primarii să aibă în vedere refacerea PUZ-ului pentru staţiuni.
 
„Turismul este o prioritate pentru România“
 
În urma simpozionului „Turismul pe litoralul românesc în sezonul 2017“, Mircea-Titus Dobre, ministrul Turismului, a susţinut şi o declaraţie de presă, alături de Dănuţ Jugănaru, directorul CCINA Constanţa. „Turismul este o prioritate pentru România. Voi da curs oricărei invitaţii care ţine de turism. Trebuie puse la punct nişte probleme şi să punem în aplicare proiectul şoselei de coastă. Din păcate, finanţarea a fost pierdută şi ar trebui să se solicite altă finanţare“, spune Dobre despre şoseaua de coastă. „Cei de la FPTR au venit cu o propunere: ca unităţile de cazare să primească plaja în administrare. Susţin propunerea şi voi vorbi cu ministrul Apelor, Adriana Petcu“, afirmă Dobre. Tot el spune că trebuie să-i determine pe români să-şi petreacă vacanţele în România şi, în acelaşi timp, să fie aduşi cât mai mulţi turişti străini.
 
Dobre, supărat că la simpozion nu a venit niciun reprezentant al ABADL
 
„Trebuie pus la punct tot ce înseamnă plajă în România. Mai sunt multe lucruri de făcut în turism. Este normal ca cetăţenii care deţin unităţi de cazare să intre în legalitate şi să-şi licenţieze activitatea. Multe lucruri se vor schimba când va intra în vigoare legea prevenţiei. Avem o ţară frumoasă şi trebuie să valorificăm acest lucru“, a subliniat ministrul Turismului. „Sezonul estival se poate prelungi în mod natural, dacă există cerere şi timp frumos. Nu trebuie lege pentru asta. Statul trebuie să facă politici corecte. România nu are o lege a turismului. O vom face dinamică, împreună cu cei vizaţi, cu patronatele. Vom reface comitetul consultativ în turism“, a mai declarat ministrul Turismului.
 
Continuarea investiţiilor, una dintre priorităţile ministerului Turismului
 
Dobre a anunţat că una dintre priorităţile Ministerului Turismului se referă la continuarea investiţiilor. „Trebuie realizate puncte de salvamar pe litoral. Am început cu paşi mici, dar importanţi pentru finalizarea investiţiilor“, susţine Dobre. De asemenea, a spus că are doar un secretar de stat şi aşteaptă numirea celui de-al doilea de către premierul Sorin Grindeanu.
 
Iată ce teme au fost abordate de cei prezenţi la simpozion: 
 
- Necesitatea urgentării, adoptării Normelor de aplicare a Legii nr. 170/2016;
- Lipsa personalului calificat care să lucreze pe litoral şi necesitatea de sprijin guvernamental şi al autorităţilor locale în acest sens;
- Propunere de iniţiere a unui proiect de lege privind exploatarea plajelor turistice de către hotelieri;
- Aprobarea proiectului de lege privind înfiinţarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiilor Turistice;
- Încurajarea de către Ministerului Turismului de realizare a unor strategii locale şi judeţene de dezvoltare şi promovare turistică şi integrarea acestora într-o strategie naţională de dezvoltare a turismului în România;
- Promovarea turismului de litoral, insuficienta promovare internă. Program „Re-descoperiţi România turistică“;
- Voucherele de vacanţă pentru sezonul turistic 2017;
- Necesitatea abordării unui număr mare de reglementări ce aduc atingere turismului şi elaborarea unei legi organice, care să reglementeze acest domeniu;
- Colaborarea mediului de afaceri din turism cu autorităţile publice locale;
- PUZ-ul staţiunilor turistice să respecte prevederile Direcţiei Europene care precizează că fiecare loc de cazare din staţiunile turistice să beneficieze de 26 m spaţii verzi. Necesitatea unor PUG-uri care să fie avizate şi de Ministerul Turismului;
- Propunere de trecere a atribuţiei de clasificare a staţiunilor de primire turistică la organizaţiile profesionale din turism, aşa cum se realizează în multe alte ţări;
- Necesitatea ca toate clădirile noi din staţiunile turistice de interes naţional să aibă avizul Ministerului Turismului;
- Despăgubirile către cei care revendică imobile (terenuri) în staţiunile turistice de interes naţional să nu se mai facă în natură, ci prin Fondul Proprietatea;
- Impactul structurii noului an şcolar asupra turismului de litoral şi din Delta Dunării;
- Probleme specifice turismului în Delta Dunării.
 
 

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Antreprenoriatul - soluţie durabilă pentru ocupare 120 de persoane care vor înfiinţa o afacere non-agricolă în mediul urban, instruite de CCINA Constanţa

16 Mar 2018 445

Proiect cu fonduri europene lansat la CCINA Constanța. Ce obiectiv are și care este valoarea acestuia

15 Mar 2018 365

CCINA Constanţa, anunţ important Situație de forță majoră pentru agenţii economici

28 Feb 2018 506

Mobilitatea forţei de muncă, în atenţia CCINA Constanţa şi a Asociaţiei Industriaşilor din Bulgaria. Primele rezultate

09 Feb 2018 826

Rezultatele proiectului de promovare a patrimoniului cultural, prezentate de CCINA Constanţa şi Asociaţia Municipalităţilor Dunărene din Bulgaria (galerie foto)

01 Feb 2018 1067

Oferte speciale la TINIMTEX, ediţia de iarnă, organizată de CCINA Constanţa

23 Jan 2018 2427

Eveniment la CCINA Constanţa Proiectul „O economie care protejează moştenirea naturală şi culturală în România şi Bulgaria“, la final

16 Dec 2017 402

Ziua Porţilor Deschise 2017, marcată de CCINA Constanţa printr-un seminar despre protecţia datelor personale Dănuţ Jugănaru - „Este un subiect delicat“ (galerie foto)

13 Dec 2017 945

Ziua Porţilor Deschise 2017, la CCINA Constanţa

12 Dec 2017 751

Seminar în cadrul „Zilei porţilor deschise 2017“, eveniment organizat de Centrul Enterprise Europe Network din cadrul CCINA Constanţa

08 Dec 2017 357

Festivitate organizată de CCINA Constanţa şi OSIM Bucureşti Trofeul creativităţii, adjudecat, la această ediţie, de Triton SRL (galerie foto)

29 Nov 2017 633

Organizată de CCINA Constanţa, festivitatea „Trofeul Creativităţii, la cea de-a XV-a ediţie

28 Nov 2017 650

Constănţenii, invitaţi de CCINA la ediţia de iarnă a TINIMTEX

21 Nov 2017 728

CCINA Constanţa şi Camera de Comerţ şi Industrie Dobrich, parteneri într-un proiect privind promovarea mobilităţii forţei de muncă (galerie foto)

16 Nov 2017 1495

Mesta Marmură şi Travertin SRL şi Solid House SRL, în Topul Naţional al Firmelor Private din România şi în Topul Judeţean al Societăţilor din Judeţul Constanţa 2016 (galerie foto)

03 Nov 2017 2931

Rompetrol Rafinare, premiată de CCINA Constanţa pentru cifra de afaceri, profitul brut și valoarea exporturilor din 2016

03 Nov 2017 949

Curs de agricultură ecologică, organizat de CCINA Constanţa

03 Nov 2017 614

LIVE TEXT Imagini de la eveniment. CCINA Constanţa premiază performanţa în afaceri. Topul judeţean al societăţilor, la cea de-a XXIV-a ediţie. Cine a ocupat primele locuri (galerie foto)

02 Nov 2017 2683

Modificări în structura Expolitoral SRL, deţinută de CCINA Constanţa

30 Oct 2017 817

Zeci de oferte la Târgul Mobila Expo 2017, organizat de CCINA Constanţa (galerie foto)

20 Oct 2017 2829

CCINA Constanţa invită Târg de produse şi servicii eco, „Exponatura - Trăieşte Sănătos“, la cea de-a V-a ediţie

18 Oct 2017 1239

UPDATE Ministrul transporturilor, Alexandru Răzvan Cuc, în portul Constanţa. Participă la Silk Road Summit (galerie foto+video)

05 Oct 2017 1473

Eveniment la nivel înalt, găzduit de CCINA Republica Kazahstan şi-a deschis consulat onorific la Constanţa (galerie foto)

29 Sep 2017 3263

Organizat de CCINA, Târgul TINIMTEX revine la Constanţa. Peste 220 de firme, prezente la eveniment

19 Sep 2017 2622

Două evenimente importante, la CCINA Constanţa Târgul Naţional de Îmbrăcăminte şi Încălţăminte TINIMTEX şi Târgul Imobiliar, la start

16 Sep 2017 3908

Strategii de marketing şi de promovare a unui produs turistic integrat, la CCINA Constanţa. Parteneriat cu Asociaţia „Dunărea“ din Bulgaria (galerie foto)

08 Sep 2017 1443

LIVE TEXT Eveniment CCINA Constanţa. Proiect de strategie între România şi Bulgaria (galerie foto)

07 Sep 2017 803

Primăria Constanţa, membru colectiv al CCINA Care este cotizaţia anuală plătită de la buget

23 Aug 2017 670

Seminar interactiv la Camera de Comerț, Industrie, Navigație şi Agricultură Constanţa. Până când te poţi înscrie

10 Aug 2017 774

Două cursuri noi la CCINA Constanţa

03 Jul 2017 2160

Constanţa. Accident rutier pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, în zona CCINA. Un taxi s-a răsturnat în urma impactului (galerie foto+video)

24 Jun 2017 8965

Balul Oamenilor de Afaceri din Constanţa a ajuns la a treia ediţie. Cine sunt cei premiaţi (galerie foto)

16 Jun 2017 5493

Eveniment ajuns la cea de-a XX-a ediţie Salonul Nautic şi Auto Tomis Yacht 2017, locul în care se reîntâlnesc cei pasionaţi de mare şi aventură (galerie foto)

16 Jun 2017 4508

Seară specială cu delicatese şi program artistic, oferită de CCINA. O nouă ediţie a Balului Oamenilor de Afaceri, la Constanţa

16 Jun 2017 3333

Investitorul Bela Tănase, care dorea să construiască lângă CCINA, mai bifează o afacere imobiliară. De data asta, în Mamaia

15 Jun 2017 2694

Spectacol estival la malul mării Salonul Nautic şi Auto Tomis Yacht, organizat de CCINA, la o nouă ediţie

13 Jun 2017 1390

CCINA, gazda unei conferinţe despre arbitraj Ştefan Deaconu - „Arbitrajul este o formă elegantă de soluţionare a litigiilor comerciale“ (galerie foto)

10 Jun 2017 1369

CCINA Constanţa vine în ajutorul agricultorilor 80 de expozanţi prezintă utilaje de ultimă generaţie la Târgul ExpoAgroUtil (galerie foto)

09 Jun 2017 1317

CCINA Constanţa, gazda conferinţei „Arbitrajul comercial intern și internațional“

31 May 2017 1784

Târgul Expoagroutil, la o nouă ediţie. CCINA Constanţa vine în ajutorul agricultorilor

30 May 2017 1197

Consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Uygar Mustafa Sertel, în vizită la CCINA. Ce subiecte au fost dezbătute (galerie foto)

20 May 2017 878

Al optulea magazin Praktiker România, remodelat Omer Susli - „Magazinul din Constanţa performează foarte bine, de aceea a fost modernizat“ (galerie foto)

16 May 2017 6044

În căutarea ţinutei pentru balul de absolvire CCINA Constanţa aşteaptă tinerii la Târgul Naţional TINIMTEX (galerie foto)

11 May 2017 1372

Târgul Naţional de Îmbrăcăminte și Încălţăminte TINIMTEX şi-a deschis porţile pentru constănţeni (galerie foto)

10 May 2017 1277

Prima ediţie a Târgului Imobiliar, organizată de CCINA Dănuţ Jugănaru - „La Constanţa, piaţa imobiliară se mişcă destul de bine“ (galerie foto)

06 May 2017 1528

Timp de trei zile, constănţenii sunt aşteptaţi la prima ediţie a Târgului Imobiliar, organizat de CCINA

05 May 2017 1119

Seminarul cu tema „Surse de finanţare pentru IMM-uri şi persoane fizice“, la CCINA Constanţa

21 Apr 2017 880

Conferinţă AFACERI.RO Constanţa 2017 - 10 mai 2017 Provocări și soluții ale mediului de afaceri dobrogean. Piață. Tehnologie. Finanțare

20 Apr 2017 1394

CCINA Constanţa Se pot constitui clase de învăţământ profesional dual pentru anul şcolar 2017-2018

13 Apr 2017 1581

Cristina Şerbu şi Cambela Prod SRL s-au adresat APM Constanţa. Este vizată o investiţie imobiliară în coasta CCINA (document)

13 Apr 2017 1579