Actualitate

Ministrul Mircea Titus Dobre, la simpozionul organizat de CCINA Constanţa „Turismul este o prioritate pentru România“. Ce a mai declarat (video)

Lipsa personalului calificat care să lucreze pe litoral, iniţierea unui proiect de lege privind exploatarea plajelor turistice de către hotelieri, încurajarea de către Ministerul Turismului a realizării unor strategii locale şi judeţene de dezvoltare şi promovare turistică şi integrarea acestora într-o strategie naţională de dezvoltare a turismului în România; promovarea turismului de litoral şi voucherele de vacanţă sunt doar câteva dintre temele abordate la simpozionul „Turismul pe litoralul românesc în sezonul 2017“.
 
Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa a organizat, ieri, în Sala de Conferinţe a Pavilionului Expoziţional Constanţa, simpozionul „Turismul pe litoralul românesc în sezonul 2017“. Tema principală a evenimentului a vizat sezonul turistic estival 2017 pe litoral - probleme de rezolvat, dar s-au discutat şi alte subiecte de interes pentru reprezentanţii din domeniul turismului.
 
Lucrările simpozionului au fost deschise de Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României. La eveniment au fost prezenţi Mircea-Titus Dobre - ministrul Turismului, primarul Decebal FăgădăuNicolae Bucovală - preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, prefectul Adrian NicolaescuDănuţ Jugănaru - directorul CCINA Constanţa, dar şi Mohammad Murad, consilierul local Aurelian Marin şi Ciprian Popescu, de la ANAT.
 
În cadrul evenimentului, omul de afaceri Nicolae Bucovală a spus că „tot ce se construieşte pe litoral trebuie să aibă avizul ministrului Turismului“.
Referitor la plaje, a susţinut că hotelierii plătesc sume mari către Apele Române pentru închirierea plajelor şi a propus ca fiecare hotel să primească o anume suprafaţă de plajă fără a achita o sumă, deoarece hotelierii nu percep bani de la turişti pentru închirierea de şezlonguri. Totodată, Bucovală afirmă că primii turişti vor veni la sfârşitul lunii aprilie, înainte de 1 mai: „Sperăm să fie staţiunea gata“.
 
Referitor la propunerea lui Nicolae Bucovală privind plajele închiriate, Mircea-Titus Dobre, ministrul Turismului, a declarat că nu are nimic împotriva acesteia şi că „trebuie demarate discuţiile în acest sens cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor“. Tot ministrul Turismului spune că este dificil de modificat structura anului şcolar. „Este corect şi ca vacanţa de iarnă să fie mai mare pentru copii, pentru a putea beneficia de turismul montan în timpul iernii“, a declarat Dobre.
 
Ministrul Turismului, despre voucherele de vacanţă
 
Înainte de activarea Comandamentului Litoral, se va merge pe prevenţii, susţine ministrul Turismului. „Vom începe cu Apele Române. Statul trebuie să ajute privatul prin acte normative coerente“, a spus oficialul Ministerului Turismului. În legătură cu voucherele de vacanţă, ministrul Dobre a declarat: „Îmi doresc să înceapă mai repede acest program, apoi vom vedea dacă trebuie aduse modificări. Eu cred că acest program este corect în proporţie de 99%. Voucherele de vacanţă vor fi bugetate la rectificarea din vară. Avem o ţară frumoasă şi trebuie să valorificăm acest lucru. Valoarea unui voucher de vacanţă este de 1.450 de lei. În proiect sunt cuprinşi 1.250.000 de bugetari, care vor primi voucher de vacanţă. Cetăţeanul va decide la ce unitate de cazare va valorifica voucherul de cazare“, a declarat ministrul Turismului.
 
În ceea ce priveşte staţiunile, ministrul Dobre a menţionat că va avea discuţii cu primarii. „Vom avea discuţii cu primăriile pentru PUZ-ul staţiunilor. Trebuie să reglementăm funcţionarea staţiunilor, pentru că altfel nu se poate“, a mai declarat ministrul Turismului.
 
Mohammad Murad, despre problemele hotelierilor
 
Omul de afaceri Mohammad Murad, prezent la eveniment, a spus că şi acum zece ani s-a discutat tot despre aceleaşi probleme. „Acum zece ani, am discutat aceleaşi probleme. Sunt convins că şi peste alţi zece ani vom discuta iar despre ele. Avem nevoie de înţelegere de la cei care ne conduc, noi muncim, investim ultimii bani pentru turişti şi avem nevoie de susţinerea morală din partea celor care ne conduc. La câtă bunăvoinţă am arătat, tot noi suntem cei pedepsiţi. Noi trăim profund turismul. Vrem să schimbăm lucrurile ca să nu ne fie ruşine atunci când turiştii vorbesc despre Bulgaria, Turcia, Grecia. Vrem să schimbăm lucrurile, pentru că România are ce oferi. Trebuie să luăm decizii corecte. Asta este realitatea. Eu m-aş bucura ca, în prezent, Camera de Comerţ să fie garantul dintre mediul public şi cel privat“, a declarat Mohammad Murad.
 
Tot el a mai precizat că hotelierii doresc o susţinere din partea autorităţilor. „La câte taxe plătim, la câte investiţi facem, la câtă bunăvoinţă am arătat, vrem un sprijin corect de la autorităţi. Nu putem aştepta şase luni ca primarul să semneze o autorizaţie pentru refacerea unei faţade la hotel. Nu e corect. Hai să stăm la aceeaşi masă şi să luăm decizii corecte. Orice taxă introdusă în România intră în vigoare a doua zi, iar dacă o taxă este scoasă, aşteptăm şase luni ca să intre în vigoare normele. Vreau să facem întâlniri la care să stăm la aceeaşi masă şi la care să punem pe hârtie soluţii“, a mai spus Murad.
 
Liceul Agricol Palas, transformat în centru de pregătire profesională
 
Ministrul Mircea Dobre a declarat că Ministerul Turismului va prelua Liceul Agricol Palas din Constanţa şi, prin fonduri europene, îl va reabilita, urmând ca aici să funcţioneze un centru de pregătire profesională pentru personalul necesar turismului de pe litoral. „Prin amabilitatea primarului Decebal Făgădău, până la sfârşitul anului, vom prelua Liceul Agricol Palas din Constanţa. Ulterior, cu fonduri europene, liceul va fi adus la standarde şi aici va funcţiona Centrul de Pregătire Profesională pe Litoral. Cred că este un prim pas acest lucru. Cred că, până la finalul anului 2018, vom rezolva problema personalului calificat din turism“, a punctat Mircea Dobre.
 
De asemenea, tot el a mai spus că ministerul pe care îl conduce va prelua şi Centrul de Pregătire Profesională de la Buşteni, care, în prezent, aparţine Ministerului Economiei, unde va fi instruit personalul necesar turismului montan. „În staţiuni trebuie limitat numărul magazinelor alimentare“, a mai punctat Mircea-Titus Dobre. În acest sens, ministrul Turismului a atenţionat primarii să aibă în vedere refacerea PUZ-ului pentru staţiuni.
 
„Turismul este o prioritate pentru România“
 
În urma simpozionului „Turismul pe litoralul românesc în sezonul 2017“, Mircea-Titus Dobre, ministrul Turismului, a susţinut şi o declaraţie de presă, alături de Dănuţ Jugănaru, directorul CCINA Constanţa. „Turismul este o prioritate pentru România. Voi da curs oricărei invitaţii care ţine de turism. Trebuie puse la punct nişte probleme şi să punem în aplicare proiectul şoselei de coastă. Din păcate, finanţarea a fost pierdută şi ar trebui să se solicite altă finanţare“, spune Dobre despre şoseaua de coastă. „Cei de la FPTR au venit cu o propunere: ca unităţile de cazare să primească plaja în administrare. Susţin propunerea şi voi vorbi cu ministrul Apelor, Adriana Petcu“, afirmă Dobre. Tot el spune că trebuie să-i determine pe români să-şi petreacă vacanţele în România şi, în acelaşi timp, să fie aduşi cât mai mulţi turişti străini.
 
Dobre, supărat că la simpozion nu a venit niciun reprezentant al ABADL
 
„Trebuie pus la punct tot ce înseamnă plajă în România. Mai sunt multe lucruri de făcut în turism. Este normal ca cetăţenii care deţin unităţi de cazare să intre în legalitate şi să-şi licenţieze activitatea. Multe lucruri se vor schimba când va intra în vigoare legea prevenţiei. Avem o ţară frumoasă şi trebuie să valorificăm acest lucru“, a subliniat ministrul Turismului. „Sezonul estival se poate prelungi în mod natural, dacă există cerere şi timp frumos. Nu trebuie lege pentru asta. Statul trebuie să facă politici corecte. România nu are o lege a turismului. O vom face dinamică, împreună cu cei vizaţi, cu patronatele. Vom reface comitetul consultativ în turism“, a mai declarat ministrul Turismului.
 
Continuarea investiţiilor, una dintre priorităţile ministerului Turismului
 
Dobre a anunţat că una dintre priorităţile Ministerului Turismului se referă la continuarea investiţiilor. „Trebuie realizate puncte de salvamar pe litoral. Am început cu paşi mici, dar importanţi pentru finalizarea investiţiilor“, susţine Dobre. De asemenea, a spus că are doar un secretar de stat şi aşteaptă numirea celui de-al doilea de către premierul Sorin Grindeanu.
 
Iată ce teme au fost abordate de cei prezenţi la simpozion: 
 
- Necesitatea urgentării, adoptării Normelor de aplicare a Legii nr. 170/2016;
- Lipsa personalului calificat care să lucreze pe litoral şi necesitatea de sprijin guvernamental şi al autorităţilor locale în acest sens;
- Propunere de iniţiere a unui proiect de lege privind exploatarea plajelor turistice de către hotelieri;
- Aprobarea proiectului de lege privind înfiinţarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiilor Turistice;
- Încurajarea de către Ministerului Turismului de realizare a unor strategii locale şi judeţene de dezvoltare şi promovare turistică şi integrarea acestora într-o strategie naţională de dezvoltare a turismului în România;
- Promovarea turismului de litoral, insuficienta promovare internă. Program „Re-descoperiţi România turistică“;
- Voucherele de vacanţă pentru sezonul turistic 2017;
- Necesitatea abordării unui număr mare de reglementări ce aduc atingere turismului şi elaborarea unei legi organice, care să reglementeze acest domeniu;
- Colaborarea mediului de afaceri din turism cu autorităţile publice locale;
- PUZ-ul staţiunilor turistice să respecte prevederile Direcţiei Europene care precizează că fiecare loc de cazare din staţiunile turistice să beneficieze de 26 m spaţii verzi. Necesitatea unor PUG-uri care să fie avizate şi de Ministerul Turismului;
- Propunere de trecere a atribuţiei de clasificare a staţiunilor de primire turistică la organizaţiile profesionale din turism, aşa cum se realizează în multe alte ţări;
- Necesitatea ca toate clădirile noi din staţiunile turistice de interes naţional să aibă avizul Ministerului Turismului;
- Despăgubirile către cei care revendică imobile (terenuri) în staţiunile turistice de interes naţional să nu se mai facă în natură, ci prin Fondul Proprietatea;
- Impactul structurii noului an şcolar asupra turismului de litoral şi din Delta Dunării;
- Probleme specifice turismului în Delta Dunării.
 
 

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constănţenii, aşteptaţi la ediţia de iarnă a TINIMTEX, organizată de CCINA Constanţa

20 Nov 2018 863

Târg cu produse tradiţionale de Ziua Dobrogei, la Pavilionul Expoziţional. Ce surprize le sunt pregătite constănţenilor (galerie foto)

15 Nov 2018 1038

Solid House SRL, premiată de CCINA la Topul Judeţean al societăţilor din judeţul Constanţa (galerie foto)

03 Nov 2018 742

LIVE TEXT. Eveniment important pentru oamenii de afaceri Firmele de top din judeţ, răsplătite de CCINA Constanţa (galerie foto+video)

01 Nov 2018 1228

CCINA Constanța ne invită la Zilele Dobrogei - expoziție de produse, gastronomie și vinuri din Dobrogea

25 Oct 2018 1024

Târgul TINIMTEX, specializat pe articole din piele şi blană, organizat de CCINA Constanţa, îşi deschide porţile

23 Oct 2018 2760

În premieră CJC, CCINA şi Primăria Constanţa organizează „Zilele Dobrogei“, în perioada 14 - 17 noiembrie, la Pavilionul Expoziţional (document)

20 Oct 2018 958

CCINA Constanţa şi Fundaţia Laufer, despre soluţiile de finanţare pentru internaţionalizarea afacerilor româneşti (galerie foto)

13 Oct 2018 930

Oameni de afaceri turci, la Constanţa Protocol de colaborare semnat între CCINA Constanţa şi CCI Iskenderun din Turcia (galerie foto)

12 Oct 2018 953

Noul Consul General al Republicii Turcia la Constanţa, în vizită la CCINA

05 Oct 2018 455

CCINA Constanţa. Întâlnire publică ʺComunicarea publică la nivelul comunității locale, factor de antrenare a corpurilor profesionaleʺ

19 Sep 2018 364

CCINA Dezvoltarea relaţiilor economice dintre firme din judeţul Constanţa şi Belarus. Ce temă s-a discutat

13 Sep 2018 518

Reprezentanţii ANAF şi contribuabilii din judeţul Constanţa si-au dat întâlnire la CCINA

10 Sep 2018 447

Despre inovaţie şi soluţii Primarul Decebal Făgădău - „Tot domeniul economic al municipiului Constanţa are nevoie de eficienţă energetică“ (galerie foto)

05 Jul 2018 1338

LIVE. Eveniment aniversar Municipiile Constanța și Brest, din Franța, 25 de ani de înfrățire (galerie foto)

03 Jul 2018 803

Noutăţi din domeniu şi oferte atractive Spectacol estival! În Portul Turistic Tomis Constanţa, a fost deschis Salonul Nautic şi Auto „Tomis Yacht“ (galerie foto)

22 Jun 2018 1204

Târg de ambarcaţiuni sportive şi de agrement în Portul Tomis din Constanţa

19 Jun 2018 1422

Eveniment de lansare a platformei Web MOWEUP, la Ruse CCINA Constanţa şi Camera de Comerţ şi Industrie Dobrich, parteneri în proiect

18 Jun 2018 1210

Bani norvegieni pentru firme româneşti. Oamenii de afaceri din Constanţa, informaţi cu privire la Programul „Dezvoltarea IMM-urilor din România“

12 Jun 2018 1994

Mai multe firme din Constanţa au primit premii de excelenţă Eleganţă şi culoare, la Balul Oamenilor de Afaceri, organizat de CCINA Constanţa (galerie foto)

11 Jun 2018 2381

Sesiune regională de informare în cadrul programului „Dezvoltarea IMM-urilor din România“, la CCINA Constanța

09 Jun 2018 619

UPDATE. Imagini de la eveniment O nouă ediție a Balului Oamenilor de Afaceri din Constanța, organizată de CCINA (galerie foto)

08 Jun 2018 3128

Furnizori internaţionali de echipamente şi servicii navale, la Europort România. Eveniment organizat de Ahoy Rotterdam Olanda, CCINA Constanţa şi Ambasada Olandei (galerie foto)

16 May 2018 1506

Eveniment la CCINA Constanţa Zeci de firme din Constanţa şi Bulgaria au pus bazele unui parteneriat de durată (galerie foto)

15 May 2018 1364

Imagini de la eveniment O noua ediţie a târgului naţional Expoagroutil, deschisă azi la Constanţa (galerie foto)

03 May 2018 8717

Cursuri de formare și perfecționare, organizate de CCINA Constanța

03 Apr 2018 1891

Servicii de asistență și consultanță în accesarea fondurilor europene și a granturilor naționale, oferite de CCINA Constanța

03 Apr 2018 1111

Patru zile de oferte şi surprize Târgul de Turism „Vacanţa“ 2018, Salonul de Dotări Hoteliere şi Târgul de Mobilă 2018, deschise oficial de CCINA (galerie foto)

23 Mar 2018 1728

Târgul de Turism „Vacanţa“ 2018, ajuns la cea de-a XI-a ediţie CCINA Constanţa vine cu oferte irezistibile pentru toată lumea

20 Mar 2018 1201

Antreprenoriatul - soluţie durabilă pentru ocupare 120 de persoane care vor înfiinţa o afacere non-agricolă în mediul urban, instruite de CCINA Constanţa

16 Mar 2018 1162

Proiect cu fonduri europene lansat la CCINA Constanța. Ce obiectiv are și care este valoarea acestuia

15 Mar 2018 806

CCINA Constanţa, anunţ important Situație de forță majoră pentru agenţii economici

28 Feb 2018 720

Mobilitatea forţei de muncă, în atenţia CCINA Constanţa şi a Asociaţiei Industriaşilor din Bulgaria. Primele rezultate

09 Feb 2018 1171

Rezultatele proiectului de promovare a patrimoniului cultural, prezentate de CCINA Constanţa şi Asociaţia Municipalităţilor Dunărene din Bulgaria (galerie foto)

01 Feb 2018 1536

Oferte speciale la TINIMTEX, ediţia de iarnă, organizată de CCINA Constanţa

23 Jan 2018 2833

Eveniment la CCINA Constanţa Proiectul „O economie care protejează moştenirea naturală şi culturală în România şi Bulgaria“, la final

16 Dec 2017 686

Ziua Porţilor Deschise 2017, marcată de CCINA Constanţa printr-un seminar despre protecţia datelor personale Dănuţ Jugănaru - „Este un subiect delicat“ (galerie foto)

13 Dec 2017 1320

Ziua Porţilor Deschise 2017, la CCINA Constanţa

12 Dec 2017 1016

Seminar în cadrul „Zilei porţilor deschise 2017“, eveniment organizat de Centrul Enterprise Europe Network din cadrul CCINA Constanţa

08 Dec 2017 592

Festivitate organizată de CCINA Constanţa şi OSIM Bucureşti Trofeul creativităţii, adjudecat, la această ediţie, de Triton SRL (galerie foto)

29 Nov 2017 991

Organizată de CCINA Constanţa, festivitatea „Trofeul Creativităţii, la cea de-a XV-a ediţie

28 Nov 2017 871

Constănţenii, invitaţi de CCINA la ediţia de iarnă a TINIMTEX

21 Nov 2017 964

CCINA Constanţa şi Camera de Comerţ şi Industrie Dobrich, parteneri într-un proiect privind promovarea mobilităţii forţei de muncă (galerie foto)

16 Nov 2017 1936

Mesta Marmură şi Travertin SRL şi Solid House SRL, în Topul Naţional al Firmelor Private din România şi în Topul Judeţean al Societăţilor din Judeţul Constanţa 2016 (galerie foto)

03 Nov 2017 3705

Rompetrol Rafinare, premiată de CCINA Constanţa pentru cifra de afaceri, profitul brut și valoarea exporturilor din 2016

03 Nov 2017 1286

Curs de agricultură ecologică, organizat de CCINA Constanţa

03 Nov 2017 832

LIVE TEXT Imagini de la eveniment. CCINA Constanţa premiază performanţa în afaceri. Topul judeţean al societăţilor, la cea de-a XXIV-a ediţie. Cine a ocupat primele locuri (galerie foto)

02 Nov 2017 3211

Modificări în structura Expolitoral SRL, deţinută de CCINA Constanţa

30 Oct 2017 1454

Zeci de oferte la Târgul Mobila Expo 2017, organizat de CCINA Constanţa (galerie foto)

20 Oct 2017 3214

CCINA Constanţa invită Târg de produse şi servicii eco, „Exponatura - Trăieşte Sănătos“, la cea de-a V-a ediţie

18 Oct 2017 1452