Ministrul Muncii, anunț despre creșterea salariului minim

Creşterea salariului de bază minim brut pe ţară a fost decisă la finalul unei susţinute activităţi de analiză şi nu din pix, pe calcule electorale, a afirmat ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.

 „În ședința de Guvern de aseară a fost aprobat HG pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2020. Anul viitor, salariul brut va fi de 2230 lei lunar, adică 1346 net. O creștere de 83 lei în fiecare lună pentru cei care vor primi salariu minim. A fost mărit cel al angajaților fără studii superioare.

Al celor cu studii superioare rămâne la fel, 2350. Ideal ar fi ca nici unii nici alții să nu rămână, în timp, pe salariu minim (mai ales cei cu studii superioare) dar discuția este mult mai complexă și eu mă refer aici la ziua de ieri.

Cum am ajuns la aceaste sume? Vă asigur că nu “din pix”, pe calcule electorale, cum s-a tot făcut.

Creșterea a fost decisă la finalul unei susținute activități de analiză făcută într-un timp scurt dar cu seriozitate. Am vrut să nu se mai ia decizii de creștere fără analiza impactului. Așa că, în primele zile după preluarea guvernării, am făcut rapid un grup de lucru: Cancelaria Prim-Ministrului, Comisia Națională de Strategie și Prognoză, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Finanțelor Publice și s-a muncit ca să se livreze rezultate cât de repede posibil.

Timp în care ne-am consultat cu toți partenerii, cei prevăzuți de lege dar, de fapt, cu oricine a fost interesat și a dorit să își exprime un punct de vedere. Toate sub presiunea timpului – ne-am dorit să fim și eficienți dar și respectuoși cu angajatorii care urmăreau subiectul. Oameni care aveau nevoie să știe care este decizia finală pentru a-și putea adapta bugetele de salarii pe 2020. Eu spun că am atins ceea ce ne-am propus.

Sigur că nu este un motiv de mândrie în sine să vorbești despre o decizie administrativă pentru oamenii în nevoie (de fapt, cu foarte multe nevoi) dar este, să fim corecți, o problemă căreia a trebuit să îi dăm un răspuns pentru 2020. Vorbim despre un prag minim, normat, acum, pentru prima dată, pe o formulă obiectivă, peste care angajatorii pot oferi angajaților, după posibilități și eficiența în muncă, mai mult. Ideal ar fi ca tot mai puțini oameni să trăiască din salariul minim și pentru acest deziderat avem nevoie de o economie puternică care să ducă, natural, la o creștere a veniturilor angajaților.

Am citit multe comentarii, în ultimele săptămâni, despre (in)utilitatea stabilirii salariului minim de către Guvern. Am participat, recent, și la discuțiile Miniștrilor muncii din UE pe acestă temă. Da, se discută intens despre necesitatea unui mecanism de stabilire a salariului minim (minimum wage) valabil în țările membre UE. Unul care să țină cont de nevoile oamenilor dar și de posibilitățile angajatorilor. Sunt voci care spun că trebuie stabilit exclusiv de angajat-angajator. Nu e ușor să ajungi să fie ambele părți mulțumite.

Convingerea mea este că ajungi la o decizie acceptată de ambele părți, angajați și angajatori, prin încrederea părților și, după aceste săptămâni de lucru pe această temă, eu personal simt că a contat încrederea partenerilor în determinarea noastră de a ajunge la o soluție de stabilire corectă.


Așadar, în doar câteva săptămâni, preluând guvernarea la final de an, liberalii au făcut ceea ce au spus. Au ajuns la o Hotărâre de guvern pe salariul minim 2020, fundamentată astfel încât să detașeze politicul de acest subiect, o formulă discutată transparent, adaptată posibilităților actuale, una de la care orice discuție ulterioară va pleca mult mai profesionist,“ a postat Violeta Alexandru, pe pagina de Facebook .





Sursa foto-captura/ Facebook: Violeta Alexandru

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Salariul minim pe economie crește de la 1 iulie! Anunț de ultimă oră a ministrului muncii

09 Apr 2024 809

Ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu „Pentru recalcularea pensiilor nu trebuie să duceţi niciun document cu venituri realizate după 2001"

08 Apr 2024 887

Romgaz și SOCAR vor construi Terminalul LNG la Marea Neagră. Anunțul Ministrului Energiei (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 639

Ministrul Muncii O parte dintre pensionari vor primi o creștere semnificativă a pensiilor. Despre ce categorie este vorba

31 Mar 2024 674

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, anunță schimbări ale salariului minim

26 Mar 2024 670

Astăzi este Ziua Națională a Meseriilor! Ce mesaj a transmis ministrul Muncii, Simona Bucura

11 Mar 2024 540

Ministrul Muncii „Continuăm dialogul cu partenerii sociali ca să creștem gradul de atractivitate al profesiei de dascăl”

07 Feb 2024 583

Anunț important al Ministerului Muncii! Noi ocupații au fost recunoscute oficial în România

05 Feb 2024 818

Guvern Discuții cu reprezentanții Sanitas privind revendicările din sistemul de sănătate

17 Jan 2024 730

Ministrul Muncii „Pensiile cresc din această lună. De astăzi poștașii aduc pensiile majorate cu 13,8%“

05 Jan 2024 733

Ministerul Muncii Banii pentru creșterea pensiilor din 2024 sunt prevăzuți în buget

19 Dec 2023 1014

Ministrul Muncii „Tuturor pensionarilor le transmit să aibă încredere în noi, pentru că suntem responsabili, suntem serioşi“

30 Nov 2023 890

Protestul angajaților din Casele de Pensii se suspendă

29 Nov 2023 892

Guvernul României Prim-ministrul Marcel Ciolacu

21 Nov 2023 549

Ministrul Muncii „Dincolo de tot ce se spune, adevărul este unul singur - în 2024 pensiile românilor vor crește!“

20 Nov 2023 992