Ministrul Muncii „Persoanele care suferă de cancer ar putea primi certificat de persoană cu handicap încă de la diagnosticare“

Ministrul Muncii, Marius Budăi. Foto: Facebook-Marius BudăiMinistrul Muncii, Marius Budăi a transmis astăzi printr-un mesaj pe pagina sa de Facebook că a fost realizat un proiect prin care persoanele care suferă de cancer să poată primi certificat de persoană cu handicap încă de la diagnosticare. 

„Am publicat, astăzi, în transparență decizională, proiectul de modificare a Ordinulului comun de ministru (Muncă și Sănătate) nr. 762/1992/2007, prin care persoanele care suferă de cancer să poată primi certificat de persoană cu handicap încă de la diagnosticare. De asemenea, prin același proiect se propune ca și persoanele care au suferit transplant de organe să beneficieze de aceeași facilitate.
Concret, este vorba despre Ordinul care aprobă criteriile medicopsihosociale de încadrare în grad de handicap, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor persoanelor cu afecțiuni oncologice, afecțiuni grave care constituie o problemă importantă de sănătate publică, reprezentând a doua cauză de mortalitate în tările UE“ - a precizat ministrul Marius Budăi pe pagina sa de Facebook.


Acesta a menționat că în prezent criteriile stabilesc încadrarea în grad de handicap numai pentru anumite forme de cancer și acestea în stadii avansate de evoluție.

„În propunerea de modificare a criteriilor au fost incluse toate formele de cancer, încă de la diagnosticare și inițierea terapiei oncologice specifice, pentru o perioadă de supraveghere de minimum cinci ani. De asemenea, s-a stabilit modalitatea de acordare a termenului de valabilitate permanent al încadrării în grad de handicap pentru cancerele în afara resurselor terapeutice/în curs de îngrijiri paliative/cu complicații ireversibile sub tratament .
O altă propunere de modificare vizează pacienții care au suferit transplant de organe, în scopul reintegrarii sociale a acestora și a prevenirii complicațiilor postransplant.
Am convingerea că noile criterii medicopsihosociale vor transforma semnificativ viața persoanelor care suferă de afecțiuni oncologice, vor repara inechități sociale majore și vor asigura un acces facil în sistemul de protecție socială. Dincolo de responsabilitățile pe care le dețin, în virtutea funcției mele, am o datorie umană față de semenii noștri atât de încercați de soartă. Nu voi ezita niciodată să iau măsuri care vin în sprijinul persoanelor cu dizabilități“ - a mai menționat Marius Budăi.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se redeschide punctul de Trecere a Frontierei Racovăț (România) – Diakivti (Ucraina) (GALERIE FOTO)

10 Feb 2023 627

Ministrul Marius Budăi Proiectul privind pensiile speciale va fi finalizat în câteva zile şi înaintat Guvernului (VIDEO)

21 Nov 2022 1018

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale invitat în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea de la Ora Guvernului pe tema pensiilor speciale

21 Nov 2022 726

Ministrul Muncii a anunțat la Neptun creșterea pensiilor și a salariului minim pe economie

31 Aug 2022 1011

Ministrul Marius Budăi „La nivelul coaliţiei de guvernare şi al Executivului nu se discută despre o naţionalizare a pilonului II de pensii“ (VIDEO)

26 Aug 2022 873

Marius Budăi Ajutor pentru pensionarii cu venituri sub 2.000 lei. Ce valoare are acesta

02 Jun 2022 1961

Marius Budăi Persoanele cu dizabilităţi nu vor mai fi purtate pe drumuri la comisii. Cum se vor depune dosarele de reevaluare

29 May 2022 1135

Marius Budăi, anunț de ultimă oră despre pensii "Nu scrie nicăieri, în nicio lege a pensiilor din UE"

29 May 2022 1284

Ministrul Muncii Câți cetățeni ucraineni s-au angajat în România

21 May 2022 1100

Sondaj de opinie Sunteți de acord cu creșterea vârstei de pensionare pentru femeile din România?

16 May 2022 2272

Ministrul Muncii Sustenabilitatea sistemului public de pensii este foarte importantă

19 Apr 2022 2745

Ministrul Muncii Distribuirea voucherelor sociale în valoare de 50 de euro se va face prin Poşta Română

14 Apr 2022 1272

Inspectorii de muncă au efectuat 2.453 de controle la staţiile de carburant. S-a lăsat cu amenzi! Au descoperit și cazuri de muncă la negru

17 Mar 2022 976

Ministerul Muncii pregăteşte măsuri de protecţie socială pentru companiile care vor avea de suferit în urma restricţiilor impuse Rusiei. Până când vor fi valabile

14 Mar 2022 1115

Ministrul Muncii Primii 44 de cetățeni ucraineni au fost angajați astăzi de o companie din Bistrița

09 Mar 2022 1328