Ministrul Sănătății a venit la Constanța Situația la Spitalul de Boli Infecțioase, acolo unde secția de ATI COVID a ars în toamna anului 2021 (GALERIE FOTO)La data de 01 octombrie 2021, la momentul incendiului care a curmat șapte vieți, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase nu avea aviz emis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și nici Autorizație de Securitate la Incendiu.În consecință activitatea spitalului a fost oprită până când cladirea va respecta regulile impuse de legislația cu privire la protecția împotriva incendiilor.


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila efectuează marți, 12 ianuarie, o vizită la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, acolo unde în toamna lui 2021 a avut loc un incendiu la Secția de ATI COVID-19, iar mai multe persoane și-au pierdut viața. 
Rafila va discuta cu autoritățile locale și conducerea spitalului în vederea redeschiderii secției, pentru a acorda asistență medicală bolnavilor de COVID-19, în condiții de siguranță.În fața prefecturii, Rafila a fost întâmpinat de Cristina Schipor, director DSP Constanța și de prefectul Silviu Coșa. 
În jurul orei 12.00, Alexandru Rafila, ajuns la Constanța alături de Constantin Dima, fostul șef al DSP Constanța pentru a discuta cu atuoritățile locale.Acesta a menționat că nu este admisibil ca după 4 luni de la incendiu să fie închis spitalul.Comunicatul de presă pus la dispoziție de Primăria Municipiului Constanța 


La data de 01 octombrie 2021, la momentul incendiului care a curmat șapte vieți, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase nu avea aviz emis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și nici Autorizație de Securitate la Incendiu.În consecință activitatea spitalului a fost oprită până când cladirea va respecta regulile impuse de legislația cu privire la protecția împotriva incendiilor.Imediat după incendiu, Inspectoratul de Stat în Construcții a demarat un control la SCBI. Pentru a stabili situația clară a clădirii spitalului, Inspectoratul de Stat în Construcții a angajat doi experți, care au analizat situația clădirii din punct de vedere al rezistenței și al Securității la incendiu. Expertiza tehnică preliminară a arătat că în zona fostei secții de Terapie Intensivă clădirea nu mai prezintă siguranță în utilizare pentru că structura a fost afectată.De asemenea expertiza cu privire la Securitate la incendiu a scos la iveală foarte multe vulnerabilități legate de modul de depozitare a arhivei, situația podului clădirii, sistemul de hidranți era subdimensionat, lipsa instalației de detecție a incendiului și, nu în ultimul rând, multiple neconformități la instalația electrică.
Rezultatul anchetei ISC a fost înaintat procurorului de caz care investighează circumstanțele în care a avut loc incendiul în urma căruia au decedat șapte pacienți diagnosticați cu Covid. Imediat după control, conducerea SCBI a procedat la întocmirea documentației pentru obținerea avizelor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Direcția de Sănătate Publică în vederea autorizării.În luna octombrie, la solicitarea SCBI, Primăria Municipiului Constanța a emis un Certificat de Urbanism și o Autorizație de Construire în regim de urgență. Inițial s-a luat în calcul refacerea secției de Terapie Intensivă, dar ulterior, după definitivarea Expertizei Tehnice preliminare care a interzis folosirea acestei părți din clădire, lucrările s-au rezumat doar la decopertarea pereților și izolarea parterului afectat de incendiu.
A fost emis un alt Certificat de Urbanism în vederea obținerii unei Autorizații de Construire doar pentru partea de clădire rămasă funcțională. Pentru obținerea avizului ISU este nevoie de numeroase documente: memoriu de arhitectură, memoriu cu piese scrise și piese desenate, instalația de stingere a incendiilor cu hidranți interiori și exteriori (la data incendiului exista doar un hidrant și mai trebuiesc încă cinci), proiect al instalației electrice, proiect al instalației de oxigen.
În paralel, SCBI a angajat un expert care lucrează la o amplă expertiză care vizează întreaga structură a clădirii.Aceasta va fi gata pe 12 ianuarie a.c. Proiectul de arhitectură este gata și pe baza acestuia vor fi gata și proiectele subsecvente cum ar fi cel al noii instalații electrice. În luna octombrie 2021, au fost schimbate toate prizele, întrerupătoarele electrice și lămpile din spital, iar neconformitățile din instalația electrică au fost îndepărtate pentru ca să se asigure alimentarea cu energie electrică a spitalului pe perioada reparațiilor. În prezent clădirea SCBI a fost zugravită în totalitate s-au făcut reparații, lucrări de reparație a podului și de ignifugarea.
Au fost schimbate 40 de uși cu unele rezistente la foc și cu sistem de deschidere antipanică așa cum cere legea. Au fost renovate cele două beciuri, s-au făcut reparații la toată instalația sanitară și au fost construite două băi. S-a achiziționat tavan fals antifoc și a fost montată instalația de detecție la incendiu. Instalația de oxigen a fost modificată conform noilor standarde ale DSP și au fost montate tablouri de control al presiunii pe fiecare nivel. La această oră instalația de oxigen este plină cu azot și este în stare de funcționare.A fost schimbat unul dintre cele două lifturi pentru a se asigura circuitele în spital. Pentru obținerea avizului ISU este nevoie de numeroase documente: memoriu de arhitectură, memoriu cu piese scrise și piese desenate, proiect al instalației de stingere a incendiilor cu hidranți interiori și exteriori (la data incendiului exista doar un hidrant și vor mai fi montați încă cinci).       
Instalația electrică existentă este veche și subdimensionată față de cerințele de astăzi.
De exemplu într-un salon de 2 paturi există acum 3 prize și sunt necesare 28. Au existat foarte multe improvizații. În aceste condiții se elaborează un proiect nou la finele căruia instalația existentă va fi anulată. Proiectul nou cuprinde circuite ce vor fi trase aparent. Au fost achiziționate extractoare de aer viciat în fiecare salon care are sursă de oxigen.Acestea sunt corelate cu senzorii de oxigen și vor porni atunci când concentrația de oxigen va fi mai mare de 23%. Acestea sunt în curs de montare. La finele săptămânii toate vor fi pe poziție. Se va face o instalație de aport de aer proaspat pe holuri și în saloane pentru a compensa presiunea negativă din saloane.În acest moment mai sunt efectiv de executat doar trei repere: instalația electrică, instalația de hidranți exterior și interior, o instalație de aport de aer proaspat pe holuri și în saloane.Finanțarea primită de la Primăria Municipiului Constanța este în valoare de 2.027.077,91 lei. De asemenea, foarte multe persoane, fizice și juridice, s-au mobilizat exemplar și au făcut donații pentru ca Spitalul Clinic de Boli Infecțioase să redevină funcțional. S-au făcut donații în bunuri în valoare de 395.863,57 lei. Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a făcut o donație în valoare de 300.000 lei. Asociația „Dăruiește Aripi” a susținut refacerea spitalului printr-o donație de 99.600 lei.


Sursa foto: Primăria Municipiului Constanța 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. Mihai Ochiuleț, despre solicitarea de demisie a Mirabelei Călin (VIDEO)

12 May 2022 699

DSP va realiza un raport în urma inspecției de la Spitalul de Boli Infecțioase pentru redeschiderea parțială

12 May 2022 628

O companie fără angajați va realiza serviciul de actualizare audit energetic pentru imobilul Spitalului de Boli Infecțioase?! (DOCUMENT)

10 May 2022 1932

Ce societate va furniza medicamente HIV pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Ce valoare are contractual (DOCUMENT)

07 May 2022 1944

Se administrează proba cu înscrisuri, în procesul dr. Halichidis, din Constanța

30 Apr 2022 739

Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, citat în procesul fostului manager. Dosarul, deschis azi, la Tribunal

29 Apr 2022 712

Senatorul Remus Negoi (USR) îi cere ministrului Rafila să explice cum se implică în redeschiderea Spitalului de Boli Infecțioase

11 Apr 2022 1951

Oficial de la Primăria Constanța! Astăzi expiră detaşările cadrelor medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa

07 Apr 2022 1082

Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, citat în procesul deschis de medicul Halichidis!

02 Apr 2022 839

ZIUA LIVE. Detașările expiră pe 7 aprilie. Silviu Coșa, prefect - „Nici un cadru medical din Spitalul de Boli Infecțioase, nu trebuie să plece acasă”

30 Mar 2022 1210

ZIUA LIVE. Județul Constanța are un real potențial în energie și turism. Cum valorificăm aceste resurse?

28 Mar 2022 812

Vergil Chițac, despre SCBI „Cum l-am putut eu minți pe ministrul Rafila când am aflat despre pretinsa situație a clădirii în același timp cu domnia sa!?”

27 Mar 2022 1243

UPDATE. LIVE TEXT Protest în fața Primăriei Municipiului Constanța pentru redeschiderea Spitalului de Boli Infecțioase (GALERIE FOTO și VIDEO)

26 Mar 2022 1830

Ministrul sănătății Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa ar trebui să reintre în circuitul public

25 Mar 2022 941

ZIUA LIVE. Prof. dr. Sorin Rugină - „Se poate să vorbim din nou despre un interes imobiliar la Spitalul de Boli Infecțioase. Primarii s-au schimbat, dar oligarhia a rămas aceeași”!

25 Mar 2022 1786