Momente emoționante la Poarta Albă, la inaugurarea „Muzeului în aer liber”, închinat deținuților politic exterminați de regimul comunist (FOTO+VIDEO)


 
 
  • Joi, 25 mai 2023, la Memorialul Poarta Albă a fost inaugurat „Muzeul în aer liber”, închinat deținuților politic exterminați de regimul comunist la lucrările canalului Dunăre - Marea Neagră, între anii 1949 și 1953.
  • Evenimentul a fost organizat de Filiala Constanța a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, cu prilejul zilei Înălțării Domnului și a Zilei Eroilor.
  • Muzeul este alcătuit din 30 de plăci din granit negru pe care sunt gravate numele și datele a 840 de deținuți politic, care au putut fi identificați în arhive, dintre cei 4 – 5000 exterminați la lucrările Canalului Dunăre - Marea Neagră și din 10 plăci din granit negru, dintre care pe 8 plăci este gravat un scurt istoric al canalului din perioada 1949 – 1953, iar pe celelalte două sunt gravate traseul inițial al canalului și o hartă a gulagului din Romania.
 
O credință veche, din popor, spune că Dumnezeu își trimite îngerul cu fiecare strop de ploaie, iar cei prezenți ieri, 25 mai 2023, la inaugurarea „Muzeului în aer liber“, închinat deținuților politic, la Memorialul Poarta Albă, au putut simți prezența divină manifestată prin ploaia ce a început odată cu slujba religioasă dedicată sufletelor celor adormiți.
 
„Muzeul în aer liber“ este închinat deținuților politic exterminați de regimul comunist la lucrările canalului Dunăre - Marea Neagră, între anii 1949 – 1953 și reprezintă proiectul de suflet al lui Paul Andreescu, fostul președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România – Filiala Constanța, pentru care timpul nu a mai avut răbdare să-l vadă realizat.
 
În acest context, poate nu înâmplător, la Memorialul Poarta Albă, ploaia, semn divin ce denotă inclusiv purificarea periodică, a început în același timp cu slujba, în ziua sfântă a Înălțării Domnului, dar și a Zilei Eroilor.
 
La eveniment au participat zeci de persoane, printre acestea fiind Flori Andreescu, soția lui Paul Andreescu, fostul președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici, Mărioara Ionescu, președinte interimar al Asociației, Sorin Cristian Mateescu, senator AUR, Adrian Tapliuc, consilier CJC, Valentina Tudose, consilier al primarului Poarta Albă, iar din partea Consiliului Local Poarta Albă au participat Violeta Strugariu, Iulian Gonea, Florin Prodan și Vasile Pricop.
 
„Pentru noi este o zi foarte importantă pentru că astăzi inaugurăm muzeul memorial care, împreună cu monumentul, face parte din memorialul Dunăre – Canal Marea Neagră! Acest proiect a fost inițiat și urmărit în executarea lui de domnul președinte Paul Andreescu, (nr. fostul președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România – Filiala Constanța), președintele asociației noastre timp de 22 de ani. A fost proiectul de suflet al unui om demn, care și-a iubit țara, și-a iubit poporul, a ținut la tradițiile lui și la religia lui“, a menționat Mărioara Ionescu, președinte interimar al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România – Filiala Constanța.  
 
840 de deținuți politic din 4-5000 exterminați
 
Nu mai puțin de 30 de plăci din granit negru au gravate numele și datele a 840 de deținuți politic ce au putut fi identificați în arhive, dintre cei 4-5000 exterminați la lucrările Canalului Dunăre - Marea Neagră, alte opt plăci din granit negru conțin un scurt istoric gravat al canalului din perioda 1949-1953, iar ultimele două plăci au gravat traseul inițial al canalului și o hartă a gulagului din România – acesta este Muzeul în aer liber.

 
În mijlocul aleilor este amplasat „Stâlpul Infamiei”, pe care sunt montate două plăci cu o scurtă prezentare a lui Augustin Albon, ofițer de Securitate, care a introdus în lagărul Poarta Albă tortura la Stâlpul Infamiei.
 

În partea de Nord, spre canal, este construită o troiță.
 
Reprezentanții Filialei Constanța a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, au precizat că urmare a „eșuării demersurilor și înțelegerilor privind construirea lângă monument a unei mănăstiri, în 2017, Filiala Constanța a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, în speranța obținerii de contribuții din partea unor autorități ale statului și/sau ale unor întreprinzători, a hotărât întregirea monumentului cu un muzeu în care să fie expuse plăci comemorative cu numele deținuților politic exterminați la lucrările canalului și înregistrați în evidențele de stare civilă ale unor localități limitrofe, cu date și informații despre crimele comise de regimul comunist asupra foștilor deținuți politic în anii 1949 – 1953, la lucrările canalului“.
 
Filiala Constanța a AFDPR a investit, până la epuizare, fondurile economisite
 
„Cum nici-o instituție a statului si nici-un întreprinzător nu a răspuns solicitărilor noastre, filiala Constanța a AFDPR a investit, până la epuizare, fondurile economisite exclusiv din cotizațiile și din contribuțiile membrilor noștri, cu speranța că o autoritate sau vreun întreprinzător, când niciun fost deținut politic nu va mai fi în viață, va conștientiza respectul pe care îl datorează celor care s-au jertfit pentru libertatea, credința și demnitatea neamului. Cei exterminați nu sunt morții noștri, ai celor câțiva foști deținuți politic supraviețuitori. Sunt martiri și eroi ai țării și vor rămâne în memoria și rădăcinile acestui popor. Fără curajul, dorința de libertate și fără jertfa lor, țara ar fi mai săracă, iar poporul, un popor  resemnat.
Dar poate într-o zi, țara va avea conducători bărbați, cu suflet și cu minte pentru țară si vor acorda respect și onoare celor care s-au jertfit pentru libertate și credință și au păstrat demnitatea neamului. Rugați-va pentru ei!”, au mai transmis reprezentanții Filialei Constanța a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.
 
Foarte important de menționat, inscripționarea plăcilor din cadrul „Muzeului in aer liber” și amenajarea acestora, precum și a „Stâlpului Infamiei”, au fost realizate de arh. Andrei Georgescu.
 
„Sfârşitul brusc al unor poveşti de viață incomplete, pierdute în timp“
 
„Amenajarea muzeului a fost făcută la indicațiile şi sub îndrumarea domnului Paul Andreescu, pentru care acesta a fost un proiect de suflet. Au existat unele schimbări ale proiectului inițial, unele texte au fost modificate, au apărut, pe parcurs, date în plus despre victime ale lagărelor de exterminare. Chiar şi cu un număr mult mai mic al deceselor înregistrate față de numărul real, se poate observa cum sfârşitul iernilor era perioada cu mortalitate mai ridicată din cauza condițiilor de muncă şi de detenție. Din păcate, aceste date sunt sfârşitul brusc al unor poveşti de viață incomplete, pierdute în timp. Faptul că acele nume sunt acum păstrate în piatră este în totalitate meritul unui om care, la 17 ani, neştiind că poate fi zdrobit de bocancul sovietic, de Miliție, de Securitate, de o cultură a corupției şi a trădării specifice acestei zone geografice, a devenit adult împotrivindu-se lor. Nu s-a îndoit de principiile sale, a rezistat, a supraviețuit. A scris, a construit. Nu doar că i-a învins pe toți, i-a învins pentru totdeauna. Acesta a fost Paul Andreescu. Singurul om cu adevărat liber pe care l-am cunoscut vreodată.”, a mai precizat arh. Andrei Georgescu.
 
Monumentul Memorial Poarta Albă, în memoria și pentru cinstirea eroilor și martirilor neamului, deținuți politic exterminați de regimul comunist
                                 
Monumentul Memorial Poarta Albă a fost construit în memoria și pentru cinstirea eroilor și martirilor neamului, deținuți politic exterminați de regimul comunist la lucrările Canalului Dunăre – Marea Neagră, între anii 1949 și 1953, pentru că și-au iubit țara, pentru că au apărat credința neamului și pentru că au visat ca noi să trăim demni într-o țară liberă.
                         
Lucrările la Monumentul Memorial Poarta Albă au început în 1999, iar în anul 2000 a avut loc sfințirea.
 
Locul ridicării lui este la jumătatea Drumului Morții, în aproprierea celui mai mare lagăr de exterminare ce a funcționat de-a lungul canalului, nu departe de locurile unde, în gropi comune, fără cruci și fără lumânări, neștiuți, noaptea, au fost îngropați  cei mai mulți dintre deținuții politic exterminați în acea cruntă perioadă.
Terenul pentru construirea monumentului a fost concesionat de Primăria Poarta Albă, căreia,  în anul 2001, în baza unui Protocol, monumentul i-a fost transferat ca obiectiv memorialistic, istoric, educativ și cultural.
 
Construirea a fost posibilă datorită Filialei Constanța a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România și contribuției Consiliului Județean Constanta, ce a avut loc în baza unui Protocol semnat de Stelian Duțu, președintele de atunci al Consiliului Județean Constanta și regretatul Paul Andreescu, fost deținut politic și președintele Filialei Constanța a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.
 
La construirea monumentului un aport deosebit la avut S.C. Construcții Nuclearo - Electrice Cernavodă.
 
Cu o înălțime de 24 de metri, monumentul este format din 9 module sub formă de cruce, fiecare modul având inscripționat cu litere de bronz denumirea principalelor lagăre de munca existente de-a lungul canalului.
 
Proiectul monumentului aparține arh. Teodor Ion și a fost executat după un desen al arh. Ioan Pușchilă, fost deținut politic.
 
„Poate copii nepătrunşi de uitare, / Veni-vor aici, pe drumul spre mare, / La semn ridicat sub formă de cruci / Ofrande şi flori să v-aducă şi  rugi”, Paul Andreescu.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Județul Constanța, în doliu! S-a stins din viață Paul Andreescu, fost deținut politic
 
9 martie, data comemorării celor care s-au opus regimului comunist, îndurând chinuri inimaginabile
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Canalele Dunăre - Marea Neagră și Poarta Alba - Midia Năvodari se modernizează în vederea creșterii siguranței navigației (DOCUMENT)

27 Mar 2024 468

Știri Constanța Accident rutier în apropierea canalului Dunăre-Marea Neagră! Șoferul a fugit de la fața locului

26 Mar 2024 542

Lista deținuților politic exterminați la lucrările de la Canalul Dunăre - Marea Neagră! Studiu de caz Lagărul 9 Culme (FOTO+VIDEO)

13 Jun 2023 1880

Șase morți aproape de Cernavodă! Nouă ani de la tragedia care a şocat o ţară întreagă! (GALERIE FOTO)

19 Jan 2023 2165

Guvernul României se întrunește mâine în ședință. Modernizarea Canalului Dunăre-Marea Neagră, pe ordinea de zi

03 Jan 2023 1235

Investiție de amploare Se aprobă indicatorii economici pentru modernizarea canalelor navigabile ale Dunării. Peste 330 milioane de euro

21 Nov 2022 1351

O firmă din Gorj va urmări „comportamentul în timp” a podului Sfânta Maria de la Cernavodă (DOCUMENT)

11 Sep 2022 1534

Podul rutier peste Canalul Dunăre - Marea Neagră din Medgidia va fi reabilitat

25 Jun 2022 1425

UPDATE Un bărbat s-a aruncat de pe pod în Canalul Dunăre Marea Neagră! Salvatorii intervin (GALERIE FOTO +VIDEO)

19 Jun 2022 3179

25 mai 1949 Se aprobă de către Consiliul de Miniştri proiectul de realizare a canalului Dunăre-Marea Neagră. Mesajul ICCM

25 May 2022 1521

Județul Constanța Persoană căzută în canal în Medgidia. Intervine elicopterul SMURD

08 May 2022 1800

UPDATE. Oficial de la IPJ Femeie înecată în Canalul Dunăre Marea Neagră la Medgidia (VIDEO)

30 Apr 2022 5269

Bărbat de 75 de ani înecat în Canalul Dunăre Marea Neagră, în apropiere de Cernavodă

15 Apr 2022 1681

1 miliard de lei Modernizara canalelor Dunăre-Marea Neagră și Poarta Albă-Midia, în linie dreaptă

15 Apr 2022 2040

Peste 1 miliard lei, investiție pentru modernizarea canalelor Dunăre-Marea Neagră și Canal Poarta Albă-Midia (DOCUMENT)

15 Jan 2022 2065