Monument istoric, de o valoare inestimabilă Cum s-a încheiat licitația pentru salvarea Mormântului pictat de tip Hypogeu

  • Licitația pentru atribuirea contractului de peste 4,5 milioane de lei și-a ales câștigătorul.
  • Singura ofertă depusă a venit din parea asocierii Research Consorzio Stabile Societa Consortile A.R.L. (lider de asociere), Crindesign Proiect, SC Hester Art SRL şi Break Sistems SRL (subcontractant).
  • Nu mai departe de luna iulie, constănțenii din zona Mormântului pictat de tip Hypogeu trăgeau un semnal de alarmă cu privire la vandalizarea monumentului istoric.
Un pas înainte pentru salvarea Mormântului pictat de tip Hypogeu!
Licitația pentru atribuirea contractului de peste 4,5 milioane de lei și-a ales câștigătorul, în prezent fiind parcursă procedura obligatorie înainte de publicarea anunțului de atribuire.
O singură ofertă a fost depusă pentru acest contract, aceasta venind din parea asocierii Research Consorzio Stabile Societa Consortile A.R.L. (lider de asociere), Crindesign Proiect, SC Hester Art SRL şi Break Sistems SRL (subcontractant).
În prezent, se parcurge procedura obligatorie privind selecția câștigătorului, urmând ca apoi să fie publicat anunțul de atribuire, în cazul în care nu există contestații.
Amintim că, nu mai departe de luna iulie, constănțenii din zona Mormântului pictat de tip Hypogeu trăgeau un semnal de alarmă cu privire la vandalizarea monumentului istoric.
Contractul pentru salvarea monumentului are o valoare estimată de 4.557.343 de lei, fiind finanțat din fonduri europene. Denumirea contractului este „Servicii de proiectare (PT+CS+DDE), Servicii de asistenţă tehnică din partea proiectantului şi Execuţie lucrări pentru obiectivul de investiţie «Salvarea şi punerea în valoare a Mormântului pictat Hypogeu»“.
Amintim că aceasta este cea de-a doua licitaţie organizată de Consiliul Judeţean Constanţa pentru salvarea și punerea în valoarea a Mormântului Pictat de tip Hypogeu din Constanța. Prima licitaţie a fost anulată, din lipsa participanţilor.

Firme și cifre

În ce priveşte această a doua procedură, singura ofertă depusă a venit din partea asocierii de firme formată din: Research Consorzio Stabile Societa Consortile A.R.L. (lider de asociere), Crindesign Proiect, SC Hester Art SRL şi Break Sistems SRL (subcontractant).
Așa cum arătam în edițiile anterioare, liderul asocierii ce a depus oferta, Research Consorzio Stabile Societa Consortile A.R.L., este Sucursala din Bucureşti a unei firme din Napoli, înfiinţată în 2017.
Împuternicit să reprezinte firma în activităţile economice şi financiare este italianul Dario Bifulco, iar în anul 2017, societatea a avut un profit brut de 235.201 lei, un număr de doi salariaţi şi o cifră de afaceri de 778.326 de lei. Societatea face parte din consorțiul ce și-a adjudecat lucrările de reabilitare a Cetății Carsium, alături de Actaeon Invest.
De asemenea, Actaeon Invest și Research Consorzio Stabile Societa Consortile A.R.L. au semnat recent și contractul pentru reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Pentru a reveni la Mormântul de tip Hypogeu, cea de-a doua firmă din asociere este Crindesign Proiect SRL, societate înfiinţată în 2011, care o are drept asociat unic şi administrator al firmei pe Cristina Ioana Irina Săplăcan.
În anul 2016, firma a înregistrat un profit brut de 220.854 de lei, cu un salariat şi o cifră de afaceri netă de 307.294 de lei. În 2017, profitul brut a fost 260.939 de lei, numărul salariaţilor - 1, iar cifra de afaceri netă a fost de 423.122 de lei. În 2018, firma a rămas tot cu un singur salariat, dar a reuşit să îşi asigure un profit brut de 212.665 de lei şi o cifră de afaceri netă de 404.414 lei.
Societatea Hester – Art a fost înfiinţată în Bucureşti, în anul 2006 şi îl are drept unic acţionar şi administrator pe Eduard Aurel Stoenica. Cu cinci salariaţi, în 2016 firma a avut o pierdere brută de 223.134 de lei şi o cifră de afaceri netă de 88.992 de lei. În 2017, cu patru salariaţi, societatea a înregistrat o pierdere brută de 105.321 de lei şi o cifră de afaceri 260.357 de lei. În 2018 însă, cu cinci salariaţi, firma a înregistrat un profit brut de 89.838 de lei şi o cifră de afaceri netă de 565.666 de lei.
Înfiinţată în 2008, în Braşov, Break Sistems SRL îl are drept asociat unic şi administrator pe braşoveanul Mihai Diaconu şi se ocupă cu „lucrări de instalaţii electrice“ şi alte activităţi conexe. Potrivit Registrului Comerţului, în 2016, cu zece salariaţi, Break Sistems SRL a avut un profit brut de 202.643 de lei şi o cifră de afaceri netă de 822.633 de lei. În 2017, profitul brut a fost de 219.532 de lei, numărul salariaţilor a crescut la 18 şi cifra de afaceri netă a fost de 1.557.913 lei. În 2018, profitul brut a fost de 186.098 de lei, numărul angajaţilor a fost 17, iar cifra de afaceri netă s-a ridicat la 1.187.607 lei.

Apelul locatarilor din zonă

După ce va fi parcursă cu bine această ultimă fază a licitației, se va putea semna contractul pentru începerea lucrărilor și va fi publicat și anunțul de atribuire a licitației.
În ce privește apelul constănțenilor din zonă cu privire la vandalizarea muzeului, aceștia ne transmiteau, în luna iulie, următorul mesaj:
„Suntem locatari în blocul MF5, str Mircea cel Bătrân nr. 94 și încercăm de două zile să reclamam faptul că la Cavoul Hypogeu aflat între restaurantul «Zorile» si Irish pub, ușa a fost smulsă și făcută o gaură în peretele din scânduri. La mormânt (este monument istoric prins în patrimoniul național) nu trebuie să pătrundă nici o rază de lumină, lumina distrugând monumentul. La Muzeul de istorie nimeni nu răspunde, la Consiliul Județean, de care aparține cavoul, nu răspunde nimeni în weekend. Cineva devastează cavoul numai în weekend, și nu sunt boschetari. Vă rugăm să vă implicați în salvarea acestui mormânt, să interveniți la instituțiile abilitate, pentru că istoria acestui oraș nu trebuie distrusă. Vă mulțumim!“.

Contactat la momentul respectiv de ZIUA de Constanța, Sorin Colesniuc, directorului Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța a precizat că „într-adevăr, locatarii din apropierea Mormântului pictat de tip hypogeu, ne-au semnalat și în lunile trecute încercări de vandalizare a monumentului arheologic descoperit în anul 1988“.
Cu aceeași ocazie, directorul a precizat că, având în vedere licitația aflată în derulare pentru monumentul istoric, „în situația de față, noi, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, dacă facem investiții la monumentul arheologic, riscăm să pierdem finanțarea europeană“.
„Colegii noștri, împreună cu dl dr. Constantin Chera, cel care a descoperit și a cercetat mormântul în anul 1988, s-au deplasat astăzi la monument și au luat măsurile urgente de rigoare. Ne exprimăm speranța ca proiectul de restaurare, conservare și punere în valoare a monumentului să demareze cât mai repede, pentru ca astfel de situații să nu se mai repete“, a afirmat directorul Colesniuc.


Citește și:

„Protejat” de un proiect european încremenit de patru ani în... implementare:
Inestimabilul mormânt pictat hypogeu prăduit din nou. Strigăt de disperare al constănțenilor (galerie foto+video)


Constanța, în 2019:
Licitații pentru fărâme de istorie. Tentativele CJC de a reabilita monumentele unice ale orașului (galerie foto

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța CJC achiziționează servicii de digitizare. Este vizat mormântul pictat de tip Hypogeu

09 Apr 2024 394

Licitații CJC Procedură de achiziție directă pentru furnizare dotări în cadrul proiectului „Salvarea și punerea în valoare a Mormântului pictat Hypogeu”

08 Apr 2024 496

Veşti bune despre Mormântul Pictat Hypogeu. Anunțul lui Mihai Lupu (FOTO)

12 Jan 2024 737

Licitații Constanța CJC achiziționează studii și analize climatice. Sunt vizate obiectivele de patrimoniu

30 Oct 2023 775

Mihai Lupu, vești bune despre Mormântul pictat Hypogeu (FOTO)

11 May 2023 1355

Petre Enciu- „Primii metri cubi de beton de la Mormântul Pictat Hypogeu!“ (VIDEO)

19 Jan 2023 1580

A fost semnat ordinul de începere a execuției lucrărilor de reabilitare a Mormântului Pictat Hypogeu

06 Dec 2022 1402

Consiliul Județean Constanța a obținut autorizația de construire pentru salvarea și punerea în valoare a Mormântului Pictat Hypogeu

07 Nov 2022 1499

#Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials Cetatea Tomis și istoriile sale milenare (galerie foto+video)

22 Oct 2021 6072

Constanța Arheologii continuă săpăturile la Complexul funerar din vecinătatea Mormântului Hypogeu tomitan (video)

23 Jul 2021 1967

ZIUA LIVE. Planul de activități culturale și stadiul proiectelor Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța

07 Jul 2021 2805

Consiliul Județean Constanța organizează achiziție de servicii de verificare tehnică pentru proiectul „Salvarea și punerea în valoare a Mormântului pictat Hypogeu"

17 May 2021 1538

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Mormânt cu două schelete de copii, descoperit la Constanţa

12 May 2021 2159

Ce se construiește Cum arată șantierul de la Mormântul Pictat Hypogeu. Când încep lucrările?

05 May 2021 2663

ZIUA LIVE. Petre Enciu prezintă stadiul proiectelor cu fonduri europene derulate de Consiliul Județean Constanța

24 Mar 2021 3915